Oysters Rockefeller (Oesters met kruidenboter uit de oven)

Oesters Rockefeller

Schelpdieren zijn niet geschikt voor kleine kindjes, dus dit recept is niet voor hen. Maar wel voor alle mamma’s en pappa’s die toch ook iets lekkers te snacken moeten hebben! Met dank aan Tijn is dit mijn lievelings-oud-en-nieuw-recept: Oesters Rockefeller. Bij al die champagne past natuurlijk niks beter dan oesters, en hoewel ik gek ben op rauwe oesters zijn ze ook heerlijk als je ze stoomt, rookt of zoals hier in de oven klaarmaakt met kruidenboter.

Over de ingrediënten voor ‘officiële’ Oysters Rockefeller wordt enorm geheimzinnig gedaan. Het recept komt van restaurant Antoine’s in New Orleans en iedereen die daar voet in de keuken zet moet zweren op alles wat hem lief is, het geheime recept met niemand te delen. Dus was er echt in hoort weet ik niet, maar dit recept is in ieder geval erg lekker. En dat is belangrijker dan de vraag of het precies het juiste recept is.

Als je nog nooit verse oesters hebt opengemaakt kun je trouwens beter eerst even oefenen, voordat je op het hoogtepunt van het feest een vreselijk gevecht moet aangaan met die lastige dieren. Het is niet moeilijk om ze open te maken, maar het vergt wat oefening: neem een oester in je linkerhand (als je het oestermes rechts hanteert), met de bolle schelp naar beneden. Zoek met het oestermes het punt waar de twee schelpen aan elkaar zitten: in het puntje. Zet kracht en forceer het scharnier. De oester vindt dit niet leuk en zal z’n best doen om de schelp dicht te houden, maar mensen zijn sterker dan oesters dus jij wint uiteindelijk. Het diertje zit vast aan allebei de schelpen. Wrik de schelpen een stukje van elkaar (maar nog niet helemaal los want dan scheurt het diertje) en zoek met de punt van het mes naar de plek waar de oester aan de bovenste schelp vastzit. Snij los en gooi de bovenste schelp weg. Snij nu voorzichtig het diertje ook los van de onderste schelp. Et voilà: klaar om op te eten. Of om verder te bereiden.

Dit gerecht is geschikt als voorgerecht, als hoofdgerecht of als party-snack. Het recept hieronder is bedoeld voor 48 oesters.

Recept: Oesters Rockefeller

  • 6 takjes platte peterselie
  • 4 bosuitjes
  • 6 takjes selderijblad
  • 15 takjes verse dragon
  • een flinke bos verse kervel
  • een half witbrood (casino van de supermarkt)
  • 200 gram roomboter
  • een scheut tabasco
  • een scheut Ricard of Pernod
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • 4 dozijn Zeeuwse oesters (creuses)

Was alle kruiden en de bosuitjes goed, en snijd ze superfijn. Je kunt daarvoor de keukenmachine gebruiken, maar alleen als de messen heel scherp zijn, anders krijg je pulp in plaats van superfijne kruiden. En dat is niet hetzelfde. De messen van mijn keukenmachientje zijn niet scherp (maak toch eens goede messen, Braun!) (of koop toch eens een echte keukenmachine, Niels :-) dus snij ik alles met de hand. Mijn koksmes is namelijk wel superscherp.

Snij de korsten van het witbrood, snij de boterhammen in stukken en maal die in de keukenmachine tot kruim. Dat gaat wel prima met niet-zo-scherpe mesjes. Grappig detail: casinobrood wordt in Vlaanderen ook wel oesterbrood genoemd.

Laat de boter zacht worden. Roer alle kruiden, het broodkruim en de boter door elkaar. Voeg zout, peper, tabasco en Ricard toe en roer tot alles heel goed gemengd is. Als alles goed is gegaan heb je nu een heerlijk geurende kruidenboter. Proef, voeg nog wat zout en peper en tabasco toe als je dat nodig vindt.

Zet de gril van de oven aan om voor te verwarmen. Maak de oesters voorzichtig open. Gooi de bovenste schelp weg, snijd de oesters los van de onderste schelp, maar laat ze in de schelp liggen. Giet het vocht af.

Leg de oesters in hun schelp op het rooster van de oven. Bij mij kan een oesterschelp precies tussen de draden van het rooster hangen. Doe in elke oester een flinke schep kruidenboter en schuif het rooster in het midden van de oven onder de gril. Laat grillen tot de boter bubbelt, het broodkruim een beetje bruin kleurt en de oesters (als je die kunt zien) een beetje opkrullen. Haal voorzichtig uit de oven en laat iedereen aanvallen. Voorzichtig met de hete boter!

Gelukkig Nieuw Jaar allemaal!

Lekker, meer vis!

Geplaatst onder recepten, vanaf 2 jaar, vis. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

2 reacties op Oysters Rockefeller (Oesters met kruidenboter uit de oven)

  1. Greet van Dalen zegt:

    Heb de oesters gisteren voor het eerst gemaakt, we hadden eters. De reacties waren allemaal positief. Ze zijn ook echt super lekker!

    • Niels zegt:

      Heerlijk overdadig he? Snel nog een keer maken want het oesterseizoen loopt ten einde. Als het warmer wordt gaan de oesters zich voorbereiden op hun voortplanting en dan smaken ze heel anders (nog steeds lekker, maar minder lekker dan nu)