Kruidige maissoep

Maissoep

Kruidige maissoep

Mais is geweldig kindereten: zoete maiskolven met boter, lekker afkluiven totdat de kolf helemaal leeg is, er maisvelletjes tussen al je tanden zitten en je kin glimt van de boter :) Maar dat is wel een gerecht voor gevorderden: N zie ik dat met haar kleine handjes en die paar tanden nog niet doen. Bewaren we dus maar voor later, maar ik verheug me er al op! Tot die tijd gebruik ik lekker makkelijk mais uit een pot. Om deze heerlijk kruidige maissoep mee te maken, bijvoorbeeld.

Het zoete van de mais combineert erg lekker met pittige specerijen. Niet te heet maken, want dat vinden kinderen meestal vreselijk. Maar een beetje peper mag er best in!

Recept: kruidige maissoep

 • een ui
 • een stengel bleekselderij
 • wat olie
 • een pot gekookte mais, uitgelekt
 • gemberpoeder
 • zwarte peper
 • gemalen komijn

Schil de ui, was de bleekselderij en snijd ze allebei in kleine stukjes. Fruit ze in wat olie in een grote pan op middelhoog vuur terwijl je goed roert. Gooi na vijf minuten de mais erbij, roer door, schenk er dan een liter water bij en breng aan de kook.

Laat een kwartiertje koken, voeg naar smaak de specerijen toe. Ik heb er ongeveer een theelepel gemberpoeder, een kwart theelepel fijngemalen peper en een theelepel gemalen komijn ingedaan. Meer of minder kan ook, proef maar wat je lekker vindt. Maak er met de staafmixer een mooie gladde soep van. De soep mag lekker dik zijn, maar je kunt wat water toevoegen als je hem te dik vindt.

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

16 reacties op Kruidige maissoep

 1. Jacqueline zegt:

  Hmmmmm, ziet er heeeerlijk uit! Heb het eens een keer in een restaurant gegeten, maissoep en toen vond ik het heerlijk :D Nu maar eens zelf maken dus! Heb gister je pompoensoep gemaakt…k vond het zelf niet zo bijzonder(sorry) ….Fleur krijgt t vanavond, hopelijk vindt zij het wel heerlijk! Maar ik h ou er van om alles te proberen! Kga straks je stoofpotje maken! Wel met rundvlees…hier in t dorp hebben ze nl geen lamsvlees te koop!!! Belachelijk he!!
  Groetjes!!!

  • Niels zegt:

   Ik ben benieuwd hoe ze de pompoensoep vond! Niet erg als je het zelf niet lekker vindt: niet iedereen vindt alles lekker. En bovendien, soep zonder zout kan behoorlijk saai zijn.
   Jammer van dat lamsvlees, maar geen ramp. Stoofpotje met rundvlees is ook erg lekker!
   Eet smakelijk!

 2. saskia buitelaar zegt:

  Dag Niels,

  mooie site, heerlijke hapjes, vinden ook mijn baby en peuter. Heel inspirerend.
  Namens de redactie van Ouders van Nu zoek ik graag contact met de papa achter deze kookkunst. Waar kan ik je bereiken om eens kennis te maken? Als je wilt….
  Hartelijke groet,
  Saskia

 3. keshia zegt:

  dag Niels,
  ten eerste wat geweldig dat de redactie van ouders van nu je hebben benaderd!
  en ten 2de bedankt voor je creativiteit want dat heb ik zelf niet haha

  gr keshia

 4. Mirjam zegt:

  Beste Niels,

  De enigste site over voeding die ik onder mijn ‘favorieten’ heb staan en met regelmaat bezoek en een gerecht van maak! Fantastisch en verrassend, mijn complimenten. Je maissoep net gemaakt en zelf ook mee zitten smullen. Ze vond ‘t heerlijk. Ik heb de soep gezeeft want mijn vrouwtje vind velletjes niet zo lekker. Ik kijk alweer uit naar je volgende gerecht,

  Vriendelijke groet,
  Mirjam

  • Niels zegt:

   Hoi Mirjam,
   Dank je! N vond de velletjes ook niet fantastisch, ze zat ze uit haar mond te peuteren. Maar ja, toen was het al te laat om te zeven :-) Volgende keer zal ik haar een plezier doen en ook zeven.

 5. Anke zegt:

  De soep klinkt heerlijk!!

  Ik houdt me een beetje aan de leidraad van Stefan Kleintjes qua voedselintroductie. Hij zegt mais pas na 1,5 jaar aanbieden, De reden daarvan ken ik niet helaas. Maar jij geeft het al met 7 maanden. Groot verschil. Kan je aangeven waarom het met 7 maanden al best kan?

  • Niels zegt:

   Hoi Anke,
   Geen idee waarom Kleintjes mais pas vanaf anderhalf jaar aanraadt. Volgens mij zit er in mais niks dat schadelijk is voor baby’s. Maar voor de duidelijkheid: ik ben een kookliefhebber, geen voedingsdeskundige. Misschien geeft Kleintjes zijn advies omdat maiskorrels lastig zijn voor kleine kindjes? Dat zal bij dit gerecht geen probleem zijn, dat is immers helemaal gepureerd. Gewoon lekker laten proeven, lijkt mij!

 6. Ilse zegt:

  Volgens mij is Kleintjes zo voorzichtig met mais vanwege het feit dat het erg lastig te verteren is. Zoals mijn zus ooit zei: “Kijk zelf maar eens achterom in de wc-pot als je mais hebt gegeten”…
  Maar goed, dat betreft volgens mij vooral hele korrels vanwege het taaie vliesje. Als je de soep zeeft, is het volgens prima te behapstukken voor die kleine darmen!

 7. Marjolein zegt:

  Mijn dochter (11,5 maand) heeft toevallig laatst maiskorrels gegeten…. Ze kwamen er de volgende dag in z’n geheel weer uit ;-). Niets van kramjes, verstopping of iets van dien aard gemerkt en ze heeft wel zitten smullen. Maar, vertering gaat dus nog lastig in die babydarmpjes.

  • Niels zegt:

   Haha tja als ze er heel uitkomen hebben ze niet veel voedingswaarde :-). Maar dat zal toch anders zijn als je ze staafmixert tot soep, ik neem aan dat er dan wel veel verteerd wordt. Die zoete smaak van de mais zal toch zeker een hoop energie leveren!

 8. Jacqueline Dijkman zegt:

  Fleur vond de pompoensoep ook niet zo geweldig … lijkt ze misschien qua smaak op mij??!! haha!! De mais soep vinden we heerlijk!!
  We waren zondag op verjaardag, daar hadden ze soort van mais pannekoekjes…errug lekker!!

 9. yet zegt:

  de maissoep was heerlijk ik heb er nog croutons met knoflook bij gedaan, zowel mijn zoon van 3 jaar als mijn dochter van 10 maamden hebben zitten smullen.

 10. Anke zegt:

  Hoi, ik heb je site gisteren ontdekt en meteen de krentenbollen gemaakt die erg lekker waren. De maissoep viel bij ons allen niet echt in de smaak vanwege de velletjes die erg overheersend waren. Ik ga snel nog een aantal van je andere recepten proberen.