Kip, patat en appelmoes. Deel 2: Gebakken kip

Kip, patat en appelmoes

Kip, patat en appelmoes

Na de appelmoes in deel 1 is nu deel 2 van mijn versie van de kinderhit Kip, Patat en Appelmoes aan de beurt: de kip. N is nu 14 maanden oud en ze heeft nog maar weinig ervaring met kip. Ik maak het daarom niet al te ingewikkeld: laat haar eerst maar eens proeven dat kip naar kip smaakt. Zonder kipkruiden, marinade of nuggetkorstjes dus. Gewoon kip. Nou ja, zo eenvoudig is het natuurlijk ook weer niet. De kip moet aan twee belangrijke eisen voldoen. Ten eerste: de kip moet biologisch zijn. Kippen uit de bio-industrie zijn zielig en smakeloos, dus die eten we niet. Ten tweede: we nemen kippenpoten. Ik weet dat bijna iedereen in Nederland denkt dat kipfilet het lekkerste is wat een kip te bieden heeft, maar ze hebben het mis. Kipfilet smaakt naar wat je erop doet, niet naar kip. Kippenpoten daarentegen, smaken naar kip. Dat komt doordat veel smaak in de kippenbotten en het vel zit en dat vel beschermt het vlees tijdens het bakken tegen uitdrogen. Gebakken kippenpoten hebben daarom heerlijk smakelijk, sappig vlees. Voor N haal ik het bot er wel uit. Ze heeft inmiddels acht tanden en twee kiezen, maar kluiven lijkt me nog iets te hoog gegrepen.

Recept: gebakken kippenpoten

 • biologische kippenpoten
 • olie om in te bakken

Het recept is erg eenvoudig: verhit de olie in een koekenpan en bak daarin de kippenpoten aan alle kanten mooi bruin. Let op: het kipvlees moet door en door gaar zijn, rauwe kip is niet goed. Dus laat lekker op zacht vuur bakken totdat de kip zo gaar is dat het vlees gemakkelijk loslaat van het botje.

Laat even afkoelen en pluis het vlees van het bot met mes en vork. Snijd in hapklare stukjes en maak je kind blij met echt lekkere kip. Ik heb het krokant gebakken vel erop gelaten omdat ik dat vroeger zelf erg lekker vond. Dat vond N ook, de kip werd met grote gretigheid naar binnen gewerkt. Maar je kunt het vel er ook af halen als je dat prettiger vindt.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: . |

2 reacties op Kip, patat en appelmoes. Deel 2: Gebakken kip

 1. sarah zegt:

  n is 14maand schrijf je. waarom staat dit gerecht dan al bij 7mnd recepten? Lijkt me een beetje vroeg voor 7mnd. vgr, Sarah

  • Niels zegt:

   Hi Sarah,
   Ik maakte dit recept inderdaad toen N 14 maanden was, maar jonger had ook gekund. Je moet het dan wel heel fijn snijden.
   Dat geldt voor bijna alle recepten: het verschil tussen een gerecht voor een kindje van 8 maanden en een gerecht voor een kindje van een jaar is vaak alleen hoe grof of fijn het gesneden is: er zijn maar weinig dingen die een kindje van 1 mag, die een kindje van 7 maanden niet mag. Hier staat een lijstje.
   Maar doe vooral wat je zelf goed vindt. Ik gaf N bijna nooit vlees toen ze nog zo klein was. Als jij er liever mee wacht dan is dat uitstekend, doe wat goed voelt!