Kip, patat en appelmoes. Deel 1: Appelmoes

Appelmoes met saffraan en kardemom

Appelmoes met saffraan en kardemom

In 1989 zongen de Kinderen voor Kinderen het liedje Kip, patat en appelmoes. Ik was 15 dus ik kan me niet voorstellen dat ik dat toen nog echt leuk vond, maar toch zit het liedje nog steeds in mijn hoofd in de categorie ‘liedjes uit mijn jeugd’. Het gaat over verwende kinderen die het eten dat hun moeder voor ze maakt, niet blieven. Ettertjes. (Alhoewel, bruine rijst met smurriesaus klinkt ook niet echt alsof ze goed kan koken :-). Er is een hoop te zeggen over het lied maar hoe je er ook over denkt, kip, patat en appelmoes is inderdaad een maaltijd die veel kinderen op prijs stellen. En daarom maak ik vandaag mijn eigen versie van deze kinderclassic.

We beginnen met de appelmoes. Die kun je van tevoren maken. Liefst in grote hoeveelheden want je kunt het prima invriezen en het is – de Kinderen hebben gelijk – erg lekker. Ik maak appelmoes van twee soorten appels: Goudreinetten en Jonagolds. Goudreinetten zijn echte moesappels, ze vallen bij het koken helemaal uit elkaar. Maar appelmoes is juist lekker als er stukjes appel in zitten en daarom doe ik er stukjes handappel in. Ik gebruik Jonagold maar Elstar, Braeburn of Gala’s zijn ook heerlijk. Alle stevige handappels zijn geschikt. En om de ordinaire appelmoes naar een nieuwe exotische hoogte te tillen doe ik er wat specerijen door: saffraan, kardemom en steranijs. Niet te veel, maar net genoeg om je te verrassen als je de appelmoes proeft. Ik gebruik geen suiker in het recept, dat is nergens voor nodig.

Recept: appelmoes

  • 3 grote goudreinetten
  • 4 Jonagold appels
  • een paar draadjes saffraan
  • een snufje kardemompoeder
  • een snufje steranijs-poeder

Schil de goudreinetten, snijd ze in stukken en breng ze in een klein laagje water aan de kook. Schil de Jonagolds en snijd ze in kleine blokjes. Voeg de appelblokjes na 10 minuten koken toe aan de goudreinetten en laat nog 5 minuten koken. De goudreinetten zijn nu vanzelf in moes veranderd, de stukjes Jonagold zijn zacht maar toch nog stevig genoeg om de appelmoes interessant te houden. Doe de appelmoes over in een schaal, roer de specerijen erdoor en laat afkoelen. Roer tijdens het afkoelen af en toe zodat de specerijen hun geur en smaak goed aan de appelmoes afgeven.

Het resultaat is heerlijk: een zoet-zure compote met bite en een onverwacht exotische geur. N is er gek op. Laat de Kinderen maar zingen! :-)

Geplaatst onder fruit, recepten, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

Een reactie op Kip, patat en appelmoes. Deel 1: Appelmoes

  1. Ine zegt:

    Ik wou dat ik nog ergens goudreinetten kon vinden, het zijn zulke heerlijke appels! Hier in Utrecht zijn ze niet meer te krijgen helaas, 4 verschillende supermarkten en 5 groenteboeren geprobeerd, de goudreinet is uit de gratie. :(