Spruitjeskoekjes

Spruitjeskoekjes

Spruitjeskoekjes

Nu N steeds meer met haar handen wil eten, probeer ik gerechtjes te bedenken die ze gemakkelijk zelf naar binnen kan werken. Ze is absoluut gek op allerlei soorten stamppotjes, alles met aardappelpuree vindt ze heerlijk. Maar stamppot met je handen wordt een enorme kliederboel. Daarom heb ik maar eens geprobeerd er koekjes van te bakken. Van stamppot dus. Dat klinkt misschien wat raar, maar N vond het fantastisch en het is makkelijk te maken. Je maakt een stamppotje, iets droger dan normaal. Daar vorm je kleine balletjes van, die je eerst door losgeklopt ei en daarna door paneermeel haalt. Bakken in een koekenpan in een laagje hete olie, en klaar zijn ze. Ik heb voor mijn koekjes een stamppotje van spruitjes gemaakt, met stukjes appel voor een subtiel beetje zoet.

Recept: spruitjeskoekjes

 • spruitjes
 • kruimige aardappels
 • een appel
 • wat boter
 • een ei
 • paneermeel
 • olie om in te bakken

Schil de aardappels en snijd in stukken, maak de spruitjes schoon en kook samen met de aardappels in ongeveer een kwartiertje gaar. Schil de appel, snijd in kleine stukjes en laat de laatste vijf minuten met de aardappels en spruitjes meekoken.

Giet af en stamp er met de stamppotstamper een mooie puree van. Meng de boter erdoor. Laat het stamppotje afkoelen.

Met de handjes

Met de handjes (let ook op de Holle-Bolle-Gijs-wangetjes :-)

Zet twee diepe borden klaar: een met losgeklopt ei en een met een laag paneermeel. Vorm van de koude stamppot kleine balletjes, rol ze eerst door het ei en daarna door het paneermeel. Let op: bij paneren moet je zorgen dat je één hand schoon houdt. Ei en paneermeel gaan rond je hand klonteren en als allebei je handen in griezelige deegklauwen zijn veranderd, kun je niks meer pakken zonder het vies te maken. Dus: paneren met één hand, de andere blijft schoon.

Als je een mooie hoeveelheid gepaneerde stamppotballetjes hebt, verhit je een laag olie in een koekenpan, en bak je daarin de balletjes tot goudbruine koekjes. Goed laten afkoelen en je baby lekker zelf laten eten. Camera erbij, want dat levert vast mooie foto’s op!

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

12 reacties op Spruitjeskoekjes

 1. Harmke Schaap zegt:

  Beste Niels,
  Ik kan mijn ogen niet geloven, wat een prachtige website. Ons zoontje is net 1 en wij koken graag biologisch (ik kom graag op de Noordermarkt, maar ben ook fan van de Natuurwinkel op de Haarlemmerdijk). Ik heb gister voor het eerst gerst gekookt voor ons kind en probeer vandaag gerstepap te maken. Ik ga snel bovenstaand stampotje “in blokjes” (briljant!) proberen. Hartelijke groet Harmke

 2. Harmke Schaap zegt:

  Ik heb al een recept met gort op je website gevonden, leuk.

 3. Gertie zegt:

  Hoi Niels,
  Ik kom hier regelmatig eens een keertje kijken voor inspiratie. Ik heb dit vandaag nog gemaakt voor in mijn kinderopvang. Ze vonden het allemaal erg lekker (en ik en de personeelsleden ook) :)

 4. Marjolein zegt:

  Groot succes hier, dit gerecht.

  • Niels zegt:

   Wie had dat gedacht, spruitjes hebben toch een nogal negatief imago! Ik vind ze zelf heerlijk, maar ik weet dat lang niet iedereen er zo over denkt.

 5. Lotte zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een goed idee! Nu B. (even) bijna geen groente meer lust, ga ik het zo ‘verstoppen’ in deze stamppot koekjes. Wat een goed idee!

  groetjes Lotte

 6. Nicoline zegt:

  Ha die Niels,
  Jeetje wat een goed idee!! Zo simpel en toch zo geniaal :o). Na een maand van aaneengesloten ziek zijn, gaan wij met ons dochtertje (9 maanden) door een fase dat ze helemaal niets meer wil eten, behalve rijstcrackers. Wij zijn daarom naarstig op zoek naar dingen die daarop lijken, die ze dus zelf kan vasthouden en afhappen, liefst hartig. Ga het morgen gelijk uitproberen (misschien met een andere groente dan spruitjes, maar dat maakt natuurlijk niet uit).
  Groetjes Nicoline

  • Niels zegt:

   Hi Nicoline,
   Ha dank je wel! De koekjes kun je van elke groente maken, als je er een stevige puree van maakt. Ik hoop dat ze weer helemaal in orde is en weer lekker aan het eten gaat. Rijstcrackers zijn ook lekker, maar daar kan een mens toch niet op leven :)
   Niels

 7. Kim zegt:

  Hoi Niels,
  Zo……we hebben jouw site vaak bezocht maar nu dan toch echt even een bedankje!
  Ik heb al ontzettend veel gerechten gemaakt vanaf jouw website, erg inspirerend. Bijna alles is een hit bij ons zoontje, nu bijna 17 maanden, en bij ons trouwens ook want wij eten natuurlijk gewoon mee! Onwijs bedankt voor het delen!
  Groetjes,
  Kim