Pasta met aardappel en worstvlees

Pasta met aardappel en worstvlees

Pasta met aardappel en worstvlees

De pastagerechten die we in Nederland eten zijn vaak zomers. Lekker met tomaten, met courgette, of andere zomergroenten. Maar in Italië wordt het natuurlijk ook gewoon winter, en zeker in het noorden eten ze dan stevige winterse kost. En dan bedoel ik echt stevig: ze schuwen er niet voor om aardappels door de pasta te doen. Dat klinkt voor ons een beetje raar: wij eten aardappels òf pasta. Maar in Italië zijn aardappels gewoon groenten, net als boontjes, aubergine of sla. Dus kun je daar aardappels èn pasta eten. En dan dat worstvlees, ook iets dat hier niet zo bekend is. Je kunt worst eten als gerecht, maar je kunt worst ook als ingrediënt gebruiken. Ik kocht voor dit recept lekkere Italiaanse venkelworstjes, ik sneed de velletjes open en ik heb het worstvlees dat erin zat, als ingrediënt gebruikt voor m’n winterse pasta. Erg lekker. Als pasta koos ik pasta riso, een pasta die precies op rijstkorrels lijkt. Maar het is echt pasta, van harde tarwe gemaakt.

Recept: winterse pasta met aardappel en worstvlees

 • een flinke ui
 • twee stengels bleekselderij
 • wat olie
 • een rode paprika
 • twee vastkokende aardappels
 • een paar goede worstjes
 • een scheut room
 • pasta naar keuze
 • vers geraspte Parmezaanze kaas

Zet een grote pan met water op het vuur.

Schil de ui, was de selderij en snijd ze in stukken. Neem een andere grote pan en fruit ze daarin in een beetje olie tot ze beginnen te bruinen. Snijd de worstjes open, haal het worstvlees eruit en snijd het in stukjes. Doe bij de ui en selderij en laat een paar minuten bakken terwijl je af en toe roert. Was en snij de paprika en voeg die ook toe en laat een paar minuten bakken. Voeg dan een flinke scheut room toe en draai het vuur zo laag mogelijk.

Schil de aardappels en snijd in dobbelsteentjes. Als het water kookt, doe je de aardappels in het water en laat ze even koken. Voeg daarna de pasta toe, in dezelfde pan.

Hier moet je even rekenen: de aardappels moeten 15 minuten koken. Kijk op de verpakking van de pasta hoelang die nodig heeft. De aardappels kook je 15 minuten min de kooktijd van de pasta, dan voeg je de pasta toe zodat ze gezellig samen verder koken en precies tegelijk gaar zijn.

Giet dan af, maar bewaar een klein scheutje van het kookwater. Roer de pasta en aardappel door de saus en voeg een scheutje kookwater toe om de saus iets losser te maken. Bestrooi gul met vers geraspte Parmezaanse kaas. En met zwarte peper, voor wie dat lekker vind.

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , . |

7 reacties op Pasta met aardappel en worstvlees

 1. pieternel zegt:

  Waar koop jij die lekkere venkelworstjes? Alvast dank Pieternel

 2. pieternel zegt:

  Ha ha, van dat adres had ik al eerder gehoord – maar hoopte op nog eentje dichter bij mijn huis…ik zit in oud west. Maar dank voor goede tip, als ik het nu van twee kanten hoor, dan zal het wel het beste adres zijn!
  fijne kerst,
  Pieternel

 3. Ken je ook de aardappelpizza uit Rome? Zo lekker.

  • Niels zegt:

   Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit in Rome ben geweest. Ken ik niet dus, die heerlijke Romeinse aardappelpizza. Heb je een recept?

 4. Richelle zegt:

  Hola, ik was wat op je blog aan het surfen en kwam je vraag tegen: dit is een lekker recept voor aardappelpizza:
  http://smittenkitchen.com/2008/06/jim-laheys-potato-pizza/
  Groetjes uit Spanje, leuke recepten op je blog!
  Richelle

  • Niels zegt:

   ¡Hola Richelle!
   Dank voor je recept, en voor de link naar Smitten Kitchen. Mooie site is dat, die ga ik in de gaten houden. En de aardappelpizza zal ik zeker proberen. Aardappels horen zonder enige twijfel tot het absolute lievelingseten van N, dus ik heb zo’n vermoeden dat deze pizza er wel in zal gaan!
   Ciao
   Niels