Pompoentaart (pumpkin pie)

pumpkin pie

Pompoentaart met slagroom

We hadden gisteren een familielunch bij ons thuis. Gezellig met z’n allen aan een lange tafel met een goed glas witte wijn en lekker eten. Als toetje had ik pompoentaart gemaakt, echte Amerikaanse pumpkin pie. Dat is immers een echte herfsttaart, heerlijk voor op een gure dag met al die hartverwarmende specerijen erin. Ik dacht dat ik het recept voor de perfecte pumpkin pie eenvoudig op internet zou kunnen vinden. Maar dat viel vies tegen! Veel recepten in het Nederlands zijn slecht vertaalde versies van Amerikaanse recepten. Recepten vertalen is een kunst, zeker als ze zoals in Amerika, alles in cups en ounces meten. Bij een slordige vertaling levert dat onzin op.

Dus zocht ik mijn heil bij de Engelstalige recepten. Maar ook dat was een teleurstelling: de ultra-Amerikaanse, ultratraditionele pumpkin pie moet in vrijwel alle recepten bereid worden met kant-en-klaar deeg uit de vriezer, en pompoen uit blik. Pompoen uit blik! Noujá!

Daarom heb ik zelf maar het ideale recept bedacht. Uit het hoofd, met een beetje gokken en een beetje ervaring in de keuken. Het resultaat is om van te kwijlen zo lekker.

Recept: Pumpkin Pie

Voor het deeg:

 • 300 gram tarwebloem
 • 50 gram suiker
 • een snuf zout
 • 300 gram koude boter
 • een eidooier

Meng suiker, zout en eidooier door de bloem en voeg de in blokjes gesneden koude boter toe. Kneed snel een mooi samenhangend deeg. Rol er een bal van, pak die in in vershoudfolie en leg een paar uur in de koelkast om te rusten.

Voor de vulling:

 • 500 gram oranje pompoen
 • een halve liter slagroom
 • 2 eieren
 • 3 eidooiers
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • een snuf zout
 • een eetlepel kaneel
 • een eetlepel gemberpoeder
 • een theelepel kardemompoeder

Snij de pompoen in stukken (niet schillen, wel wassen) en kook in 15 minuten gaar in een beetje water tot de stukken goed zacht zijn. Giet af en laat 10 minuten afkoelen. Doe alle ingredienten samen in de keukenmachine, of gebruik een staafmixer om alles tot een glad papje te malen. Als het goed is ruikt en smaakt het papje heerlijk.

Voor de taart:

Verwarm de oven voor op 250 graden. Beboter een taartvorm en bestuif met bloem. Ik gebruik een grote, lage taartvorm (Ø 32 cm) voor deze taart, maar hij kan ook goed in een gewone springvorm (Ø 24 cm).

Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit met een deegroller, tot zo’n halve cm dikte. Rol de lap deeg voorzichtig over de deegroller en rol af over de taartvorm, druk zachtjes aan en snijd de overhangende randjes weg.

Schenk de vulling in de taart en zet in de hete oven. Draai na 10 minuten de oven terug naar 160 graden en laat de taart nog ongeveer 40 minuten bakken. Prik in de vulling met een satehprikker, als die er droog uitkomt is de vulling goed. De eieren hebben er dan voor gezorgd dat de vulling romig en vast is geworden. Laat afkoelen en snijd in stukken. Serveren met lobbig geslagen slagroom met wat suiker.

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

59 reacties op Pompoentaart (pumpkin pie)

 1. Marthe zegt:

  Kwijl! ik had -shame on me- nog nooit van pumpkin-pie gehoord maar dit is echt in mijn straatje. Heerlijk van die warme kruiden in deze gure maanden!
  Deze gaat zeker geserveerd worden op 5 december. En uiteraard van te voren eerst een keer maken om te kijken of het lukt! Heb er nu al zin in!

 2. Kim zegt:

  Ziet er goed uit! M’n dochter is pas 7 maanden, maar ik ga deze alvast uitproberen op m’n mede gamedev collega’s :)

 3. Joepie, pompoentaart! Laatst een hartige, avondeten variant gemaakt. Ook lekker, maar met pompoen kun je weinig verpesten.

  Ik zal deze eens maken, in januari, als de drukte voor bij is.

 4. Esrher zegt:

  Hier was ik naar op zoek! Ik heb drie jaar in Amerika gewoond en verschillende keren heerlijke pumpkin pie gegeten, maar bij navraag naar het recept waren de ingrediënten inderdaad pompoen uit blik en diepvriesdeeg!! Nu wil ik graag een pumpkin pie voor onze Nederlandse Thanksgiving maken. Officieel is dat morgen, maar wij vieren het zondag! Heel veel dank voor dit recept!!

  • Niels zegt:

   Een smakelijk! Ik heb nog nooit een Thanksgiving meegemaakt, lijkt me erg leuk! Al die traditionele recepten lijken me heerlijk!

 5. Anouschka zegt:

  Ik heb deze taart altijd al willen maken en heb ‘m afgelopen weekend gemaakt. Bedankt voor het heerlijke recept, we hebben ervan genoten! Groeten, Anouschka

 6. Emma zegt:

  Mijn kinderen vroegen, nog voordat hij op was, wanneer ik ‘m weer ging maken. En ik had nog wel volkorenmeel gebruikt. Dank je!

 7. stephanie zegt:

  Bedankt, ik ga deze direct uitproberen. We woonden twee jaar in de VS en ik was toen verslaafd aan de Starbucks pompoencake. Die hadden ze alleen in de wintermaanden helaas. Ik hoop dat deze een beetje in de buurt komt qua smaak. En dat ik een beetje zelfbeheersing heb en niet de hele taart alleen opeet :)

 8. Susanne zegt:

  Hoi Niels!
  Je recept ziet er erg goed uit! Een vraagje alleen: moet de halve liter slagroom allemaal in de taartvulling, of bewaar je een deel om op te kloppen en er bovenop te serveren?

  • Niels zegt:

   Hoi Susanne,
   Alle slagroom gaat door het pompoenmengsel. Als je er ook nog slagroom bovenop wilt (en dat is zeer aan te bevelen) dan komt dat er nog extra bij. Eet smakelijk!

 9. Chantal zegt:

  Dag Niels!

  Recept ziet er lekker uit! Ik ga deze taart zeker maken. Ik heb nog wel een vraagje: moet je per se slagroom gebruiken of kun je dit ook weglaten? Ik kan helaas niet zo goed tegen slagroom namelijk…

  • Niels zegt:

   Hoi Chantal,
   Hm lastige vraag. Ik heb het nooit zonder slagroom gemaakt, dus ik weet het niet precies. De slagroom zorgt ervoor dat de vulling zacht blijft, en romig natuurlijk. Je kunt het natuurlijk gewoon proberen, waarschijnlijk krijg je dan een drogere, compactere taart. Of je haalt lactosevrije room, bij grote supermarkten en bij de natuurwinkel hebben ze volgens mij soyaroom.
   Succes, ik ben benieuwd!

   • Chantal zegt:

    Oh, dan ga ik dat zeker proberen. Bedankt voor de snelle reactie!

    Groetjes, Chantal

 10. Heske zegt:

  Hoi Niels,
  klinkt absoluut heerlijk, maar nu is het hartje zomer en ik heb wel een pompoen gekocht (want ze zijn er nog steeds… ben ik nou gek?). Zou ik de taart kunnen invriezen?
  Groetjes,
  Heske

 11. Tanja Ogier zegt:

  Heerlijk recept, zeker met een pompoen net vers uit de grond!
  Groetjes,
  Tanja

 12. Marianne Westhoff-Kieft zegt:

  Voor het eerst eigen pompoenen uit de groentetuin. Gezocht naar een recept voor pumkin pie. Het ruikt tijdens het bereiden en bakken heerlijk in huis. De volgende dag mijn tante (heeft 30 jr. in Amerika gewoond) op bezoek gehad. Ze vond de taart heerlijk; smaakte net als in Amerika. Deze taart wordt vooral gegeten met Thanksgiving.

 13. elisabeth zegt:

  super, dit ziet eruit als lekker en makkelijk! Misschien stomme vraag maar kan je die slagroom gewoon uit zo’n pakje gebruiken? Moet je die dan eerst kloppen?

  • Niels zegt:

   Hi Elisabeth,
   Sorry voor het late antwoord. Gebruik slagroom uit zo’n bekertje, in de koeling van de supermarkt. Kloppen met een mixer, niet op de hoogste stand. Pas op dat je niet te lang doorklopt, want dan krijg je boter!

 14. Ina zegt:

  Leuk recept, ik mis alleen de nootmuskaat en kruidnagel die traditioneel ook door pumpkinpie gaat. Of is dat een bewuste keuze om die te vervangen door kardamom?

  • Niels zegt:

   Zeker, ik heb de kardemom er natuurlijk niet per ongeluk ingedaan :-)
   Ik vind kardemom lekker, en het combineert fijn met gemberpoeder en kaneel. Vandaar.

 15. Kim Waninge zegt:

  Hallo Niels,
  Zit voor mn werk midden in een detox week, waarin ik een pompoensoep moest koken. Helaas had ik maar 100 gram pompoen nodig, waardoor ik nu met de overige pompoen ‘opgescheept’ zit. Dus: bedankt voor dit recept, want het komt nu super goed van pas! Ik ga zondag meteen bakken om maandag met mijn collega’s te vieren dat mijn detox week ten einde is gekomen. Ik kan niet wachten :D

 16. Emiel Schotvanger zegt:

  Leuk recept! Heb zojuist de taart uit de oven gehaald en hij staat nu af te koelen. Ik heb drie dochters dus ze kunnen straks lekker smullen. Nog een vraag: moet de binnenkant van de pompoen, die pitten en zo, worden verwijderd of gaan die gewoon mee in de taartvulling? In ieder geval bedankt voor dit lekkere recept!

  • Niels zegt:

   Oeioei! De pitten moeten inderdaad verwijderd worden. Ik hoop niet dat je ze erin hebt laten zitten. Of wel, misschien is het juist een spannende variatie op het recept!

 17. Emiel Schotvanger zegt:

  Ik heb de pitten inderdaad verwijderd. Ergens las ik dat je ze gewoon kan eten (roosteren e.d.). We hebben inmiddels gesmuld van de taart erg lekker!

 18. Jamilla zegt:

  Ik heb dit net gemaakt maar het is helemaal mislukt. De bovenkant is helemaal zwart geworden en de taart zelf is nog helemaal zacht. Als ik de springvorm eraf haal loopt de vulling er gewoon uit vrees ik. Ik heb me precies aan dit recept gehouden, behalve dat ik al verse pompoen puree had, en dat heb ik gebruikt. Maar dat lijkt me in principe hetzelfde als rauwe pompoen koken en in de blender gooien toch? Ik ben echt verbaasd, wat heb ik fout gedaan?

  • Niels zegt:

   Hi Jamilla,
   Jammer dat ie mislukt is! Ik vind het moeilijk in te schatten wat er mis is gegaan. Aan de pompoenpuree zal het niet liggen, lijkt mij. Het klinkt eerder alsof je oven te heet was, waardoor de bovenkant te hard is gegaan terwijl de rest van de van de vulling nog niet lang genoeg in de oven had gestaan. Heb je een heteluchtoven? Die worden namelijk heter dan gewone ovens; je moet ze daarom altijd iets lager instellen dan in het recept staat.
   Het is trouwens wel zo dat de vulling nog een beetje vloeibaar is als de taart uit de oven komt: hij stijft nog verder op tijdens het afkoelen.
   Probeer het gewoon nog een keer in een iets minder hete oven, pompoenen genoeg in deze tijd van het jaar!

 19. Zeph198 zegt:

  Bedankt voor dit recept! We zijn hem -as we speak- aan het maken voor onze verlate Halloween party vanavond.

  Vraagje; de vulling is wel erg vloeibaar…hoort dat of moeten we dan gewoon wat langer doormixen? Ik heb het idee dat de pompoenen bij het koken heel veel water tot zich hebben opgenomen…het is dus (nog) niet een papje, maar meer een drankje momenteel…we blijven maar nog even staafmixen.

  Groetjes, Zeph

 20. MB zegt:

  Vraagje…… Die halve liter slagroom, doe ik die vloeibaar bij de vulling,
  of moet ik die eerst lobbig/stijf kloppen?
  Dank voor het recept, heb vorig jaar ook een vertaalde canadese versie
  gemaakt – helaas mislukt – nu ga ik het zeker opnieuw proberen
  Groetjes

 21. Niels zegt:

  Nee, kloppen hoeft niet, de slagroom gaat gewoon zo in de vulling.
  Eet smakelijk!

 22. anjo nehmelman zegt:

  Dag Niels ,
  Op dit moment maak ik de pumpkinpie voor de 2e keer .Wat een fantastisch recept , hij was zoooooo lekker en goed gelukt !
  Dank je wel ! Fijne Kerst !
  Groet uit Apeldoorn

 23. Natalie Collins zegt:

  Greetings! I am American living in the Netherlands now and my Dutch is not good enough to write but I hope you all may understand me.

  I was SO HAPPY to see this Pumpkin Pie recipe here and see how many Dutch people really love it! I have been here 4 years and we celebrate Thanksgiving every year and it was a challenge at first to figure out all I needed to compare to that of my American cooking which I am use to.

  This recipe is genuinely wonderful! The only recommendation I would like to share as an American Pumpkin Pie maker/taster is that you can also use Speculaas Kruiden and some gemalen kruidnagel in place of all the other spices. I say this as we in America use a special mix a lot of the time called “Pumpkin Pie Spice.” It is a combination of all the spices needed to give that lovely pepernoten taste, so your Speculaas Kruiden is perfect!
  Thank you for sharing. This is my favorite pie ever and it has been interesting making it for people here and seeing their reactions. 9 out of 10 love it and the younger bunch say how it taste like pepernoten pie. Others see it is made from pumpkin and are scared to try it…. hahahaha

  OH! I almost forgot! The only thing that can complete a wonderful piece of Pumpkin Pie is to put fluffy slagroom on top! YUM!

 24. Natalie Collins zegt:

  PS. You can also try this recipe with sweet potatoes! (very southern American). It taste almost like pumpkin pie. I sometimes use both and mix them together.

  I also throw in some raisins and put a few pecans on top sometimes for a variety. Enjoy!

 25. Monique Justus zegt:

  De taart staat nu as we speak in de oven! Ben zo benieuwd! Ik weet het is nog geen herfst maar pompoenen zijn er vollop! Ik heb gister 6 verschillende gekocht bij een lokale kweker met 26 verschillende recepten…. Im an addict! Bedankt voor dit recept!
  Monique

 26. Monique Justus zegt:

  Volop! :-))

 27. Yvonne zegt:

  Al boodschappen doende begon mijn Amerikaanse vriend over pumpkin pie. Ik had er nog nooit van gehoord, maar het klonk me lekker in de oren. Volgens hem zou ik het niet kunnen maken hier (China), want geen pompoen in blik. Maar met jouw recept zou het moeten lukken!
  Enig idee hoe ik de slagroom zou kunnen vervangen?

 28. WK zegt:

  Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik heb het vorig jaar geprobeerd en de taart kwam er heerlijk uit. Een verademing om een goed recept te vinden met verse pompoen en een versgemaakte bodem! En de kardemompoeder is een geweldige toevoeging. Ik heb overigens flespompoenen gebruikt, omdat deze van nature minder vochtig zijn. Ik ga de taart dit jaar zeker weer maken, misschien doe ik er dit keer wat pecannoten bij.

 29. Lisa zegt:

  Lieve mensen,

  Ik ben Canadese en woon in Nederland. Ik miste die pumpkin pie heel erg veel. Gelukkig kreeg ik vorig jaar een vegetarische kookboek van mijn schoonouders en het was allemaal vertaalde Amerikaanse recepten. Die pompoentaart staat erin! Ik koop pompoen (ja, een echte/geen blikpuree) als ik het zie in de supermarkt, laat het nog even staan tot ik zin krijg, dan snijd ik het in blokjes, blokjes in een pan met water en koken tot het zacht in (+/- 20 min), daarna goed afgieten en laten koelen en ik bewaar ik in een goede kwaliteit diepvrieszak in de diepvries. ‘s ochtends uit de diepvries halen of een dag ervoor om het in een taart te verwerken. Verder gebruik ik soms kant en klaar bladerdeeg van de supermarkt om soufle-tjes te maken. Een makkelijke mini-versie van de pompoentaart. Heerlijk met een beetje slagroom erop.

 30. kaatje zegt:

  ga hem vh weekend maken ben benieuwd.
  weet je de temperatuur van een hete lucht oven?
  want deze temperatuur in je recept zal voor een gewone oven zijn denk ik.
  heb je ook nog een goed recept voor pompoensoep
  groetjes kaatje

 31. Ariane zegt:

  hmm, staat nu in de oven (in normale bakvorm dus stuk dikker dan jouw voorbeeld) en zou klaar zijn… bovenkant en deeg zien er top uit maar het is van binnen nog wel heeeeeeeel dun… ;-(
  gewoon wat langer doorgaren? Het ruikt wel heerlijk;-)

 32. Ariane zegt:

  ja, onze oven heeft kennelijk half uurtje langer nodig;-) pffew!

 33. Bernadette zegt:

  Prima recept. Ik dacht de eerste keer ook dat het te vloeibaar was allemaal. De boter liep onder uit de springvorm en de vulling bleef te zacht. Maar gewoon na afkoeling eerst een paar uur in de koelkast en dan stijft alles goed op. Ik maak hem nu op een bakplaat, maar een siliconenvorm gaat ook uitstekend.
  En lekker!!!

 34. Laura en Victor zegt:

  Hallooooo!

  Gezien het vandaag Thanksgiving is, hadden wij bedacht om een echte Pumpkin Pie te maken. We hebben jouw recept gebruikt en hij is echt fantastisch geworden! Dadelijk gaan we proeven, maar de vulling smaakte en rook al goed, zoals je zei in het recept! Hij is net, warm uit de oven!

  Groetjes,

  Laura en Victor

 35. Bram zegt:

  Bedankt voor dit recept! Vorig jaar al geprobeerd, en dit jaar weer. Het mengsel was wat dun, maar met half uurtje extra garen toch goed gelukt.

  Het enige wat me opvalt is dat er hier wel erg veel boter door het verslag gemengd wordt. Dat mislukte bij mij de eerste keer, het deeg valt dan uit elkaar na het uitrollen. Met de helft aan boter gaat het wel prima.

 36. Elke zegt:

  Dit is de beste pumpkin pie ooit gemaakt! Ik heb zelf nog wat cocospoeder en amandelpoeder toegevoegd aan de vulling, vond ik zelf nog extra lekker. Bedankt!

 37. Welmoed zegt:

  Ik zie een paar problemen terugkomen. Maak bijv puree door de pompoen in grote stukken/parten te snijden. Draden en pitten verwijderen, schil laten zitten en ca 40 min in hete oven (200 graden of 180 voor hete lucht) laten garen. Afkoelen en uit de schil scheppen (of afh van soort pompoen de schil eraf pellen). Dan verwacht ik een dikkere puree. Ipv slagroom zou je creme fraise of roomkaas kunnen gebruiken (misschien wel minder).
  Hopelijk heeft iemand hier iets aan.
  Groeten Welmoed

 38. Anne zegt:

  In het boek ‘het grote vegetarische kookboek staat een goed recept voor pompoentaart.
  dit boek: http://www.bol.com/nl/p/het-grote-vegetarische-kookboek/1001004002065115/
  Heb die van jou niet uitgeprobeerd hoor, maar misschien ben je nieuwsgierig en geven de verhoudingen in dat recept mogelijkheden tot verbetering.
  deeg:
  150 g. bloem
  100 g. boter
  2 tl. basterdsuiker
  4 el. gekoeld water
  1 eidooier, gemengd met 1 el. melk om te glaceren.

  de bodem wordt eerst 10 min. gebakken met bakpapier en daarop bonen ofzo als vulling. dan nog 10 min. en dan de vulling erin en 40 min. op 180 graden.

  vulling
  2 eieren
  150 g. bruine suiker
  500 gram pompoen, gekookt, gepureerd en afgekoeld
  1 dl. room
  1 el zoete shery
  1 tl. kaneel
  1/2 tl. nootmuskaat
  1/2 tl. gemberpoeder

  de bodem wordt eerst 10 min. gebakken met bakpapier en daarop bonen ofzo als vulling. dan nog 10 min. en dan de vulling erin en 40 min. op 180 graden.

 39. Tamara zegt:

  Inderdaad wordt in amerika op grote schaal popoenpuree uit blik gebruikt, ze doen op diemanier pompoen in van alles en nog wat, ook bv in smooties, heb ik ook geprobeerd, met sinaasappel en appel of citroen of ander geel fruit, best lekkerals de popoen niet overheerst. Ik gebruik wel het liefst de oranje in verband met ‘het oog wil ook wat’. De schil van deze soort wordt zacht genoeg om gewoon het gebruiken, zonde om weg te doen want die geeft juist die brilliante kleur en bevat toch ook een groot deel van de voedingswaarde!
  Ik heb net een amerikaanse ontmoet en zij gaf mij het recept, maar ja met cups en ounces. Leek wel heel veel op dit recept . Ik vind dit kruidenmengsel ook heel leuk Niels, ik gebruik zelf ook vaak kardamom
  Maar wat ik nog zeggen wilde. Het is echt heel eenvoudig om puree te maken als je de pompoen eenmaal doorklieft en op de snijkanten op folie een uurjte, of korter, afhankelijk van de temperatuur, in de oven legt, als de schil gemakkelijk doorgeprikt kan worden is hij gaar. in de blender en klaar is de puree. Het vochtgehalte is dan veel lager en dus is de puree dan steviger. Deze pree kun je goed bewaren in de vriezer.
  En verder: Het amerikaanse meisje dat ik ontmoete en dat deze pie ook voor ons maakte, serveerde hem met een bijzonder lekkere slagroom, gekruid met een royale hoeveelheid gemberpoeder en nootmuskaat en vanille, heel bijzonder. Ze maakte de garnering af met gehakte walnootjes.
  Dit is denk ik een variant op de combinatie van pecannoten en ahornsiroop, wat ze in amerika ook graag in de PumpkinPie doen(en ook wel in de slagroom, maar dan wordt ie wel een beetje vloeibaarder….
  Oh ja en nog één ding het is vind ik wel heel lekker als je de bodem neutraal van smaak houdt, zonder suiker, de vulling is wel zoet en de room is dat gekruid en echt zoet, die afwisseling maakt het wel fijn. Traditioneel worden fruittaaten ook eigenlijk altijd zonder gezoete bodem gemaakt, zoet komt bovenop.

 40. Charlotte zegt:

  De taart staat in de oven! Hij ruikt super lekker maar hij wordt maar niet droog. Hij staat al iets van 2 uur in de oven op 160 graden. Ik snap het niet zo goed. Enig idee waarom de taart na 2 uur nog niet droog is? Alvast bedankt!

 41. Claudia zegt:

  Ik ga zo de taart maken. Is de eerte keer voor mij, dus ben benieuwd.
  Heb nog wel 1 vraagje. Moet je na het koken van de pompoen, de schil eraf halen?
  Groetjes Claudia

 42. Heleen zegt:

  Heb de taart gisteren gemaakt, maar het is helaas niet helemaal gelukt.
  Misschien dat ik te veel pompoen heb gebruikt? (¾ van een oranje biologische pompoen)
  Ik heb een springvorm van 24 cm doorsnede gebruikt, zoals het recept zei, maar de hoogte van de vulling was 2x zo hoog als op de foto van het recept. Hierdoor is het midden van de taart nog best vloeibaar, wat volgens mij niet de bedoeling is.
  De smaak van de taart was ook heel typisch, maar dat kan natuurlijk mijn eigen smaak zijn.

  Jammer wel, heb altijd al pumpkin pie willen maken en proeven, omdat het altijd zo herfstachtig was. Ik weet niet of ik het nu nog een keer ga proberen.