Gestoofde abrikoosjes met vanille

Gestoofde abrikoosjes

Gestoofde abrikoosjes met vanille (vanille niet opeten! :-)

Als het aanbod van vers fruit minder wordt aan het eind van het jaar, dan zijn er natuurlijk altijd nog gedroogde vruchten. De zo heerlijk exotisch-Italiaans klinkende tuttifrutti (Italianen hebben geen idee wat we daarmee bedoelen), of gewoon losse gedroogde vruchten. Zoals abrikozen bijvoorbeeld. Rijk aan ijzer, vitamine B en suikers zijn ze gezonde energiebommetjes. Vooral bij Turkse en Marokkaanse winkels zijn gedroogde abrikozen in overvloed te vinden. Heerlijk om te stoven met wat vanille. Stoven in witte wijn is erg lekker, maar niet persé nodig: in gewoon water gaat het ook uitstekend. Omdat er altijd wel een paar abrikoosjes tussen zitten die niet meer mooi heel zijn, komt er vanzelf wat vruchtvlees in het kookvocht terecht, dat daardoor zoet en iets dik wordt.

Recept: gestoofde abrikoosjes met vanille

 • gedroogde abrikozen
 • een vanillestokje
 • water

Neem zoveel abrikozen als je lekker vindt. Zet de abrikozen onder water in een schaal, laat ze een tijdje staan en spoel ze dan af. Doe ze in een pan, samen met het vanillestokje dat je in de lengte in twee helften hebt gesneden (zodat het zachte merg dat erin zit, eruit kan). Voeg zoveel water (of wijn) toe dat de abrikoosjes net onder staan. Doe het deksel op de pan en breng op zeer laag vuur aan de kook. Laat ze een uurtje heel zachtjes koken, waarbij je regelmatig kijkt of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg wat toe als dat nodig is. Als de abrikozen zacht zijn, mag het vanillestokje weg. De piepkleine zaadjes blijven als mooie zwarte spikkeltjes achter.

Warm en koud heerlijk! Als bijgerecht, als je bijvoorbeeld konijn eet, of fazant. Of als toetje, of als fruithapje, met een geprakte banaan erdoor. Afhankelijk van hoe groot je baby is, kun je de abrikozen in de keukenmachine tot puree malen of in kleine of grote stukjes naar binnen lepelen. Als je teveel hebt gemaakt kun je ze prima invriezen. Ik heb ze in kleine porties in de vriezer liggen, zodat ik altijd iets in huis heb om snel een fruithapje van te maken.

Geplaatst onder fruit, recepten, vanaf 6 maanden. Ingrediënten: , . |

11 reacties op Gestoofde abrikoosjes met vanille

 1. AV zegt:

  Allereerst: fijne website is dit! Ik ben net begonnen met het eerste hapje en zal hier zeker vaker rondkijken.
  Vraagje: ik heb ergens op je site gelezen dat je bij de eerste hapjes hetgeen je teveel hebt invriest in ijsklontenzakjes. Heel handig, even met de slagroomspuit vullen. Nu dacht ik mijn broccoliprutje oom even snel in te vriezen. Wat een kliederbende werd dat! Heb ik inferieure zakjes gekocht, het verkeerd aangepakt?

  • Niels zegt:

   Tja da’s moeilijk te beantwoorden. Bij mij ging het aardig (maar niet helemaal zonder knoeien). Ik heb de slagroomspuit (met wijde tuit) zo diep mogelijk in de zakjes gestoken en het prutje naar binnen ‘gemasseerd’ zodat het in alle ijsklontzakjes kwam. Dat ging, na een beetje klooien, best prima, zoals je kunt zien op de foto bij de groenteprutjes.
   Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik al vrij snel daarna een stapel kleine diepvriesbakjes heb gekocht (bij de Hema geloof ik), omdat die ijsklontzakjes al snel te klein waren. N kreeg zo’n honger dat ze een heleboel klontjes voeding in een keer wilde, en toen vond ik het onzin om die zakjes te blijven gebruiken. Zie de bakjes op de foto bij het tomaatprutje.

 2. Miranda zegt:

  Zeker een handige site, mensen verbazen zich als ik zeg dat ik alle hapjes zelf maak en invries. Maar die potjes, bah veel te dun en ik proef niet wat er in hoort te zitten. Dan went mijn dochtertje (nu 8 maanden) ook niet aan verschillende smaken.

  Ik heb een vraagje over bovenstaand recept. Je geeft aan de abrikozen af te spoelen na het wellen. Is hier een reden voor? Ik heb laatst gedroogde pruimen gewelt in water en dit vervolgens als sap aan mijn dochtertje gegeven, ze vond het heerlijk. En dat wilde ik ook doen met de abrikozen. Of is dit niet goed voor haar?

  • Niels zegt:

   Ik was de abrikozen af omdat gedroogde abrikoosjes er soms wat stoffig uitzien, zeker als je ze op de markt koopt, of bij de Marokkaanse winkel waar ze in grote bakken de hele dag open en bloot liggen. Er is vast niets schadelijks aan als je ze niet afspoelt, maar ik spoel eigenlijk de meeste ingrediënten altijd even af voordat ik ermee ga koken.

 3. Kim zegt:

  Wat een HiT! De eerste lading is op. Ik ga snel nieuwe maken.
  En zelf vinden wij het ook heerlijk. Bedankt voor dit receptje

 4. bianca zegt:

  Een handige vervanger voor de zakjes zijn de gewone bakjes om ijsklontjes in te maken. Eenmaal ingevroren doe ik de losse blokjes in een bakje. Zo kun je makkelijk de hoeveelheid bepalen die je nodig hebt. Bij onze blokjes zijn 3 blokjes ongeveer 2 eetlepels. Makkelijk en zonder knoeien.

 5. Margreet zegt:

  Hoeveel gram abrikozen verwerk jij per keer?

 6. Nancy zegt:

  Eindelijk een goeie site,Super en bedankt daarvoor. Onze kleine kerel vond de abrikozen echt om te smullen. Ik heb trouwens maar 250 gr aan ontpitte abrikozen en een half vanille stokje gebruikt en heb zo toch 4 portie’s weten te maken waarvan ik er drie heb ingevroren, de portie’s zijn voor ons kereltje van net 5 maanden zo groot genoeg.

 7. Annalies zegt:

  Heerlijke dingen staan hier… Ik probeer zoveel mogelijk zelf te maken en in te vriezen. Ik gebruik een siliconen cupcake-vorm… Daar gaat 1 portie in voor een baby van 4+ mnd. Inmiddels wil mijn mannetje al 2 “cupcakes” per keer. Maak verschillende gerechtjes en na 1 nachtje in de cupcake-vormpjes in de vriezer kun je ze er uit drukken en per smaak in plastic zakjes bewaren! Ik vind het ideaal.