Pompoensoep met sinaasappel en peppadew

Pompoensoep met sinaasappel en room

Pompoensoep met sinaasappel en peppadew

Een prachtige groene pompoen kochten we. Ik vind de groene iets lekkerder dan oranje pompoenen omdat ze iets feller smaken (maar misschien verbeeld ik me het alleen maar). Maar toen ik m’n mes erin zette bleek het helemaal geen groene pompoen, maar een oranje die zich als groene vermomd had. Vreemd. Maar niet erg. Het is weer voor een hartverwarmende pompoensoep. Kleur onbelangrijk.

Net als bloemkool (zie het recept hieronder) heeft ook pompoen een klein zetje nodig om uit z’n suffigheid te worden gewekt. Een pompoen alleen is maar een pompoen alleen, maar samen met een ingrediënt dat een beetje pit brengt, fleurt zo’n pompoen enorm op. Heerlijk!

Een bekende oppepper is verse gember. En rode peper. Maar dat is nog wat te heftig voor N, dus probeerde ik het eens met peppadews. Dat zijn kleine zoete pikante pepers uit Zuid Afrika, die je in een potje koopt bij de AH. Erg lekker om gewoon zo op te eten, maar als ingrediënt in de soep zijn ze ook zeer geschikt. Vinden N en ik.

Neem voor dit recept biologische sinaasappels. Want we doen de schil door de soep. Niet-biologische sinaasappels hebben zoveel bestrijdingsmiddel op hun schil dat je dat niet aan kleintjes moet voeren. Op biologische sinaasappels zit niks. Of hoogstens een beetje vogelpoep. Dus wel even wassen :-)

Recept: Pompoensoep met sinaasappel en peppadews

Groene pompoen?

Groene pompoen?!

 • een flinke ui
 • een stengel bleekselderij
 • een beetje olie
 • een pompoen (niet al te groot)
 • twee biologische sinaasappels
 • 5 peppadews uit een potje
 • een flinke schep crème fraîche

Schil de ui, was de bleekselderij, snijd ze allebei in stukken en fruit die in een ruime soeppan in een beetje olie.

Borstel de pompoen goed schoon onder stromend water. Snijd in tweeën, lepel de zaden eruit (die mogen weg) en snijd het pompoenvlees in blokjes. Doe die in de pan als de ui en selderij een beetje beginnen te bruinen. Voeg dook de peppadews toe en genoeg water om alles ruim onder te zetten.

Was de sinaasappels en  snij met een dunschiller het oranje schilletje eraf, maar zorgt dat het wit op de sinaasappel blijft zitten. Dat is niet lekker namelijk. Snij de schilletjes fijn en doe ze in de pan bij de pompoen.

Laat een kwartier koken, of misschien iets langer, tot de pompoen goed zacht is. Maak er dan een gladde soep van met de staafmixer. Flink mixen, tot ook de peppadews fijn zijn.

Pers de sinaasappels uit en voeg het sap toe aan de soep en roer er een flinke schep crème fraîche door.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

4 reacties op Pompoensoep met sinaasappel en peppadew

 1. Harmke Schaap zegt:

  Alles goed op deze donderdag, waar het om half drie alweer schemert? Ik vroeg mij af of N wel eens iets ” gewoons” krijgt als pannekoeken? : ) Mijn zoontje van 14 maanden is er gek op. Ik maakte ze vandaag met appel en rozijnen, beiden even voorgekookt. Hij eet ze uit het vuistje (want O, er moet vooral zelf gegeten worden). Zou ik ze ook met groenten kunnen maken? spinaziepannekoekjes?

  Je pompoensoep met gember vond ik zelf heerlijk, maar zoontje vond denk ik de gember een beetje vreemd, maar het kan ook het moment geweest zijn. Ik maakte hem een andere keer met bouillion van de Natuurwinkel (zonder toegevoegd zout, goed zijn die tabletten) toen at die het wel. Maar nogmaals kan aan het moment liggen… Hartelijke groet Harmke

  • Niels zegt:

   We waren een heerlijk weekje op vakantie op die schemerige donderdag! Vandaar mijn late reactie.

   Vind je m’n recepten niet gewoon genoeg? :-) Ik heb voor N wel eens pannenkoeken gebakken, maar alleen dikke Amerikaanse pannenkoekjes, de platte Nederlandse variant kent ze nog niet. Gaat vast wel gebeuren binnenkort want ze zijn inderdaad lekker om uit het vuistje te eten!

   Het lijkt me helemaal niet gek dat hij even aan gember moest wennen, dat is best een heftige smaak. N heeft soms ook wat tijd nodig om nieuwe smaken te leren waarderen. Gewoon een paar dagen later nog eens laten proeven werkt meestal prima. Maar daar was je zelf ook al achter!

 2. Esther zegt:

  heerlijk soepje…de pompoenpitten zijn bij ons niet weggedaan…ze zijn voor de halloween gloop gebruikt :-)

  http://sunhatswellieboots.blogspot.com/2011/10/messy-play-pumpkin-gloop.html

  Esther

 3. Marcha zegt:

  Dat was echt smullen! Manlief vindt pompoen zoals je zegt inderdaad vaak beetje saai maar deze combi is echt super! Voor ons kleine meisje een volkoren beschuitje erdoorheen verkruimeld want inderdaad, zelf eten is een must :-) en zo werd de soep iets dikker om te lepelen. Thanks voor het recept!