Stamppotje van zoete aardappel en bloemkool

Stamppotje zoete aardappel - bloemkool

Stamppotje van zoete aardappel en bloemkool

Bloemkolen zijn prachtige dingen. Lekker ook! Vooral rauw vind ik ze fijn, maar voor N is dat nog niet zo’n goed idee. Met haar vijf-en-een-halve tand is een stukje rauwe bloemkool niet gemakkelijk te lijf te gaan. Komt later wel. Nu nog maar even koken. Bloemkool met een papje is natuurlijk de omewillemklassieker maar daar had ik vandaag geen zin in, ik besloot m’n bloemkool reuze avontuurlijk eens te  combineren met zoete aardappel. Dat bleek een uitstekend idee: het vrolijke oranje-wit-groene stamppotje ging erin als koek!

Recept: stamppotje van zoete aardappel en bloemkool

 • een halve bloemkool
 • twee zoete aardappels
 • verse peterselie
 • wat margarine

Schil de zoete aardappels en snijd ze in stukken. Was de bloemkool en snijd ook die in stukken. Kook ze samen in een pan in een laagje water in een kwartiertje gaar. Giet af, doe een klont margarine in de pan en stamp er met de stamppotstamper (fijn woord!) een mooi pureetje van. Niet te fijn, wat klontjes maken het eten interessant voor het kleine schatje. Was de verse peterselie en snijd ze klein. Roer door de puree.

Dit recept is prima in te vriezen, dus je kunt het recept ook verdubbelen en meteen een hele bloemkool verwerken. Dan heb je voor de komende tijd genoeg babyhapjes in de vriezer!

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

25 reacties op Stamppotje van zoete aardappel en bloemkool

 1. marieke zegt:

  Hoi,

  Vanaf hoeveel maanden is dit stampotje?

  Gr. Marieke

 2. marieke zegt:

  Oh hihi ik ben weer te snel geweest, ik zie het al, SORRY!!

  • Niels zegt:

   Hi Marieke,
   Vanaf 6 maanden dus :) Voor beginnende baby’s maak je de puree wat fijner, en voor baby’s die al tanden hebben mag het wat grover, zodat ze iets te kauwen hebben!

 3. franceline zegt:

  Ik ben nog niet bekend met zoete aardappel, klopt het dat je deze goed moet schillen ivm ‘draadjes’. Of heeft zoete aardappel dit altijd?
  Mijn zoontje vond het overigens erg lekker.
  Inmiddels ben ik een regelmatige bezoeker van deze website geworden.
  De aardappel courgette koek was ook een enorm succes.
  De grote zussen (6 en 5) genieten ook mee van de gerechten en leren opnieuw smaken ontdekken. (zijn nogal moelijke eters) Voor iedereen genieten dus!

  • Niels zegt:

   Wat goed zeg! Leuk dat mijn gerechtjes ook in de smaak vallen bij grotere kinderen. Ik schil de zoete aardappel altijd, maar niet ivm draadjes. Sommige zoete aardappels (er zijn een heleboel verschillende soorten) zijn een beetje draderig, maar daar merk je niks van als je er een pureetje van maakt.

 4. Marthe zegt:

  Vanochtend een pan vol gemaakt, hebben we ook weer een voorraadje in de vriezer!
  ben benieuwd hoe ze het vinden want ze zijn de laatste tijd niet makkelijk met eten! vandaar deze keuze voor vandaag, volgens mij gaat dit erin als koek! (ehhh… dat kennen ze nog niet ;-) )
  mama van T & L (9 mnd)

  • Niels zegt:

   Hi Marthe,
   Ik ben benieuwd of ze het lekker vonden! Kan haast niet missen: zoete aardappel is voor de meeste kindertjes echt een traktatie!

   • Marthe zegt:

    ben zo blij met dit gerecht in mijn vriezer!
    aangezien de kinderen op dit moment een periode hebben dat ze erg slecht eten, maar ik toch wil dat ze in elk geval af en toe wat binnen krijgen, tover ik soms en potje zoete aardappelstamppot tevoorschijn! succes gegarandeerd!

 5. Monique zegt:

  Wat je ook kunt doen i.p.v. de groenten altijd koken in een laagje water is stomen. Ik heb bij de toko zo’n bamboemandjes gehaald, met dekseltje en dat zet je op een pan met kokend water en door de damp worden de groenten vanzelf gaar en ik heb me laten vertellen dat er dan veel meer vitaminen inblijven dan wanneer je de groeten kookt. Misschien een tip?

  • Niels zegt:

   Goed idee, Monique! Ik heb ook van die bamboemandjes staan, maar eerlijk gezegd gebruik ik ze zelden. Zonde, want groenten worden er ontzettend lekker van. Vooral broccoli vind ik heerlijk gestoomd. Met een beetje sesamolie en zeezout erover…. Mmmm!

 6. Pascalle zegt:

  Hoi Niels,

  via via op je site terecht gekomen, wat een leuke site met inspirerende gerechten! Kan niet wachten tot m’n zoontje 6 maanden is en dit kan gaan proberen :-)

  Wel een vraag; hoe lang kan je de gerechten in de vriezer bewaren. Is daar een standaard voor of verschilt dat per gerecht?

  Groetjes Pascalle

  • Niels zegt:

   Hi Pascalle, Welkom op m’n site!

   Ik ben geen voedingsexpert, dus ik heb geen ‘officieel’ antwoord op je vraag. Maar ik kan je wel vertellen dat de houdbaarheid in de vriezer afhangt van de kwaliteit van je vriezer: een vriesvak in de koelkast is minder goed dan een aparte vriezer. In een aparte vriezer kun je eten daarom veel langer bewaren. Zorg er wel voor dat de vriezer ten minste -18 graden is.

   Gerechten zijn in zo’n vriezer in ieder geval 3 maanden houdbaar. Als er vlees in zit kun je beter niet langer dan 3 maanden bewaren. Vegeratische gerechten kunnen veel langer: soep kun je gerust een jaar bewaren. Maar in de praktijk gebeurt dat bij ons niet: de babyhapjes zijn altijd snel weer op!

   Let op dat je altijd een datum op het etiket zet!

 7. Petra zegt:

  Hallo Niels,

  wederom bedankt voor je ideeen en lekkere recepten. vandaag voor het eerst een zoete aardappel gekocht, dus morgen daar maar eens mee aan de slag. ben benieuwd of T dat ook lekker vindt. hij eet tot nu toe alles wat er aan fruit tot nu gegeten mag worden, aangezien hij 5 maanden is. en bospeen en bloemkool gaat er ook erg smakelijk in. schat zo in dat de zoete aardappel ook wel zal gaan.
  mogen die kleintjes ook al spercibonen, weet je dat?
  fijn kook weekend.
  groeten,
  Petra

  • Niels zegt:

   Hoi Petra,
   Een beetje een laat antwoord, sorry. Bonen, en dus ook sperziebonen, kunnen nogal lastig zijn om te verteren. Voor volwassenen en zeker voor kleine kindjes. Maar je kunt het natuurlijk gewoon proberen. Geef een klein beetje, en kijk hoe T reageert. Zo heb ik dat bij N ook gedaan, en dat ging prima. Maar toen was ze wel iets ouder dan 5 maanden.
   Niels

 8. joyce zegt:

  Hoi Niels,

  Ik kijk al een aantal maanden naar je site en er staan heerlijke gerechten op voor onze jonge dame, waar we vaak ook zelf lekker van eten( bijv die heerlijke runderstoofpot)
  Ik vind het belangrijk dat Floor ( 9 maanden) veel smaken leert kennen en wij vinden het allebei leuk om voor haar te koken.
  Ik ben ook aan de slag gegaan met de zoete aardappel, ik heb hem gemengd met pastinaak, wat een erg lekkere en zoete combinatie is. Een ideale maaltijd nu Floor last heeft van tandjes, want dit smaakt evengoed!!
  Succes verder, ik blijf je site volgen.

  gr joyce

 9. Marieke zegt:

  Dag Niels,

  Gewoon even een berichtje om te te zeggen dat je echt een top site hebt gemaakt. Ik kook heel regelmatig een van jouw recepten voor onze Kaatje (nu 7,5 maand). Vanavond krijgt ze zoete aardappel ;-) En ik weet dat veel vriendinnen van mij ook weg zijn van je recepten.

  Thanx dus,

  Marieke

  • Niels zegt:

   Hi Marieke,
   Dank je wel! Ik gok dat de zoete aardappel een hit was? N vindt dat altijd om te gillen zo lekker :-)

 10. floor zegt:

  Hallo Niels, ik kwam jouw website tegen in een leesblad, super leuk zeg, heb helemaal zin om de gerechtjes te maken voor mijn kleine Suze van 6 maanden.

  Vraagje: je hebt het in recepten erover dat je ook margarine of olijfolie gebruikt, maar kan dat ook al nu nu Suze net 6 maanden is, of zou je daar dan nog even mee wachten? is dat niet te heftig voor haar darmpjes? ze heeft daar namelijk in de eerste 3 maanden veel last van gehad.
  Groetjes mama Floor!

 11. floor zegt:

  Oh ja, en nu ik echt begin met hapjes, kan ik toch het beste beginnen met 1 groente of fruit apart, dus niet door elkaar heen? dan kan ze beter aan de smaken wennen toch?

  • Niels zegt:

   Hoi Floor,
   N heeft ook erg last van haar darmen gehad toen ze nog piepklein was, maar met 6 maanden was dat gelukkig over. Ik heb vanaf het begin (dus vanaf 6 maanden) wat olie gebruikt (in de roux die ik in het begin door alle groentehapjes deed) en dat ging prima. Maar let op: ik ben geen voedingsdeskundige, meer een experimenteerder :-)
   Probeer het gewoon en let goed op wat er gebeurt. Als ze er niet goed op reageert dan weet je dat je nog even moet wachten. En als het goed gaat: hoera!

   Ik vond het inderdaad een goed idee om alle smaken los te laten proeven. Na ongeveer een maand ben ik smaken gaan combineren tot wat spannender gerechtjes.

   Succes!

 12. Esther zegt:

  Hoi Niels,
  Complimenten voor je site, heerlijke en leuke recepten! Heb al veel gemaakt.
  Heb een vraagje, veel gerechtjes vries ik in, en als ik ze ontdooi zijn ze vaak een stuk droger en korreliger. Ik vries ze in in de bekende witte Blokker bakjes. Heb je tips om het wat smeuiger te houden? Heb al een beetje babyroux of klontje boter in het eten verwerkt..
  Bedankt alvast!
  Groeten,
  Esther

  • Niels zegt:

   Pasta en rijst worden altijd droger in de vriezer, omdat het vocht van de saus in de rijst / pasta trekt. Ik voeg dan gewoon een klein scheutje water of melk toe, dat gaat meestal prima. Boter zal ongetwijfeld ook werken.

 13. Marie zegt:

  Heerlijk receptje, maar waarom margarine (nepboter)…? Een flinke klont echte biologische grasboter is pas echt voedsel! Ban de margarine uit de keuken en verwelkom echte boter en kokosvet. Voor grote en kleine mensen.

 14. Florence zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een fijne site heb je! Ik vind het helemaal leuk om voor onze kleine man lekkere hapjes te maken. Nu staan de bloemkool en zoete aardappel te stomen….
  Ben erg benieuwd naar zijn reactie, maar andere gerechten gingen er in als zoete koek!

  Succes!
  Groet!
  Florence