Thaise gele curry met kokosmelk

Thaise gele curry met kokosmelk

Vegetarische Thaise gele curry met kokosmelk

Ik ben gek op Thais eten. We gaan graag uit eten bij een Thai, of we halen Thais om thuis op te eten. Maar ik maak het ook graag zelf. Een van mijn allermooiste kookboeken is Thai Food van David Thompson, een enorm dik boek met een prachtige fel roze kaft van Thaise zijde. Heerlijk om te lezen en in te bladeren, maar wel erg bewerkelijk om uit te koken. Dus hoewel ik niet van koken met pakjes en potjes houd, gebruik ik eerlijk gezegd wel currypasta’s uit een pot van de Thaise toko.

Nu N één is, mag ze met ons mee-eten. En dus krijgt ze nu ook mijn Thaise gerechten. Die kunnen behoorlijk pittig zijn maar dat wil ik haar nog niet aandoen. Ik begin daarom met een simpele, heerlijk milde gele curry met kokosmelk. Vegetarisch, met lekkere groenten en blokjes gebakken tofu en cashewnoten. Die noten zaten erin voor ons, die heb ik haar niet gegeven. Ik wil niet dat ze zich erin verslikt.

Recept: Thaise gele curry met kokosmelk

 

 • goede Thaise basmatirijst
 • een blok tofu
 • olie
 • een stronk broccoli
 • een flinke ui
 • een rode paprika
 • een handje cashewnoten
 • een eetlepel gele Thaise currypasta
 • een klein blikje kokosmelk
 • verse koriander

 

 

Thai Food, David Thomposon

Prachtig in zijde gebonden: Thai Food, van David Thompson

Neem een kopje rijst per persoon en spoel de rijst drie keer goed af in ruim water. Dat is om het zetmeel ervan af te spoelen, zodat de rijst mooi droog en los wordt. Als je de rijst niet wast, wordt het kleefrijst. Ook lekker, maar voor een andere keer. Zet de rijst op in een pan met water, het water moet ongeveer een vingerkootje boven de rijst uitkomen. Breng aan de kook met de deksel op de pan. Draai dan het vuur laag en laat zo zachtjes koken tot er geen water meer in de pan zit. Let op dat de rijst niet aanbrandt!

Wikkel de pan in een theedoek en zet in bed, onder een deken. Je kunt de rijst zo heel lang laten staan, hij wordt perfect gaar en hij blijft uren warm. Daar heb je dus geen omkijken meer naar.

Snijd het blok tofu in plakken, wikkel die in keukenpapier en druk ze flink plat, zodat het vocht eruit komt. Tofu wordt in water bewaard, en omdat het een sponsachtige structuur heeft neemt de tofu ook veel water op. Met al dat water erin kun je het niet bakken, dus moet het vocht eruit. Snijd de plakken in repen of blokjes, droog ze nogmaals af met keukenpapier en bak ze in een wok in een laag olie aan alle kanten goudbruin en neem ze dan uit de pan.

Pel de ui en snijd in stukken. Was de paprika en broccoli en snijd ook die in stukken. Bak ze in de wok op hoog vuur een paar minuten, voeg dan de currypasta toe, schep alles goed om en doe de kokosmelk en de gebakken tofu erbij. Strooi de cashews erdoor en laat nog even kort borrelen.

Was de verse koriander en snijd fijn, strooi over de curry. Dien op met de rijst.

N moest even wennen aan de nieuwe smaak, ze vond het duidelijk niet het lekkerste wat ze ooit gegeten had. Maar ze at het wel, dus ik probeer het binnenkort nog een keer, zodat ze echt kan wennen aan deze nieuwe pittige smaak!

Geplaatst onder recepten, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

16 reacties op Thaise gele curry met kokosmelk

 1. pieternel zegt:

  Fijn he dat boek van David Thompson?!! Wel enorm bewerkelijk allemaal inderdaad, maar soms wel heel leuk om los te gaan.
  Enne wat betreft nootjes en kinderen – Mijn oom die kinderarts was had een mooie truc:
  Als je met je arm over je hoofd heen gevouwen je oor kan aanraken, ben je groot genoeg om noten te mogen eten. Probeer maar uit – kleintjes kunnen dat niet, ‘t lukt pas vanaf een jaar of 5/6.

  • Niels zegt:

   Hmm ik snap niet precies wat de lengte van je arm met noten eten te maken heeft :-) Maar in ieder geval een goed idee om nog een paar jaar te wachten met noten!

   • Kathrin zegt:

    hi Niels,
    nootjes zijn voor kleine kinderen niet geschikt vanwege het gevaar om eraan te stikken. Nootjes zijn dus pas vanaf 5/6 jaar geschikt voor kinderen.
    groetjes kathi

 2. pieternel zegt:

  Als je arm zo lang is dat je over je hoofd je oor kan pakken, ben je ook zo groot dat je je niet meer in noten kan verslikken – dwz dat je niet meer kans hebt op verslikken dan een volwassene!

 3. pieternel zegt:

  De grote van je luchtpijp….en verder toeval!

 4. Catelijne zegt:

  Bedankt voor het lekkere recept. Mijn zoontje is nu bijna 10 maanden en omdat ik hem niet al te vaak vlees geef, gooi ik vaak cashewnoten door zijn eten. Ik hak de noten in (heel) kleine stukjes (staafmixer werkt ook prima). Cashewnoten worden snel zachter als je door warm eten doet. Hij heeft zich er nog nooit in verslikt en vindt ze heerlijk.

 5. Lotte zegt:

  Haha, vroeger op de vrije school mocht je pas naar de eerste klas als je met je arm over je hoofd je oor aan kon raken. Anders moest je nog een jaartje ‘kleuteren’.

  Wat een mooie site! Helaas voor ons . is onze kleine B van een(bijna) alles eter na 14 maanden zeer kieskeurig geworden. Hij lust bijna niks meer… Waar hij vroeger van smulde, zet hij nu gerust aan de kant. Hopelijk duurt deze fase maar kort!

  • Niels zegt:

   Ik hoop het ook voor je! Nou is dit niet de beste tijd van het jaar voor kieskeurige groenten-eters… In de lente als er weer lekker frisse nieuwe groenten zijn dan lust hij vast alles weer!

 6. Astrid zegt:

  Ik maak de nootjes ook klein, hazelnootjes snijd ik altijd door de helft of ik doe ze in de vijzel. Ze vinden ze heerlijk maar zijn wel al iets ouder ruim 2 1/2 en 4. Met de derde op komst toch weer leuk om deze mooie site te zien.

 7. Louise zegt:

  Ha Niels,
  Heerlijke recepten weer! Begrijp dat je (ook) gek bent op koriander. Misschien vind je de groene curyy a la jamie oliver ook lekker. Uit mijn hoofd een flinke bos koriander, 3 spaanse pepers, citroengras, 2 teentjes knoflook, 4 lentjeuitjes. Beetje ketoembar, 1 el visolie en 3 el sojasaus en hop in de blender. Lekker met gamba`s of kip en peultjes + in het voorjaar groene aspergestips. Mijn meisje krijgt minder saus omdat het een beetje pittig is maar ze vindt het heerlijk!

 8. Louise zegt:

  O en 400 ml kokosmelk en wat limoensap aan het einde!

 9. Louise zegt:

  En 1 duim gember in de saus. ;-) Hihi, ach lees het zelf maar als het je wat lijkt.

  • Niels zegt:

   Hi Louise,
   Klinkt heerlijk! Ga ik proberen. Ik ben benieuwd, want ik ben gek op koriander, maar van N weet ik het niet zo zeker. De worteltjes met koriander die ik eens voor haar maakte, spuugde ze uit.