Aardperensoep met pompoenpitten

Aardperensoep met pompoenpitten

Aardperensoep met pompoenpitten

De aardpeer – of topinamboer – is een lekker ding. Hij smaakt wat naar artisjok, een beetje nootachtig, zoetig, je kunt er van alles mee doen en hij is volop te krijgen in deze tijd van het jaar. Maar erg bekend is ie niet. Misschien ligt dat aan z’n uiterlijk: het is een wat onooglijk knolletje met bulten. Maar laat je daardoor niet afschrikken. Aardperen zijn heerlijk gepoft of gebakken – met wat vinaigrette – maar je kunt ze ook koken tot ze zo zacht zijn dat je er met de staafmixer een heerlijk gladde soep van kunt draaien. Ik heb aan deze soep een flinke hand pompoenpitten toegevoegd, dat combineert prachtig met de nootachtige smaak die de aardpeer van zichzelf heeft, en de pitten voegen zetmeel toe aan de soep. Want hoewel de aardpeer een knol is, zit er vrijwel geen zetmeel in. Voor de lekkere smaak en omdat het oog ook wat wil sprenkel ik een paar druppels pompoenpit-olie over de soep vlak voor het opdienen. Die pompoenpit-olie is een heerlijke olie om in huis te hebben. Mooi ook: hij kan fel groen zijn, of donkerbruin, of bijna zwart, zoals het flesje dat ik in huis had. De olie smaakt sterk naar noten, gebruik hem voor salades en soepen, maar nooit om mee te koken / bakken.

Recept: Aardperensoep met pompoenpitten

 • 3 dikke aardperen
 • een sjalotje
 • twee tenen knoflook
 • een flinke hand pompoenpitten
 • een beetje (lekkere) azijn
 • een scheutje pompoenpit-olie

Schil en snipper het sjalotje en de knoflook en fruit ze op laag vuur in een beetje olie. Schil de aardperen met de dunschiller, snijd ze in stukken en doe ze bij de knoflook en sjalot. Voeg zoveel water toe dat alles goed onder staat. Breng aan de kook en laat 20 minuten zachtjes koken.

Zet een droge koekenpan op het vuur – zonder olie – en rooster hierin de pompoenpitten. Pompoenpitten hebben flink wat hitte nodig om een lekkere geroosterde smaak te krijgen. Als ze een beetje bruin beginnen te worden en openspringen (zoals popcorn), haal je ze van het vuur. Stamp ze in een vijzel tot gruis.

Controleer met een vork of de aardperen al helemaal zacht zijn. Als dat zo is kan het vuur uit. Voeg de gestampte pompoenpitten, wat zout en een scheutje azijn toe en maak er met de staafmixer een mooi glad soepje van. Proef, voeg naar smaak nog wat zout en peper toe en voeg vlak voor het serveren een paar druppels pompoenpit-olie toe. Let op: voor kindjes jonger dan 1 jaar is het beter om helemaal geen zout te gebruiken. Na de eerste verjaardag kan het, maar blijf het spaarzaam gebruiken!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

6 reacties op Aardperensoep met pompoenpitten

 1. Lekker aardpeer. Hoe reageert N. op soep? Mijn T. moet er niks van hebben. Zie je, had ik toch puree uit potjes moeten geven… nu vindt hij dat maar niks, vloeibaar eten. ;)

  • Niels zegt:

   N is gek op soep. Ze is heel blij met haar tanden en knaagt graag op van alles en nog wat, maar glad gepureerde hapjes vindt ze ook nog steeds erg lekker. :)

 2. Elise zegt:

  Hi,
  Ik zie dat bij dit recept wat zout staat. Maar is het niet zo dat je voor kleine kinderen, en zeker dan bij babies geen zout mag toevoegen? En een gefruit uitje levert ook geen problemen op? Ik heb een zoontje van bijna 7 mnd, en ik kan niet wachten om wat uitgebreider te gaan koken, met kruiden en knoflook etc, maar hij is nog steeds dol op mijn borstvoeding, eten vind hij wel interessant, avocado is zijn favoriet, denk ik zo.
  Maar de echte groentehapjes iets minder, ik kan me er wel wat bij voorstellen dat een alleen gepureerde bataat of pompoen misschien een beetje saai is. De roux heb ik overigens nog niet geprobeerd, ik doe er wel een scheutje olijfolie door.

  Elise

  • Niels zegt:

   Hi Elise,
   Je hebt helemaal gelijk: tot 1 jaar geen zout is de regel die ik zelf ook gehanteerd heb. Met uien en knoflook ben ik eerder begonnen, en dat ging prima. Daarmee kun je de wat flauw smakende groenten echt een oppepper geven. Met selderij trouwens ook: dat heeft een beetje een zoutige smaak, ik gebruik het veel als basis voor soep en saus.
   Niels

 3. Lisette zegt:

  Beste Niels,
  heerlijke recepten en proberen wij ook zeker uit voor onze kleine meid van 10 maanden. In ons bio pakket zit deze week nl aardpeer. Nou vroeg ik mij wel af hoe je soep geeft als maaltijd, is een kommetje genoeg of geef je er ook brood bij?
  Groetjes, Lisette

  • Niels zegt:

   Hoi Lisette,
   Het ligt er een beetje aan hoe hongerig ze is. Soms is een kop soep genoeg (ik maak meestal behoorlijk stevige soepen) maar als ze veel honger heeft snijd ik een boterham in blokjes die ik door de soep roer.