Eerste verjaardagstaart!

Banana cake

Eerste verjaardagstaart: bananentaart met maanzaad

Ongelooflijk, N is al 1 jaar oud! Ze is jarig vandaag en ik verwonder me er enorm over hoe kort geleden het lijkt dat ze werd geboren. En tegelijkertijd over hoe veel we al met haar hebben meegemaakt! Hoe groot ze is geworden in dat ene jaar. En hoe lekker dik. Hoe ze volledig vanzelfsprekend lid is van de familie, maar tegelijkertijd nog zo nieuw en verrassend dat ze ons elke dag verbaast. Natuurlijk moet er op een verjaardag taart gegeten worden, dus waren we gisterenavond aan het bakken. Haar verjaardagstaart moest een taart worden die ze gemakkelijk kan eten. Niet al te zoet, niet al te plakkerig, niet te zwaar. Wel heerlijk geurend en smakend, en met een kaars erop natuurlijk! Ik heb een hele tijd zitten denken wat de ideale taart zou zijn. En omdat bananen nou eenmaal heerlijk babyfruit zijn, is het een bananentaart geworden. Een luchtige taart die zoet geurt naar banaan en vanille, gebaseerd op het recept voor Jamie Oliver’s banana cake, maar met wat minder suiker en wat meer banaan. Hij is lekker luchtig doordat de eieren gescheiden worden: je maakt eerst het beslag met eidooiers, en daar meng je later de opgeklopte eiwitten doorheen. Er zitten maanzaadjes doorheen voor het leuke (en lekkere) knapperige effect, al zal N daar waarschijnlijk niks van merken. De taart is versierd met citroenglazuur. En met één kaarsje natuurlijk. N kan nog niet blazen, dus haar wens moet ze tot volgend jaar bewaren :-)

Recept: bananen-verjaardagstaart

 • 150 gram boter
 • 150 gram ruwe rietsuiker
 • 4 eieren
 • een scheutje vanille-essence
 • 2 rijpe bananen
 • 150 ml crème fraîche
 • 4 eetlepels maanzaad
 • 300 gram fijne tarwebloem
 • 2 grote theelepels bakpoeder
 • 5 eetlepels witte suiker
 • een citroen
 • poedersuiker

Verwarm de oven voor op 160 graden en beboter en bebloem een springvorm.

Doe de boter en rietsuiker in een grote kom en klop met de mixer tot het een glad, luchtig mengsel is geworden. Splits de eieren, houd de eiwitten apart en roer de dooiers door het boter-suikermengsel. Prak de bananen en voeg die er ook aan toe, samen met een scheutje vanille-essence, het maanzaad en de crème fraîche. Zeef de bloem en het bakpoeder en voeg ze toe, roer alles goed door.

Neem een superschone mengkom, was de gardes van de mixer goed af en klop de eiwitten met een snufje zout tot ze stijf zijn. Voeg dan 5 eetlepels witte suiker toe en klop nog even goed door tot de suiker is opgelost.

Roer een flinke schep van het beslag door de opgeklopte eiwitten. Voorzichtig, er moet zoveel mogelijk lucht inblijven. Dus niet als een dolle doorkloppen, want dan verdwijnt alle luchtigheid. Als het beslag door het eiwit is gemengd roer je de rest van het beslag er voorzichtig door.

Doe het luchtige mengsel in de springvorm en zet die in de voorverwarmde oven. Laat ongeveer 50 minuten in de oven staan, check af en toe: je zult zien dat de taart enorm rijst, hij wordt ruim twee keer zo groot. Controleer of de taart niet te bruin wordt. Als hij mooi lichtbruin is, mag de oven uit. Laat de taart erin staan terwijl de oven afkoelt. Zo voorkom je dat hij inzakt.

Heerlijk!

Heerlijk!

Als de taart is afgekoeld maak je het citroenglazuur: boen de citroen goed schoon en schaaf het geel van de schil met een fijne rasp. Let op: alleen het geel, niet het wit want dat smaakt bitter. Pers de citroen uit en zeef het sap. Voeg het citroenraspsel aan het sap toe en roer daar zoveel poedersuiker door tot je een mooi glad, dik glazuur hebt. Giet dat over de taart en laat een half uurtje staan om op te stijven.

Eet smakelijk en veel plezier! Hier is de taart met veel smaak en met twee handen naar binnen geschrokt, we zijn benieuwd hoe ze de suikerkick gaat verwerken :-)

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 1 jaar. Ingrediënten: , , , , , , , . |

33 reacties op Eerste verjaardagstaart!

 1. Jacqueline Dijkman zegt:

  Van Harte Gefeliciteerd!!!
  Lijkt me echt super als onze dochter 1 wordt! Aan de andere kant ook jammer….het kleine gaat er zo gauw van af! Maar elke dag weer verwonderen we ons over de ontwikkelingen die ze maakt!
  Groetjes!!

 2. Anke zegt:

  Gefeliciteerd met je dochter!
  Wij mogen vanavond gaan bakker :) Morgen wordt onze uk 1 jaar….We gaan een pannenkoekentaart maken vol fruit. Ik ga je idee van citroenglazuur gebruiken.

 3. Niels zegt:

  Dank jullie wel! Jij ook gefeliciteerd Anke! Ik was vroeger gek op pannenkoekentaart, goed idee!

 4. Monique zegt:

  Nog héél hartelijk gefeliciteerd met de eerste verjaardag van je dochtertje. Ons Sophie is nu bijna 14 maanden. Jammer dat ik dit recept toen nog niet had, nu ik zie hoe heerlijk je dochtertje zit te smullen. Maar ik ga de taart binnenkort toch een keertje proberen! Dank je wel voor het recept!

  • Niels zegt:

   Graag gedaan natuurlijk! Volgens mij mogen kindertjes best wat vaker taart, niet alleen op hun verjaardag :) Lekker bakken dus!

 5. Wietske zegt:

  Alsnog gefeliciteerd! Wat zit ze lekker te smullen, zeg! Nog een ander vraagje: heb je weleens iets gemaakt met vis voor je dochter? Ons dochtertje (16 maanden) vindt het heerlijk (bv kabeljauw). Ben nl benieuwd wat jij ermee voor jullie dochter zal gaan maken ;-)…

  • Niels zegt:

   N vindt vis lekker, maar ik maak het helaas niet vaak. Dat komt doordat mijn lief het vreselijk vies vindt. Daarom maak ik alleen vis klaar als zij er niet is. Heel jammer want ik ben er zelf gek op. Misschien moet ik haar wat vaker wegsturen :)

 6. Meta zegt:

  Hallo Niels,

  Gefeliciterd met je dochter!

  Ik heb je site sinds een tijdje bij mijn Favorieten staan. Ik vind het zo geweldig! Lekkere “echte” gerechten voor baby’s die er ook nog eens heel mooi en aantrekkelijk uitzien.

  Spruitjeskoekjes, maissoep……..heerlijk en wat geschikt voor een kind van ongeveer een jaar! Ik maak het allebei deze week voor mijn jongste, die ook net 1 werd.

  Bedankt voor de inspiratie!

  Groeten Meta
  leukelunch.nl

 7. Louise zegt:

  Wat een geweldig recept weer! Mijn meisje is 9 december voor het eerst jarig en ik was al op zoek naar een handig recept voor haar eerste taart. Heb ook vers voor haar gekookt maar helaas kwam ik deze blog een maand geleden pas tegen. Wat een leuke recepten en ze lezen heerlijk. Erg bedankt!

 8. Louise zegt:

  En natuurlijk gefeliciteerd met de eerste verjaardag van N!

 9. Door drukte niet eerder gezien dat je meisje 1 is geworden. Alsnog gefeliciteerd!

 10. Lotte zegt:

  Gefeliciteerd! Wat leuk om haar zo te zien smullen van de taart!

 11. maman verte zegt:

  Ach zeg, 1 jaar al!!!
  En ja, we kennen het gevoel, nog maar zo kort bij jullie maar het lijkt al zo lang dat ze er is….
  Wij zeggen dan altijd ” het is dan ook al een heel leven geleden dat ze geboren is…”Ze is al een heel leven bij jullie…
  Van Harte gefeliciteerd, met jullie fantastische dochter, die , als ik de fotootjes inschat, goed te eten krijgt thuis ;-)
  Ik denk trouwens dat het ook een goede taart is voor het eerste ontbijt/brunch van het nieuwe jaar…
  Veel groetjes en bedankt voor alle receptjes en ervaringen die je met ons deelt!
  Maman Verte

 12. Anouschka zegt:

  Ook deze taart heb ik afgelopen weekend gemaakt, m’n zoontje was net 1 geworden en hij en de kindjes op de crèche hebben ervan gesmuld :) Ik had er muffins van gemaakt ook erg leuk. Bedankt voor het heerlijke recept en hoop op meer recepten:))
  Groeten,
  Anouschka

 13. richard zegt:

  Hi Niels!

  Morgen is mijn dochtertje jarig en ze wordt ook 1jaar!;)
  Dus ga ik vanavond aan de slag met die heerlijke taart van je. Alleen dan in de muffinvorm. Maar….Ik kan in het recept niet vinden op hoeveel graden de taart in de oven moet. En of ik dezelfde temperatuur moet aanhouden voor muffins.
  Alvast bedankt voor je reactie!!

  Groetjes,
  Richard

 14. richard zegt:

  OEPS…. Ik lees net dat ik de oven moet voorverwarmen op 160 graden..;)

  • Niels zegt:

   Heheh ja inderdaad :-) Ik zou de oven ook voor muffins op 160 zetten, maar wel goed in de gaten houden, kleine taartjes gedragen zich anders dan grote.

   Veel plezier morgen, alvast gefeliciteerd!
   Niels

 15. wilberth zegt:

  De taart is op en hoe, staat nu ook op het lijstje “lievelings..” vooral ook de citroen glazuur met echte citroen werd zeer gewaardeerd, maar dat was niet helemaal onverwacht, al vanaf haar eerste boterham is M ook gek op marmelade..

  groet, Wilberth

  • Niels zegt:

   Heel goed! Citroen vindt N ook erg lekker. Als we haar meenemen naar de kroeg dan wil ze altijd het citroentje dat bij de spa/cola zit.
   Marmelade heb ik haar nog nooit gegeven, zal ik proberen als we weer eens een potje in huis hebben (hoort niet echt bij onze standaarduitrusting)

 16. Lisette zegt:

  hmmm, net een proefexemplaar gemaakt. In de oven laten afkoelen, maar toch ingezakt/ gekrompen… wat heb ik fout gedaan. Hij was daardoor best zwaar/ compact met het eten.
  Ik hoor het graag.
  Gr, Lisette

  • Niels zegt:

   Hoi Lisette,
   Wat jammer! Ik weet niet precies waar dat aan zou kunnen liggen. Let wel: dit is geen erg sophisticated taart, niet extreem luchtig en verfijnd dus. Maar zwaar moet ie inderdaad niet zijn. Weet je zeker dat je alle ingrediënten in de juiste verhoudingen hebt gebruikt?

   • Lisette zegt:

    Bedankt voor je reactie. Ja ik heb alle verhoudingen juist gebruikt. Maar het was wel heel lekker hoor en ook de kleine vond het heerlijk! Dus het was zeker een succes.
    gr, Lisette

 17. Anke J. zegt:

  Dag Niels, ik ben geen geboren keukenprinses maar met jouw duidelijke recepten is het voor onze zoon allemaal goed gekomen. Bedankt voor de leuke site. Ik heb een vraagje. Ik wil de taart graag in een kleinere springvorm maken, 20cm. Hoe groot was jouw springvorm? Ik begrijp nl. dat de verhoudingen nogal bepalend zijn voor het resultaat. Bedankt. Gr. Anke

  • Niels zegt:

   Hoi Anke,
   Dank voor je bericht! Mijn springvorm is 24 cm. De maat van de springvorm is inderdaad belangrijk voor het eindresultaat: in een grotere springvorm wordt de taart dunner en is hij dus eerder gaar in de oven. Als je een kleinere springvorm gebruikt krijg je een dikkere taart, die iets langer in de oven moet. Zet de oven dan iets minder hoog, anders heb je kans dat de taart aan de buitenkant al te bruin wordt, terwijl de binnenkant nog niet gaar is.

   Ik moet bekennen dat ik niet echt een ervaren taartenbakker ben, bakken is voor mij meestal een beetje experimenteren. Dus heel specifiek advies kan ik je niet geven. Gewoon proberen dus en blijf goed opletten wat er gebeurt!

 18. Justine zegt:

  Hoi Niels,

  Ik wil deze ook graag maken voor de 1e verjaardag van mijn zoontje, ik kan alleen in de supermarkt geen maanzaad vinden, nog tips?
  En ik wil deze graag in kleine muffinvormpjes doen om uit te delen op het kdv, moet ik dan nog ergens rekening mee houden?

  • Niels zegt:

   Hoi Justine,
   Ik koop maanzaad bij Turkse en Marokkaanse winkels, en bij de natuurvoedingswinkel hebben ze het ook.

   Heel goed idee om er kleine cakejes van te maken. Hou er rekening mee dat die sneller gaar zijn (en sneller aanbranden) dan een grote taart. Dus goed opletten en regelmatig even kijken hoe gaat in de oven!

   Fijne verjaardag!

 19. Joanne zegt:

  Nog gefeliciteerd met je dochter! Afgelopen donderdag werd onze dochter 1 en iedereen heeft gesmuld van de taart. Ik heb nog wat extra glazuur gemaakt van poedersuiker met bessensap voor mooie rode letters. De taart was alleen in het midden sneller gerezen dan aan de rand zodat het glazuur er zo weer afliep… Wat heb ik fout gedaan?

 20. Sandra de Jong zegt:

  Ik heb deze taart net gemaakt (vond je site door te googelen op “bananentaart” ).
  Hij is superlekker geworden!
  ‘k had te veel rijpe bananen, dus wilde iets bakken met bananen en deze taart is voor herhaling vatbaar. Ik had geen creme fraiche in huis en heb er wat yoghurt door gedaan, was geen probleem :~) En ik heb in plaats van rietsuiker, biologische palmsuiker gebruikt van Masarang. Dat heeft een lagere glycemische index (en afkomstig van een heel mooi project).
  Dankjewel voor het heerlijke recept, zal eens verder kijken of je nog meer lekkers hebt wat ook voor 30+ geschikt is ;)

 21. N zegt:

  Hi niels,
  Onze tweeling dochters worden vlgnde week 1 jaar en wil daarom dus graag je bananentaart maken. Omdat ik lactose intolerant ben vroeg ik me af of ik de creme fraiche voor iets lactosevrij kan vervangen…heb jij misschien tips? Kan ik lekker met ze meesmullen ;) grtjes Noor