Linzensoep

Linzensoep

Linzensoep

Linzen zijn geweldig. Ze hebben een beetje een geitenwollensokken-imago en sommige mensen moeten zelfs een beetje gniffelen als ze horen dat ik linzen lekker vind. Maar lekker zijn ze. Zeker de grijs-groene linzen uit Le Puy, en die uit Italië. Linzen uit Le Puy hebben zelfs een beschermde oorsprongbenaming (appellation d’origine contrôlée), wat betekent dat ze zo bijzonder zijn dat alleen linzen uit Du Puy zich linzen uit Le Puy mogen noemen. Niet dat dat nou zoveel betekent, want als je je linzen Lentilles Dupuis noemt in plaats van Lentilles Du Puy is er niets aan de hand. Jammer, want misleidend: de echte zijn veel lekkerder, en als je niet heel goed oplet zit je dus met die mindere lekkere linzen.

Anyway, linzen dus. Ik maak er graag soep van: dikke, krachtige wintersoep. Met verse groenten en spekjes. Deze soep kan ook erg goed vegetarisch: laat dan de spekjes weg en voeg een klein beetje zout toe.

Recept: Linzensoep

 • 250 gram gerookte spekjes
 • twee uien
 • twee stengels bleekselderij
 • een winterwortel
 • 500 gram gedroogde grijs-groene linzen
 • vier gepelde tomaten (uit blik)
 • verse bladselderij
 • verse peterselie

Neem een grote soeppan, doe de spekjes daarin en laat ze op heel laag vuur zachtjes uitbakken zodat al het vet eruit smelt.

Schil ondertussen de uien en de winterwortel en was de bleekselderij. Snijd ze alle drie in piepkleine blokjes. Vis de spekjes uit de pan en fruit de blokjes ui, wortel en selderij in het spekvet. Dit mengsel  heet in de Italiaanse keuken soffrito, het vormt de basis van zo ongeveer alle soepen en sauzen, het geeft ze een lekker krachtige smaak.

Als de soffrito zacht is, voeg je de linzen toe, en veel water. Laat de linzen zachtjes pruttelen op een laag pitje, check af en toe of ze niet droogkoken en voeg water toe als dat nodig is. De linzen nemen water op, dus dat gaat sneller dan je misschien denkt. Na een half uur zijn de linzen zacht. Snij dan de gepelde tomaten in stukjes en voeg die toe, samen met de uitgebakken spekjes.

Proef de soep. Voeg wat zout toe als dat nodig is (maar pas op: liever geen zout voor baby’s). En peper als je dat lekker vindt.

Was de groene kruiden en hak ze fijn, roer door de soep. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , . |

5 reacties op Linzensoep

 1. Marthe zegt:

  Mmm! Het ruikt heerlijk in huis, de soep is bijna klaar!
  ik hoop bijna dat de kinderen het niet lusten, dan blijft er meer voor ons over :-D

 2. Roger zegt:

  Dit is precies de soep waarvoor ik vroeger een uurtje langer op Gare du Nord bleef. Heb er zelfs ooit een trein voor laten gaan. Fijn dat ik nu het goede recept heb, want dat is een stukje dichterbij. En hoewel mijn kinderen inmiddels variëren van laag twintig to laag dertig, komen ze nog steeds iedere maandag eten. Dat wordt dus komende maandag Linzensoep. Lentilles Du Puy, dat wist ik niet. Onthouden en winkel zoeken.
  In mijn herinnering kreeg je er heel grof, geroosterd brood bij.

 3. Joanne zegt:

  Hoi Niels.
  Ik zit op je site even ons weekmenu bij elkaar te zoeken. Onze dochter N eet alleen nog als ze hetzelfde krijgt als wij dus lekkere en geschikte recepten zijn zeer welkom :) Ik kook zelf regelmatig met rode linzen, kunnen die ook voor dit gerecht of smaakt het dan niet?

 4. Tim zegt:

  Deze website is inmiddels ‘mijn bijbel’ . De meeste gerechten die ik maak worden door mijn dochtertje lekker gevonden, maar de linzen zijn ver uit favoriet. Ook ik verheug me er elke keer weer op. Mijn dank voor je gerechten.

  Groet,

  Tim