Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Parmigiana di melanzane

Ik kook graag met de seizoenen mee, maar ik ben toch ook wel heel blij dat er kassen bestaan, en importgroenten. Heerlijk, alle knollen en kolen, maar af en toe maak ik een uitzondering, gewoon omdat ik snak naar tomaten, of lekkere courgettes, of een rijpe mango.

Bij de groenteboer lagen prachtige ronde aubergines, enorme joekels. Ik nam er twee mee om een van mijn lievelingsgerechten te maken: Parmigiana di melanzane. Dat is een vegetarische schotel, lijkt wat op lasagne, maar er zit geen pasta in. Het bestaat uit laagjes gebakken aubergine, afgewisseld met tomatensaus en mozzarella. De schaal gaat een tijdje de oven in en komt er heerlijk geurend uit. De mozzarella gesmolten, de aubergine zacht als boter. Heerlijk! Dat vond N ook: ze was wild enthousiast!

Het recept komt uit De zilveren lepel, het beste Italiaanse kookboek ooit. (Als je dat nog niet hebt: vraag het voor kerst!) Ik heb het een klein beetje aangepast omdat ik liefst nog met zo min mogelijk zout kook. Zout is ook helemaal niet nodig; met mozzarella, tomaat en verse Parmezaanse kaas heeft dit gerecht ongelooflijk veel smaak, ook zonder zout.

Recept: Parmigiana di melanzane

 • 2 blikken gepelde tomaten
 • twee of drie grote aubergines
 • olie om in te bakken
 • 3 bollen mozzarella
 • 2 eieren
 • verse basilicum
 • vers geraspte Parmezaanse kaas
 • een paar klontjes boter

Snijd de gepelde tomaten in stukjes (of koop tomatenblokjes in blik, er zijn erg lekkere Italiaanse tomatenblokjes te koop), doe ze in een pan met wat basilicum en laat op hoog vuur inkoken terwijl je vaak roert. Na ongeveer 20 minuten heb je een mooie dikke saus.

Was de aubergines en snijd ze in plakken van een halve centimeter dik. Bak de plakken in een hete koekenpan met een laagje olie tot ze goudbruin zijn. De aubergines zuigen de olie op als een spons, dus je hebt flink wat olie nodig en je moet de aubergines uit laten lekken tussen keukenpapier, anders wordt het te vet.

Snij de mozzarella in dunne plakken, klop de eieren los.

Verwarm de oven voor op 180°C. Neem een ovenschaal, doe er een dun laagje tomatensaus in en leg daarop de plakken aubergine, half overlappend als dakpannen. Daarop doe je een laagje saus, wat plakken mozzarella en wat geraspte Parmezaanse kaas. Dan weer aubergines, saus, kaas, net zo lang tot alle aubergines op zijn. Op de bovenste laag aubergines giet je het losgeklopte ei, daarop nog een laagje tomatensaus en geraspte kaas, en mozzarella als dat nog over is.

Verdeel wat kleine klontjes boter over de schaal en zet hem 30 minuten in de hete oven. Dit valt ongetwijfeld bij het hele gezin in de smaak. Mocht er iets overblijven dan is dit gerecht ook zeer geschikt om koud te eten, of om in te vriezen in babyporties.

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

12 reacties op Parmigiana di melanzane

 1. Marjolijn zegt:

  Het klinkt heerlijk, ik ga het binnenkort ook maar eens proberen.
  Nog bedankt voor het recept van de spruitjesstampotkoekjes, mijn kleine meid van 9,5 maanden vondt ze heel lekker en aangezien ze niet meer gevoerd wil worden was dit een schot in de roos.
  Normaal is ze geen grote eter maar ze heeft 5 koekjes opgegeten. Ze zat wel onder maar dat mocht de pret niet drukken.

  Groetjes Marjolijn

  • Niels zegt:

   Hoi Marjolijn,
   Leuk! Dat het een troep wordt is helemaal niet erg, juist leuk als kindjes het eten van alle kanten bekijken :-)

 2. Monique zegt:

  Het water loopt me in de mond!

  Dank je wel voor dit recept.

 3. Anouschka zegt:

  Beste Niels,

  Allereerst wil ik je laten weten dat ook ik helemaal weg ben van je site! Ik heb al aardig wat van de gerechten gemaakt en mijn zoontje en ik zijn beide het meest gek op de broccoli met kikkererwten en kokos (zo’n spannende combi, leuk!) en de bloemkool met zoete aardappel. Ik heb gisteren zelfs de worteltjes gemaakt die jouw dochter niet konden verblijden, maar mijn kleine man vond het heerlijk (en ik smul met alles even hard mee!).
  Ik heb wel nog een vraagje over de parmigiana di melanzane: waarom kan dit pas vanaf 1 jaar?
  Ik verheug me alweer op de recepten die nog gaan komen!

  Groetjes,

  Anouschka

  • Niels zegt:

   Hoi Anouschka,

   Dank je! Wat leuk dat je zoon het wortelrecept wel lekker vond. Ik vond het ook heerlijk, maar N kon het echt niet bekoren, ook niet toen ik het laatst nog eens probeerde (er stond nog een portie in de vriezer).
   Ik heb niet echt een goede reden waarom de parmigiana pas vanaf 1 jaar kan. Mag ook best vanaf 7 maanden, lijkt me. Het gerecht schoot me pas te binnen toen N al 1 was, daarom is het automatisch onder ‘vanaf 1 jaar’ terechtgekomen.

   Met al die kaas is het wel een zwaar gerecht, dus voorzichtig aan als je het de eerste keer laat proeven :)

   Niels

 4. Ja, ik zou kaas ook pas vanaf 1 jaar geven. En ei pas vanaf 9-10 maanden.

  Hee maar mango komt jaarrond natuurlijk van ver, dus of je dat nu in de zomer of winter eet, lijkt me niet uitmaken. :)

 5. Joyce zegt:

  wij hebben heerlijk genoten van dit recept. Onze kleine dam van net 1 kon alleen maar bij elke hap mmmm zeggen, zo lekker vond ze het!
  Voor haar verjaardag trouwens de bananentaart gemaakt en ‘s avonds de fish pie.
  Dat was ook heerlijk!! de wortel en de bleekselderij waren voor haar iets te hard gebleven, dus een beetje gepureerd, maar dat vonden wij des te lekker
  Top hoor

  groetjes Joyce

  • Niels zegt:

   Leuk om te horen dat ze er zo van geniet! De parmigiana is ook wel echt een droomgerecht: zacht en romig en heerlijk, ik krijg er meteen honger van als ik eraan denk :-)

 6. Suzanne zegt:

  Hoi Niels,

  Vaak kijk ik even op je site als we ons groentepakket weer hebben opgehaald.
  Vandaag zit er aubergine in het pakket dus gaan we deze ovenschotel maar eens uitproberen. Zoon van 9 maand lust eigenlijk alles dus ik denk dat hij vanavond ook wel lekker smikkelt.
  Bedankt voor de leuke recepten!

  Groetjes Suzanne