Winterpesto

Winterpesto

Winterpesto van spinazie en hazelnoten

Klassieke pesto is een saus van basilicum, olijfolie, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Een beetje korrelig van structuur, lekker pittig, heerlijk. Maar je kunt natuurlijk ook andere kruiden gebruiken in plaats van basilicum. Pesto van rucola is een bekend voorbeeld, en pesto van waterkers vind ik ook lekker. Maar omdat het winter is en de verse kruiden niet in overvloed beschikbaar zijn, maak ik vandaag een winterpesto. Van ‘wilde’ spinazie en hazelnoten. (Waarom ik ‘wilde’ tussen aanhalingstekens zet kun je lezen bij het stamppotje van verse spinazie) Lekker voor bij een pasta naar keuze. Je kunt hem snel in de keukenmachine maken, maar lekkerder is om het in de vijzel te doen. Dan wordt de pesto niet te glad en houdt hij de korrelige structuur die hem extra lekker maakt.

Recept: winterpesto van spinazie en hazelnoten

 • twee flinke handen ‘wilde’ spinazie
 • twee tenen knoflook
 • een hand gepelde hazelnoten
 • lekker veel vers geraspte Parmezaanse kaas
 • goede extra vergine olijfolie

Was de spinazie goed (twee keer, want spinazie zit altijd onder het zand). Pel de knoflook en snijd in stukjes. Zet een grote pan op het vuur, laat goed warm worden en gooi dan de spinazie met aanhangend water in de pan, samen met de knoflook. Laat een paar minuten op hoog vuur staan, roer een beetje. De spinazie slinkt nu sterk. Draai het vuur uit laat de spinazie in een zeef uitlekken.

Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan (of koop geroosterde hazelnoten bij de notenwinkel). Rasp de Parmezaanze kaas tot je een flinke berg raspsel hebt. Stamp de geroosterde noten in de vijzel tot gruis.

Knijp de spinazie met je handen uit zodat het meeste vocht eruit is. Pas op: doe dit pas als de spinazie goed afgekoeld is! (Ik was wat ongeduldig. Au!) Maal de spinazie (en de knoflook die erdoor zit) in de keukenmachine / vijzel tot pulp en roer er dan met een lepel de geraspte kaas, het hazelnootgruis en een flinke scheut olijfolie door.

Gebruik als pastasaus, of smeer het op een toastje, of eet het, zoals N deed, gewoon met een lepel met grote happen op :)

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

4 reacties op Winterpesto

 1. maman verte zegt:

  dit klinkt yummmiieee…
  en die wilde spinazie…heeft die ook een andere naam? Want daar heb ik nog niet echt van gehoord…
  Ga ik wél eens proberen te maken voor mijn lastig peuterpubliek ;-)
  groetjes!!
  De Vertekes

  • Niels zegt:

   Bon soir Vertekes :-)
   Die wilde spinazie is gewoon normale spinazie, niets wilds aan. Het is alleen zo dat hier in Nederland de spinazie gewoonlijk erg jong wordt gegeten, als de blaadjes nog klein en rond zijn, en lichtgroen. Ik weet niet hoe dat bij jullie in Vlaanderen is.
   Als die zelfde spinazie wat langer de tijd krijgt om te groeien, worden de bladeren dikker, iets taaier, donkergroen en krullerig. Die wordt hier dan ‘wilde spinazie’ genoemd. Ik vind die lekkerder dan de jonge spinazie want de jonge bevat zoveel vocht dat je bijna geen groen overhoudt na het blancheren. Van de ‘wilde’ houd je nog heel wat over na verwarmen. En bovendien heeft het meer smaak.
   Groetjes terug!

 2. maman verte zegt:

  enne…gemaakt!
  Erg bedankt voor de inspiratie, ik heb ook gelinkt naar je blog.
  Ik heb wel zonnebloempitten gebruikt, want ik heb kindjes die nogal allergisch zijn. Dus ik wacht nog lang voordat ik noten geef…..
  Het potje pesto was meteen op ;-)
  Vooral maman en papa hebben ervan gegeten, de kindjes moesten nog wennen, maar vonden het wel lekker!! ( binnen een keer of 3 zullen ze erom zeuren, wacht maar af!!!)
  Veel groetjes
  De Vertekes

  • Niels zegt:

   Ha Vertekes,
   Nu de lente in het land is kun je pesto maken in een oneindige hoeveelheid verschillende smaken: er komt allerlei heerlijk fris lentegroen aan. Verse kruiden, jonge bladgroenten, het water loopt me al in de mond! :-)
   Niels