Zwarte kool met kappertjes en croûtons

Zwarte kool met kappertjes en croûtons

Zwarte kool met kappertjes en croûtons

Ha, weer eens een groente gevonden waar ik nog nooit van gehoord had: zwarte kool. Lag bij een van m’n lievelingsgroentewinkels, Helal Et Gida in Amsterdam-Oost. Prachtige donkergroene (niet echt zwarte) lange stelen die me eerst aan snijbiet deden denken, maar dan grover. Maar het bleek dus kool te zijn. Ik heb een paar stelen meegenomen om mee te experimenteren. Zwarte kool is ontegenzeglijk kool: het heeft een duidelijk koolgeur. De witte stengels zijn erg stug, het groene blad een stuk minder. Ik heb een beetje rondgezocht en zwarte kool blijkt vooral in Italië geliefd, daar heet het cavolo nero. In veel Italiaanse recepten wordt de kool simpelweg gebakken in wat olijfolie met een beetje ui en knoflook, vaak ook met olijven en kappertjes. Dat leek me wel wat! Ik heb de witte stelen verwijderd, die leken met niet zo geschikt als babyhapje. Het groen dat overbleef heb ik goed gewassen en in stukjes gesneden, klein genoeg zodat N er geen moeite mee zou hebben. Ik heb er croûtons bijgemaakt zodat de maaltijd ook wat zetmeel bevat. Die waren een groot succes: N viste ze snel allemaal van het bord en at ze als eerste op, daarna kwam de kool pas aan de beurt. De kappertjes en kaas geven een mooi hartig accent. Al met al een zeer geslaagd gerecht, vonden N en ik.

Recept: zwarte kool met kappertjes en croûtons

Zwarte kool

Zwarte kool

  • een paar stengels zwarte kool
  • een sjalotje
  • twee teentjes knoflook
  • een tomaat
  • een schep kappertjes
  • twee witte boterhammen
  • vers geraspte Parmezaanse kaas
  • olijfolie

Snijd de harde witte stengels uit de bladeren. Een beetje wit mag best blijven zitten, maar de harde onderkanten mogen weg. Was de groene bladeren goed en snijd ze in kleine stukken. Schil sjalotje en knoflook en hak ze fijn. Verwijder de zaadjes uit de tomaat en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Snijd de korsten van het witbrood en snijd de boterhammen in stukjes.

Doe een scheut olie in een koude koekenpan en doe daar de helft van de knoflook in, zet dan pas op heel laag vuur. Terwijl de olie opwarmt geeft de knoflook z’n smaak af aan de olie. Wanneer de knoflook begint te bruinen haal je de knoflookstukjes uit de olie, zet het vuur hoger en bak de stukjes witbrood in de knoflookolie tot goudbruine croûtons. Laat uitlekken op keukenpapier.

Zet het vuur onder de pan opnieuw hoog, voeg nog wat olie toe als dat nodig is, en fruit daarin sjalot en de rest van de knoflook. Voeg na een paar minuten de zwarte kool en  de stukjes tomaat toe en laat 10 minuten stoven terwijl je alles voortdurend omschept. Voeg dan de kappertjes toe en laat alles nog even stoven tot de kool zacht is.

Serveer de zwarte kool met vers geraspte Parmezaanse kaas en de croûtons. En wat zwarte peper als je daarvan houdt.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

Comments are closed.