Zacht gebakken knolselderij

Zacht gebakken knolselderij

Zacht gebakken knolselderij

Vorige week was ik bij het improvisatiediner bij Maarten van Caulil. Maarten heeft een winkel vol met de lekkerste dingen in de Haarlemmerstraat in Amsterdam, en hij nodigt soms mensen uit om daar in de winkel te komen koken en eten. Bij het improvisatiediner brengt iedereen één ingrediënt mee en op de avond zelf worden lekkere combinaties en gerechten met die ingrediënten bedacht en gemaakt. Niemand weet wat de andere ingrediënten zijn, dus er moet worden geïmproviseerd.

Het was erg leuk en lekker en tot mijn verbazing waren de meegebrachte ingrediënten heerlijk basic. Ik had een beetje verwacht dat mensen zouden komen aanzetten met exquise zeldzame ingrediënten maar dat viel reuze mee: er waren heerlijke aardappeltjes, prachtige paddestoelen, een pompoen, een mooi stuk vis, lekker lamsgehakt, radicchio, peterseliewortel, yoghurt en knolselderij. Allemaal van uitstekende kwaliteit, we hebben ervan gesmuld.

De knolselderij was een soort hernieuwde kennismaking voor mij: ik had dat natuurlijk wel eens gegeten, best vaak zelfs, vroeger. En als ingrediënt voor stoofpotjes en soepen gebruik het nog regelmatig. Maar als groentegerecht had ik het al jaren niet meer gegeten. Terwijl het een erg lekkere knol is, en volgens mij ook erg geschikt voor kleine kindjes. Dus heb ik ook zo’n ding gekocht en ben aan het koken geslagen. Het resultaat: een gerechtje van kleine blokjes zacht gefruite knolselderij met paprika, tomaat en verse peterselie. Reuze eenvoudig te maken, en N was dolenthousiast. Ik zelf ook: knolselderij is echt lekker. Dat komt dus vaker op tafel!

Recept: zacht gebakken knolselderij

 • een flinke ui
 • twee teentjes knoflook
 • olie
 • een halve knolselderij
 • twee rode puntpaprika’s
 • twee tomaten
 • een bosje verse peterselie

Schil de ui en de knoflook en snij in zeer kleine stukjes. Zet een zware pan op het vuur met een laagje olie en fruit daarin ui en knoflook een paar minuten.

Schil de knolselderij en snij in kleine blokjes. Doe in de pan en laat op laag vuur zachtjes bakken terwijl je af en toe roert. Was ondertussen de paprika’s, tomaten en peterselie. Snij de paprika’s in kleine stukjes en voeg die na 10 minuten toe, roer af en toe goed om. Na nog eens 5 minuten mag de tomaat erbij, ook in kleine stukjes gesneden. Laat nog een paar minuten doorpruttelen.

Hak de peterselie fijn en roer die erdoor. Het vuur kan uit, laat nog een minuutje staan om de peterselie warm te laten worden. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

9 reacties op Zacht gebakken knolselderij

 1. Marjolein zegt:

  Dag Niels,
  Wat geef jij bij zo’n groentegerecht aan je dochter, (of aan jezelf)? Rijst of een aardappeltje? Of geef je alleen de groentes?

  • Niels zegt:

   Ik heb N alleen dit gerecht gegeven. De knolselderij bevat genoeg voedingsstoffen, daar hoeft niks bij. Maar alles is mogelijk, natuurlijk! Blokjes aardappel erdoor lijkt me lekker, of gort, of een lekker stuk brood.

 2. Daisy zegt:

  Klinkt erg goed! Kan je dit ook invriezen? Ik vind het handig om wat vooruit te maken.
  Mijn dochter smult tot nu toe van al je gerechten.

  • Niels zegt:

   Hoi Daisy,
   Ja hoor, dit is prima in te vriezen. Gelukkig maar, want een knolselderij is een groot ding, logisch dat er wat over blijft :-)

 3. D.M. zegt:

  Lijkt mij een lekker recept! Mijn zoontje is bijna 7mnd en kan nog niet echt stukjes eten.. is het ook mogelijk dit door de blender te gooien?? Kan dit eigelijk met alle receptjes van 7mnd? Dan ga ik het langzamerhand elke keer iets grover laten..

  • Niels zegt:

   Tuurlijk, dit kan prima door de blender. Om hem te leren wennen aan stukjes kun je een deel blenderen en een deel in kleine stukjes laten en dat door elkaar roeren. Papjes zijn makkelijker te eten, maar stukjes maken het eten een stuk interessanter. Volgens mij helpt dat ervoor te zorgen dat kinderen veel willen proeven en dus goede eters worden.

   Ik moet er meteen bijzeggen dat N niet direct gecharmeerd was van stukjes in haar eten, in het begin vond ze papjes veel lekkerder. Maar door steeds wat minder gepureerd en steeds wat meer stukjes te geven is ze eraan gewend geraakt en nu eet ze vanalles.

 4. Astrid zegt:

  Hallo Niels

  ik was op zoek naar een gerecht met knolselderij voor mijn kleine meid en kwam op jouw site terecht. Een tijdje geleden kwam ik ook al op jouw site. Erg leuk en inspirerend!
  Ook ik wil het liefst gezond koken en geniet ervan dat mijn dochter zo goed als alles met smaak opeet. Ze is net 1 jaar geworden en heeft een aardbeientaart gekregen omdat ze zo van aardbeien houdt. Maar die verjaardagstaart van jou met bananen ga ik ook eens maken.
  Ga zo door!

  Groeten Astrid

 5. Sjoukje zegt:

  Inmiddels koken we de gerechten voor onze 2e dochter en heb ik je site bij diverse vrienden en kennissen aanbevolen. Dit gerecht was ook weer een enorm succes!