Dikke Amerikaanse pannenkoekjes

Amerikaanse pannenkoekjes

Amerikaanse pannenkoekjes

Gisterenavond kwamen onze lieve buurkinderen logeren. Heel gezellig! Maar vanochtend kwam ik erachter dat ik vergeten was boodschappen te doen voor het ontbijt. Ay! Twee hongerige tieners en de kleine N die hevig protesteerde omdat ze minstens net zo hongerig was. Gelukkig puilt mijn keuken uit van van alles en nog wat, dus is er altijd genoeg in huis om snel iets lekkers te maken. Dikke Amerikaanse pannenkoekjes kunnen heel goed bij het ontbijt in plaats van brood!

In Amerika doen ze er blueberries in, maar die had ik niet in huis. Crème de marrons had ik wel: zoete crème van tamme kastanjes uit Zuid-Frankrijk waar ik als kind absoluut gek op was. En nog steeds! N deelde die mening van harte. Ze mocht met haar handjes eten en deed dat met plezier. De pannenkoek met kastanjepuree die ik voor haar in stukjes had gesneden verdween vlot naar binnen. Nou ja, gedeeltelijk. Een ander gedeelte verdween in haar mouw, in haar haar en op de grond. Het was een reuze gezellig ontbijt!

Recept: dikke Amerikaanse pannenkoekjes

 • 3 eieren
 • 150 gram zelfrijzend bakmeel
 • 120 ml melk
 • een snufje zout
 • een schepje suiker

Splits de eieren, doe de eiwitten in een kom en hou de eidooiers apart. Klop met de mixer de eiwitten stijf met een snufje zout. Als ze stijf zijn, klop je er voorzichtig de dooiers, de melk, de suiker en het meel doorheen. Niet de hard roeren: je wilt de lucht in het beslag houden zodat de pannenkoeken lekker fluffy en dik worden.

Neem de beste anti-aanbakpan die je hebt en verwarm die op middelhoog vuur. Als de pan goed heet is, giet je er een schep beslag in. Als het goed is, is het beslag zo dik dat het niet echt uitvloeit, maar gewoon een rondje midden in de pan vormt. Zet het vuur laag en laat een paar minuten bakken zonder de pannenkoek aan te raken. Gewoon met rust laten, dus niet met de pan schudden of de pannenkoek van de bodem losmaken. Na een paar minuten , als de onderkant lichtbruin is geworden, laat het pannenkoekje vanzelf los van de pan. Draai de pannenkoek om met een spatel en bak de andere kant een paar minuten.

Kastanjepuree

Kastanjepuree (crème de marrons)

Let op: pannenkoeken bakken zonder vet in de pan, lukt alleen met een heel goede pan. Als je een beschadigde koekenpan gebruikt, blijft de pannenkoek waarschijnlijk aan de bodem plakken. Gebruik in dat geval wat olie of boter.

Pannenkoeken zijn dus heerlijk met kastanjepuree. Maar als je dat niet in huis hebt kan er natuurlijk ook allerlei ander lekkers op.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

3 reacties op Dikke Amerikaanse pannenkoekjes

 1. Banu Kiyak zegt:

  Hallo Niels,

  Allereerst: wat een leuke website! Ik heb al heel veel gemaakt voor mijn 9 maanden oude dochter. Ben nu de pannekoekjes aan t maken…en t gaat best goed, alleen wordt bij mij de buitenkant van de pannekoek snel ‘kartonnerig”, hard, stijf, snap je. Heb ik eigenlijk altijd als ik pannekoeken bak..bedenk ik me nu..daarom bak ik ze dus nooit..
  Afijn, wellicht heb jij een goeie tip! De pan is heel goed en het vuur staat op z’n laagst..ik ga t nu met een klontje margarine proberen!
  dag
  Banu

  • Niels zegt:

   Hi Banu,
   Ik vind het juist lekker als een pannenkoek een beetje een krokant korstje heeft. Deze dikke pannenkoekjes blijven van binnen zacht en wolkig, maar de buitenkant wordt krokant (kartonnerig is niet de bedoeling :-)

   Dat kun je voorkomen door ze in ruim boter / margarine te bakken, dan krijg je een smeuïger soort pannenkoek.

 2. Femke zegt:

  Dag Niels,
  Ik heb net pas je site ontdekt: heerlijk! Vanmorgen direct de pannenkoekjes gebakken en onze dochter (10 maanden) heeft er lekker van gesmuld. Ik had nog wat appelabrikozenmoes van de dag ervoor en die heb ik erop gedaan. Wij vonden ze zelf ook lekker; precies zoals in de VS. In onze koekenpan ging het prima zonder boter / olie.
  Op de planning voor de komende dagen staan de rode risotto (voor dochterlief met jonge kaas in plaats van gorgonzola), de pasta met gehaktballetjes, spinazie en erwtjes en de broccolikikkererwtenhap (maar dan niet gepureerd). Ik ben heel benieuwd!
  Groet, Femke