Aardappel – pompoengratin

Pompoengratin

Aardappel-pompoengratin

Ik ben altijd gek op ovenschotels met een mooi bruin korstje. Ik vind het ook iets spannends hebben, zo’n ovenschotel: als je gerechten in een pan kookt, kun je halverwege even proeven en zonodig bijsturen. Wat extra dit, nog een beetje dat. Bij een ovenschotel gaat dat niet: alle ingrediënten gaan in de schaal de oven in, en vanaf dat moment is het maar afwachten of het lekker wordt. En als je de ovendeur dan opendoet als het klaar is, is het geweldig als de keuken zich vult met geuren waarvan je gaat watertanden. Heerlijk! Ovenschotels zijn ook erg geschikt als je weinig tijd hebt om te koken: terwijl het gerecht in de oven staat kun je mooi even je kind in bad doen, of het speelgoed opruimen dat door de kamer verspreid ligt :-)

Deze aardappel-pompoengratin krijgt een heerlijk kaaskorstje. Lekker en makkelijk, geheid een succes voor het hele gezin. Zeker met wat frisse sla erbij.

Recept: aardappel – pompoengratin

voor een schotel voor 4 personen

 • 5 grote vastkokende aardappels
 • een kleine oranje pompoen
 • een bekertje slagroom
 • een ei
 • een flinke berg geraspte oude kaas
 • zout en peper
 • nootmuskaat
 • wat boter

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Was de pompoen met een borsteltje onder de kraan schoon (niet schillen), snijd door midden, haal de pitten eruit en snijd het pompoenvlees in dunne plakken.

Neem een ovenschaal (lasagneschaal), vet die in met een beetje boter of olie, en leg er de aardappelplakken in. Leg ze zo neer dat ze elkaar een beetje overlappen, als dakpannen. Zorg dat er zo weinig mogelijk lucht tussen over blijft. Bestrooi de aardappels met geraspte kaas en leg daar de plakken pompoen op. Zorg dat ze zo goed mogelijk aansluiten zodat er weinig lucht tussen zit. Strooi er nog wat geraspte kaas over.

Klop het ei in een kommetje los met de slagroom en eventueel wat zout en peper en geraspte nootmuskaat. Giet over de schotel en leg bovenop wat kleine klontjes boter.

Zet de schotel in de oven en laat hem in ongeveer drie kwartier gaar en mooi bruin worden.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

5 reacties op Aardappel – pompoengratin

 1. Tessa zegt:

  Wat een geweldige website. Ik bezoek ‘m regelmatig sinds mijn zoontje vast voedsel eet. In dit recept gebruik je gewoon peper en zout, terwijl ik had begrepen dat zout beter niet kan worden toegevoegd. Zeker een recept met kaas heeft al veel zout, toch?

  • Niels zegt:

   Ha ja je hebt gelijk. Toen ik dit maakte was N al ruim een jaar en daarom mag ze best zout, maar tot haar eerste verjaardag heb ik zoutloos voor haar gekookt. Nu gebruik ik nog steeds maar weinig zout, maar een beetje is wel lekker, en nuttig.

 2. carmen zegt:

  ga je het gerecht dan nog pureren? want me zoontje is nu 7 maanden.

 3. Marieke zegt:

  Echt heel erg lekker!