Verse kippensoep

Groenten en kip in de pan

Groenten en kip in de pan, klaar om in kippensoep te veranderen.

N voelt zich niet zo lekker. Vorige week is ze niet naar de crèche gegaan – het was nog een heel geregel om met haar thuis te kunnen blijven. Inmiddels gaat het wel wat beter, maar over is het nog niet. Daarom maak ik verse kippensoep voor haar. Van zelfgemaakte kippensoep wordt al eeuwen beweerd dat het helpt tegen griep en verkoudheid en wetenschappelijke studies schijnen inderdaad aan te tonen dat het enigszins helpt. Al zijn er natuurlijk andere wetenschappers die dat onzin vinden.

Of het klopt of niet, doet er eigenlijk niet zoveel toe. Een kop dampende kippensoep uit eigen keuken is heerlijk, echt comfort food. Alleen al van de geur knap je op. En het weekend is sowieso erg geschikt om lekker zelf soep te maken, dus aan het werk.

Het allerbelangrijkst bij goede kippensoep, is dat je moet begrijpen dat de smaak van kip in de botten zit. En in het vel. Kipfilet heeft nauwelijks smaak, en daar kun je dus ook geen lekkere soep van maken. Wat je nodig hebt zijn poten, vleugels, of zelfs een heel karkas (wat er van de kip overblijft als poten, filets en vleugels eraf zijn gesneden). En nu we het toch over de kip hebben: koop biologische kip. Ik weet dat dat erg duur is, maar toch moet je vanaf nu (als je dat nog niet deed) de ordinaire bio-industrie-kip links laten liggen want daarmee is zoveel mis dat ik er naar van word. Ten eerste: die ‘gewone’ goedkope kippen worden in turbosnelheid gefokt. Met speciale trucjes zorgen ze ervoor dat de kip volgroeid is in de helft van de tijd die kippen daar eigenlijk voor nodig hebben. Dat zorgt ervoor dat die kip weliswaar groot is, maar ook volledig smakeloos. Ten tweede: die turbokippen hebben een afschuwelijk leven. Omdat ze zo snel groeien, kunnen ze hun eigen gewicht niet dragen en zakken ze door hun poten, waardoor ze in de bijtende kippenpoep moeten liggen, van al die duizenden andere zielige kippen waarmee ze hun stal delen. En zoveel kippen zo dicht op elkaar is alleen mogelijk als die kippen allerlei medicijnen toegediend krijgen, die dus ook in hun vlees terechtkomen. En vooruit, nog één argument voor ik ophoud met zeuren: goedkope kip wordt ingespoten met water. Zodat je een kipfilet koopt die er reuze dik en groot uitziet, maar zodra je hem in de pan stopt verandert in een klein stukje taai grijs vlees, omdat al dat ingespoten water verdampt. Laat je dus niet voor de gek houden en koop gewoon echte – biologische – kip. Dat dat duur is, is helemaal niet erg, dan eet je gewoon minder vaak kip!

Zo, en dan nu de keuken in!

Verse zelfgemaakte kippensoep

Verse, zelfgemaakte kippensoep

Recept: verse kippensoep

 • een kilo kippenpoten / vleugels
 • twee uien
 • twee preien
 • zes worteltjes
 • twee stengels bleekselderij
 • twee tenen knoflook
 • verse peterselie
 • een stuk bloemkool
 • een rode paprika
 • citroengras (sereh)
 • twee eetlepels nigellazaad (laat weg als je dat niet kunt krijgen)
 • vier laurierbladeren
 • een spaans pepertje
 • een stuk verse gember
 • zout
 • een eiwit

Neem een grote pan, doe de kip daarin en voeg zoveel water toe dat alles ruim onder water staat. Snij de verse gember in plakken en voeg toe, samen met de laurierbladeren, de peterselie, het spaanse pepertje (niet snijden, gewoon in z’n geheel in de pan), het nigellazaad en wat zout. Plet het citroengras met de achterkant van een groot mes, leg er een knoop in en voeg ook toe. Zet op het vuur en breng aan de kook.

Was en snij ondertussen de uien, een prei, vier worteltjes, de knoflook en de bleekselderij in grove stukken. Doe bij de kip in de pan. Als het water kookt zet je het vuur laag en doe je een deksel op de pan. Laat 3 uur zachtjes pruttelen.

Na 3 uur is het kippenvlees helemaal zacht geworden, het valt zo van de botten. De groenten zijn nauwelijks meer herkenbaar en waarschijnlijk is de soep troebel en zit er grijs schuim op. Daarom wordt de soep nu geklaard. Soep klaren lijkt een heel gedoe maar het is de moeite waard want je krijgt er een prachtig heldere soep door.

Neem een andere grote pan, leg daar een zeef op en giet de soep door de zeef. Haal alle stukjes kip eruit (trek het vlees van de botten met een vork, voor zover het er nog niet afgevallen is) en hou het vlees apart. Botten, vellen en de groenten mogen weg.

Neem het eiwit en klop het los met een vork. Zet de soep weer op het vuur (nu dus in de andere pan) en roer het eiwit door de hete soep, totdat het in kleine sliertjes gestold is. De soep ziet er nu nog troebeler uit. Was de eerste pan en de zeef goed af en zet ze weer klaar voor gebruik. Neem een schone theedoek (die niet sterk naar bloemetjeswasmiddel ruikt en ook zonder wasverzachter gewassen), maak die vochtig onder de kraan en leg hem in de zeef. Giet nu de hete soep door de theedoek. Alle troebele friemeltjes blijven in de theedoek zitten en de soep die je overhoudt is nu mooi helder geel. Het duurt een tijd voor dat alle soep door de theedoek is gelopen. Rustig wachten, geen haast. Als je gaat roeren, knijpen of op een andere manier probeert het proces te versnellen zal de soep minder helder worden.

Spoel het kippenvlees in de zeef even af onder de kraan in doe in de heldere kippenbouillon. Snijd de tweede prei, de overgebleven worteltje, de paprika en het stuk bloemkool in heel kleine blokjes die allemaal even groot zijn (dat heet een brunoise) Voeg toe aan de bouillon en laat twee minuten zachtjes koken tot de groenten beetgaar zijn. Proef de soep en voeg zout en peper toe als dat nodig is. Snij nog wat peterselie fijn en strooi die over de soep. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , . |

26 reacties op Verse kippensoep

 1. Marjolein zegt:

  En bedankt voor je betoog voor de kippetjes!

 2. Janne zegt:

  Deze kippensoep leek me meteen erg lekker en een prima aansterksoepje voor manlief buikgrieppatiënt en straks voor na mijn bevalling. Staat inmiddels op het vuur. Het huis geurt heerlijk naar kippensoep en vooral naar gember. Daar zul je hem alleen al voor moeten maken :)

  Janne

  • Niels zegt:

   Hi Janne,
   Lekker he, die geur! Hoe gaat het ermee, is je buik al enorm?
   Manlief kwam ik vanochtend tegen, zag er gezond uit dus die soep zal wel geholpen hebben :-)

   • Janne zegt:

    Goed hoor! Kippensoep was erg lekker, goed recept, die houden we erin. Ik vind het lekker dat ie een beetje pit heeft. Ik ben niet zo van de flauwe soeppies. Ik hoop stiekem dat ik een kraamvrouw tref zoals mijn zus: een Surinaamse oma die geweldige kippensoep maakte. Mocht dit niet het geval zijn dan heb ik nog een bakje in de vriezer staan, moet ik het daar maar mee doen :)

    Buik groeit gestaag. Vrijdag is due day maar het zou me verbazen als het er dan al is. Voel me prima en ben het nog niet zat. Ben nog lekker aan het scharrelen, kokkerellen etc.

    Janne

    • Niels zegt:

     Als de kookkunsten van de kraamhulp tegenvallen dan kom ik met plezier een pannetje soep brengen!

     Het is inmiddels due day + 2… is er al nieuws?

     • Janne zegt:

      Jep, een tweede dochter is op due date thuis geboren :)

      Ik heb twee (!) hele lieve kraamhulpen. Geen idee of ze kunnen koken. Wel heel goed zorgen, opruimen en kletsen. De kippensoep staat nu in de koelkast te ontdooien voor morgen. Je bent altijd welkom voor beschuit met muisjes! :)

      Janne

 3. Janne zegt:

  Tis heus waar. Ik had enorme trek in kippensoep en heb bij Albert de biologische kip gekocht. Ik heb spijt, het is de eerste en laatste keer. De soep is wel lekker maar de vorige keer had ik Demeter kip en dat scheelt toch wel een slok op een borrel in smaak. Zonde van het werk.

  Mocht je nog niet overtuigd zijn na het verhaal van Niels, kijk dan even deze uitzending terug van de Wilde keuken: http://shor.ter.net/Ck

  Janne

 4. Winnifred zegt:

  Deze soep gaat gegeten worden door twee jong bejaarden, maar ik vind het een fantastisch plan om kinderen vanaf hun jongste jaren te wennen aan ‘echt’ eten en ‘echte’ smaken. De verwerkte kip was een biologische dame, goed dat je daar een lans voor breekt!

  • Niels zegt:

   Hoi Winnifred,
   Ha, jong bejaarden zijn ook welkom!
   Die biologische kip verdient het echt dat er een lans voor gebroken wordt. Om allerlei redenen; zowel welzijn van dieren als om de smaak!

 5. Wilma zegt:

  Heb de soep gemaakt en was heerlijk, maar heb waarschijnlijk een te grote pan gebruikt, want hij was wat flauw dus te veel water denk ik!
  Maar na een extra bouillon blokje was de soep heerlijk!
  Even een vraagje wat is nigellazaad en waar kan ik dat kopen.

  Groetjes

 6. Suzanne zegt:

  Bedankt voor het heerlijke recept. Wij hebben deze kippensoep nu al meerdere keren gemaakt en zeker in tijden ingezet van griep en verkoudheid. En geloof me, de volgende dag voelde ik me elke keer weer stukken beter. Het is inmiddels zover dat wanneer ik me ziek begin te voelen dat ik manlief vraag een pan met deze soep te maken. Dat zegt dus wel wat ;-). En bovendien smaak deze soep echt fantastisch!

 7. jeffrey zegt:

  En waar was de knoflook nou voor?
  Verder lekker soepie hoor

 8. Veelkantie zegt:

  Leuk recept. Beetje erg veel toevoegingen, maar lijkt me desalniettemin erg lekker.

  Maar wel een beetje jammer van de flauwekul over kippen. Want u verteld werkelijk lariekoek over ‘bio-industrie’ kippen. Wilt u uw mening voortaan op feiten baseren dan kunt u dit lezen.

  • Naat zegt:

   De link komt niet uit op het artikel waarna je verwijst. Ik kom uit op een blog van iemand die overal een mening over heeft maar helaas…..geen bronvermeldingen. Geen feiten dus maar slechts een mening.

   Verder: een heerlijk recept wat ik helaas moest maken met de schil van een citroen ipv de serehstengel!! Mijn kinderen waren er dol op. Bedankt voor je recepten.

   • Veelkantie zegt:

    Naat,

    Klopt, er is iets misgegaan met de permalink structuur van het blog. Hier de juiste link: http://veelkantie.nl/archieven/ook-voor-kippen-is-biologisch-helemaal-niet-zo-logisch/

    Voor iemand die het artikel niet gelezen heeft verbaast het me dat je durft te stellen dat er geen bronnen in staan. Ik tel 9 links naar externe informatie. Overigens heb je met een klein beetje gezond verstand en wetenschappelijke kennis geen linkse propaganda onzin nodig. Propaganda die men nergens op baseert en waarvoor men geen bronnen, geen wetenschappelijke onderbouwing, enzovoort, behalve de eigen ideologische dogmatische kijk op zaken, voor aan weet te dragen. Propaganda die telkens maar weer door de feiten achterhaald blijkt te worden.

    Ik doe graag aan weten in plaats van geloven.

 9. Carlijn zegt:

  Mooi recept! Alleen werd de soep bij mij troebel wit na het zeven met de theedoek, terwijl hij helder wit was na het eerste zeven. Toch per ongeluk een theedoek met wasverzachter of kan het ergens anders aan liggen?

 10. trudie zegt:

  Ik kocht afgelopen week voor het eerst biologische kip in stukjes bij de coop. Ik heb de kipstukjes gebakken en verwerkt in een roerbakschotel met groente, mihoen goreng kruiden en mie. Ik heb nog nooit zo’n taaie kip gehad, de stukjes had ik meteen dichtgeschroeid zodat de vleessappen erin blijven maar dat mocht niet baten.
  Heb ik een kat(kip) in de zak gekocht of is er wat mis gegaan met de bereiding?
  groeten Trudie

  • Veelkantie zegt:

   Trudie,

   Vlees ‘dichtschroeien’ is helaas een volkswijsheid waarmee je het tegenovergestelde bereikt van wat je wilt bereiken. Vrijwel ieder vlees, of het nou rund, varken, lam of gevogelte zoals kip is, langzaam en op een middelmatig vuur garen is altijd de beste methode.

   Wat wij eten is voornamelijk spierweefsel, met zo hier en daar wat bindweefsel ertussen, en dat heeft bij hoog vuur en een hoge temperatuur de neiging om te verkrampen. Dat is ook wat er gebeurde met jouw kip stukjes. En helaas komt dat, als het gebeurd, nooit meer goed en het vlees zal taai uitpakken.

   Het is overigens niet iets dat alleen bij ‘biologisch’ vlees plaatsvindt, maar ‘biologisch’ vlees is er wel iets gevoeliger voor omdat de spieren, juist doordat de beesten meer bewegen, steviger en sterker zijn en de beesten een relatief lager vetgehalte hebben. Iets om rekening mee te houden.

   Hoop dat je hier iets aan hebt. En ik wens je de volgende keer meer succes.

 11. Sassie zegt:

  Dit ziet er puur en heerlijk uit! Deze ga ik maken!!
  Vraag, ik lees dat de soep in de vriezer kan. Maak je hem helemaal klaar en dan in de vriezer??? Hoor graag want ik wil hem morgen maken en dan in de vriezer voor vgl week zaterdag. Dan krijg ik nl. Visite. Door het ei twijfel ik namelijk.

 12. Jeroen zegt:

  vraagje, waar is het eiwit voor nodig?

 13. Arnold zegt:

  Voor kippensoep zou ik toch echt een soepkip gebruiken (is een uitgelegde legkip) want dat zijn van vroeger uit de echte soepkippen. Waar jij het over hebt die door hun poten zouden zakken zijn vleeskuikens c.q. plofkippen.

  Groetjes van een kippenfan

 14. marijke zegt:

  We zijn thuis echte kippensoepfans. Ik heb ook het bijgeloof dat het griep zelfs voorkomt.
  Ik neem soep(leg)kip of kipkarkasjes als uitgangspunt. Het is voor mij nooit nodig geweest om de soep te klaren. Hij is na het trekken helder. Misschien omdat ik nooit veel vel meekook.
  Voor een simpele soep met een zoeter accent, neem dan ipv worteltjes een enorme winterpeen plus 2 peentjes wortelpeterselie (biologische markt) om mee te trekken, verder ui/prei in stukken, en wat laurier en zout of blokje. Peper naar smaak.

 15. Ria Smits zegt:

  Lijkt me een heerlijk recept wat ik zaterdag met veel plezier ga uitproberen. Met een onvervalste soepkip of uitgelegde legkip maar zeker geen plofkip.

 16. hettie zegt:

  Wanneer je een ui mee kookt in de bouillon, is je soep altijd helder.