Kip, patat en appelmoes. Deel 3: Gebakken aardappeltjes

Perfect gebakken aardappelen

Perfect gebakken aardappelen

Het laatste deel in de serie Kip, Patat en Appelmoes. Na de appelmoes en de gebakken kip is nu de patat aan de beurt. Ik maak geen echte frietjes, maar wel de perfecte gebakken aardappelen. Ik heb heel wat lopen stuntelen met gebakken aardappelen voordat ik de beste methode te pakken had. Vaak eindigde een poging in een koekenpan met een grote aangekoekte aardappelkorst op de bodem, met daarop stukjes aardappel zonder korstje. Maar op deze manier gaat het altijd goed en krijg je prachtig goudbruin gebakken schijfjes aardappel die niet aan de pan blijven plakken. Maak de aardappels als laatste, als de appelmoes al is afgekoeld en de kip in de pan ligt. Neem vastkokende aardappelen, bijvoorbeeld de mooie rode Roseval aardappeltjes.

Recept: perfect gebakken aardappeltjes

 • vastkokende aardappels
 • olie om in te bakken

Schil de aardappels en snijd aan twee kanten een dun plakje af om ervoor te zorgen dat de aardappelplakjes aan twee kanten plat zijn. Snijd de aardappels in plakken van een halve centimeter dik. Zorg dat ze allemaal precies even dik zijn, want dan zijn ze allemaal precies tegelijk gaar. Spoel de aardappelschijfjes goed af in een bak koud water. Vis ze uit het water en droog ze af met een schone keukendoek. Deze stap is heel belangrijk: door het wassen en drogen zit er geen zetmeel meer aan de aardappelschijfjes, zodat ze niet aan de pan vastkoeken.

Verhit een laagje olie in een grote koekenpan met een dikke bodem. Hoe dikker hoe beter: een dikke bodem verspreidt de hitte goed door de hele pan, zodat alle aardappelschijfjes even bruin worden. Als de olie heet is, doe je voorzichtig (pas op met spatten) de schijfjes in de pan. Leg ze zo neer dat de hele bodem bedekt is. Niet te veel schijfjes tegelijk bakken, want dan worden ze niet allemaal even bruin en gaar.

Laat ze op zacht vuur ongeveer vijf minuten bakken en kijk voorzichtig onder een schijfje of het al bruin is. Zodra de schijfjes mooi goudbruin zijn, keer je ze allemaal om. Laat nog vijf minuten bakken en klaar zijn je perfect gebakken aardappeltjes. Haal ze uit de pan en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier. Als je lekkere aardappels neemt hoeft er geen zout op. De rosevals die ik nam hebben een heerlijk nootachtige smaak die ook zonder zout prima tot z’n recht komt.

Voor N heb ik de schijfjes in stukjes gesneden die ze zelf van het bord kan pakken zodat ze ze – met twee handen tegelijk! – in haar mond kon proppen :-)

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: . |

2 reacties op Kip, patat en appelmoes. Deel 3: Gebakken aardappeltjes

 1. lolitha zegt:

  hoi een vraagje mijn zoontje is 7 maanden en 8 daggen mag een kind van 7 maanden al gebakken dingen hebben de mijn kan nog geen brood eten hihihih ik moet alles perurren …

 2. Mila zegt:

  Ja ik vraag me dit ook af, zie al veel gerechten waarvan ik dacht dat dat nog niet kon of mocht. Mijn meisje (net 7 maanden) pakt nog niet heel goed zelf iets van een bordje om te eten. Wel als ik het in haar mondje doe.
  Maar leuk te lezen dat er eigenlijk dus al best veel mag en kan!!!
  Moet ik toch maar wat meer gaan experimenteren ;)

  Komen er nog meer updates? Zie dat er na 2012 niet veel nieuws meer bijgekomen is!