Dragonmayonaise voor kindjes vanaf 3 jaar

Dragonmayonaise

Dragonmayonaise

Nog een kleine toegift bij de serie Kip, Patat en Appelmoes: mayonaise! Kleine kindjes mogen geen rauw ei, daarom is deze zelfgemaakte mayonaise voor hen niet geschikt. Maar mayo hoort er natuurlijk wel bij, dus voor de grotere eters toch een recept voor heerlijke dragonmayonaise. Zelf mayonaise maken is niet moeilijk, maar je moet het truckje even doorkrijgen. Als je eenmaal weet hoe makkelijk en lekker het is, zul je het ongetwijfeld vaker maken. Belangrijk is dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn, dus haal het ei al een tijdje van tevoren uit de ijskast.

Mayonaise is heerlijk zonder toevoegingen, maar met een beetje verse dragon en witte peper erdoor is het nog veel lekkerder.

Recept: zelfgemaakte mayonaise

Mayonaise maken

Mayonaise maken

 • een eidooier
 • het sap van een halve citroen
 • een kwart theelepel mosterd
 • neutraal smakende olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
 • verse dragon
 • peper en zout

Zet alles van tevoren klaar: splits het ei, zorg dat de citroen uitgeperst is en de mosterd en olie klaarstaan. Neem een schone mengkom en een garde en roer de dooier, het citroensap en de mosterd goed door elkaar.

Giet er nu in een heel dun straaltje een beetje olie bij, terwijl je driftig roert met de garde. Dit gaat het makkelijkst als je iemand anders vraagt om de olie erbij te gieten, maar in je eentje kan het ook. Zorg ervoor dat je de olie echt in een heel dun straaltje giet. Teveel olie ineens laat de mayonaise schiften.

Blijf olie gieten en roeren, je ziet dat het mengsel langzaam dikker wordt. Als je arm moe wordt kun je best even stoppen met roeren, maar stop dan ook met olie gieten.

Blijf olie toevoegen en roeren totdat je dikke mayonaise hebt. Je kunt hem dikker maken dan de mayonaise die je in de supermarkt koopt! Maar pas op: er komt een moment dat de mayonaise verzadigd is en geen olie meer opneemt. Als dat per ongeluk gebeurt, kun je de mayonaise redden door nog een extra eidooier toe te voegen.

Was de verse dragon en snijd heel fijn, en roer door de mayonaise met wat zout en witte peper. Even laten staan zodat de dragon z’n smaak kan afgeven, en dan lekker opeten met de gebakken aardappeltjes. Genieten!

Geplaatst onder recepten, vanaf 3 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

5 reacties op Dragonmayonaise

 1. Janne zegt:

  Ola!

  Er even van uitgaande dat je driftig roert bedoelt, een kleine opmerking/ toevoeging: pas op dat je niet té driftig roert. Belangrijkste is dat je blijft roeren als je de olie toevoegt. Als je te hard/ snel klopt gaat het mis. Dan klop je de olie en eigeel weer uit elkaar. Daar ging het bij mij voorheen mis. Voor de complete uitleg zie het boek: Over eten & koken van Harold McGee.

  Janne

  • Niels zegt:

   Hoi Janne,
   Dat is bij mij nog nooit gebeurd, misschien ben ik niet sterk genoeg :-) Het schijnt ook met een staafmixer te kunnen. Ik heb er wel een, maar heb het nog nooit geprobeerd. Jij wel?
   McGee is een van mijn lievelingsboeken btw, echt een aanrader!

   • Janne zegt:

    Hoihoi!

    Nee ik heb het nog nooit uitgeprobeerd met een staafmixer. Wel met de KitchenAid en toen had ik hem dus veel te snel staan. Ik dacht namelijk dat je juist hard moest kloppen en dan is dat ideaal omdat je je handen vrij hebt om olie erbij te gieten maar het werkt dus averechts. Als ik hem op de laagste stand zet gaat het overigens prima.

    Ik vraag me wel af hoe je dat met de staafmixer doet. Ik heb zelf een Bamix. Met de hakmesjes lijkt het me vrij zinloos. Hij heeft ook een opzetstuk waarmee je binnen no time slagroom stijf klopt. Maar ook daarbij geldt dat het volgens mij veel te hard gaat. Misschien gewoon eens uitpoberen ;-)

    McGee is geweldig. Met name omdat hij heel goed uitlegt hoe producten gemaakt worden, de geschiedenis en vooral: wat er mis kan gaan zoals bij bijvoorbeeld mayonaise. Doordat ik het snap, onthou ik het ;-)

    Het is overigens ook erg lekker om olijfolie te gebruiken. Gebruik dan alleen geen sterke olijfolie. Ga even langs bij Meeuwig op de Haarlemmerstraat en geef aan dat het voor mayonaise is. Dan hebben ze daar een hele goeie voor!

    Janne

    • Dirk zegt:

     ik heb intussen ook een kitchenaid maar voor mayonaise gebruik ik nog altijd de bamix. gewoon een heel ei, mosterd, citroensap, zout en peper bij elkaar, een beetje olie, en al mixend de rest van de olie. je hebt bij de bamix het kruismesje, het platte schijfje maar ook een schijfje met een soort halve bolletjes bovenaan. daar moet je het mee doen. en op de tijd dat een ander zijn ei nog aan het scheiden is heb ik al mayonaise: zap zap!