Risotto met pompoen en saffraan

Risotto met pompoen en saffraan

Risotto met pompoen en saffraan

Nu N bijna 1 jaar is, kan ze eigenlijk gewoon met de grote mensen mee-eten. Ik kook nog wel zonder zout en snij de ingrediënten iets fijner, maar verder kunnen we lekker hetzelfde eten. Nou ja, bijna. Dikke biefstukken en oesters krijgt ze nog niet. Maar dat eten we ook niet zo heel vaak. N eet meestal wel met een dagje vertraging: zij wil uiterlijk om half zeven ‘s avonds eten, en ik heb geen tijd om vóór half zeven een hele maaltijd te koken. Dus ik kook om zeven uur en bewaar een deel van de maaltijd in koelkast of vriezer voor N, die het de volgende dag opeet. In die vriezer liggen altijd wel vijf of zes verschillende hapjes voor haar, dus ik hoef niet elke dag iets voor haar te koken.

Omdat mijn lieve nichtje kwam eten, heb ik een risotto voor haar gemaakt geïnspireerd door een recept uit het kookboek 52 weekendmenu’s van Onno Kleyn en Loethe Olthuis (leuk boek!). En de volgende dag at N dus ook die risotto. Ze vond het heerlijk! Schitterend geel en geurig door de saffraan, hartig maar met een beetje zoet, stevig maar toch smeuïg, precies zoals ze het lekker vindt. En precies zoals ik het lekker vind! Risotto lijkt veel werk, maar het valt erg mee. Het is zelfs een erg ontspannend gerecht om te maken: het roeren door de rijst terwijl de heerlijkste geuren uit de pan opstijgen, ik word er altijd heerlijk relaxed van.

Recept: risotto met pompoen en saffraan

 • Een kleine oranje pompoen
 • twee tenen knoflook
 • een klein bosje verse tijm
 • olijfolie
 • een klont boter
 • een flinke ui
 • vier kopjes risottorijst (ik gebruik graag carnaroli)
 • een glas vermouth of witte wijn
 • een liter groentebouillon
 • een paar draadjes saffraan
 • vers geraspte Parmezaanse kaas

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen (schillen is niet nodig) en snijd hem in tweeën. Schep met een lepel de zaden eruit en snijd het pompoenvlees in kleine stukjes. Schil de knoflook en snijd fijn, rist de tijmblaadjes van de takjes. Meng pompoenstukjes, knoflook en tijm goed door elkaar met een scheut olijfolie en stort alles in een ovenschaal. Zet in de oven en laat daar 20 minuten in staan.

Maak de groentenbouillon (uit een pot of van bouillonblokjes), verkruimel een paar draadjes saffraan en voeg die toe aan de bouillon. Schil en snipper de ui. Zet een zware (gietijzeren) pan op het vuur en smelt daarin een lekkere klont boter. Als je risotto maakt mag je gul zijn met de boter. Fruit de uisnippers tot ze heel licht bruin beginnen te kleuren en voeg dan de rijst toe, met een klein scheutje olijfolie. Niet wassen die rijst, want voor een goede risotto heb je het zetmeel nodig dat aan de rijstkorrels zit. Zachtjes alles omroeren, zodat alle rijstkorrels met een laagje vet bedekt zijn.

Na een paar minuten roeren beginnen de rijstkorrels lichtbruin te kleuren, dat is het moment om het glas vermouth toe te voegen. Ik gebruik in risotto het liefst Noilly Prat. Tijdens het koken zal alle alcohol verdampen en blijft de heerlijk kruidige smaak van de vermouth in de risotto achter. Roer goed tot het vocht door de rijst is opgenomen. Voeg dan een schep hete bouillon toe. Roer telkens goed tot de bouillon door de rijst is opgenomen en voeg dan een nieuwe schep bouillon toe.

Als alle bouillon in de rijst is verdwenen, is de rijst als het goed is al dente: zacht maar nog net met een beetje bite. Roer dan drie kwart van de geroosterde pompoen door de risotto. Schep de risotto op diepe borden, strooi er nog wat pompoen overheen, samen met wat vers geraspte Parmezaanse kaas. De volwassenen kregen er ook nog wat geroosterde geschaafde amandelen en zwarte peper bij, maar die heb ik bij N achterwege gelaten. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , . |

9 reacties op Risotto met pompoen en saffraan

 1. Monique zegt:

  Hoi, dit lijkt me een heerlijk recept. Ik ga het deze week klaarmaken, alleen ben ik niet zo’n voorstander van alcohol aan een recept toevoegen voor mijn dochtertje van één jaar dan(voor mezelf is dat een ander verhaal) Ook al verdampt alle alcohol zogenaamd. Denk dat ik de alcohol voor haar achterwege laat. Verder lijkt het me een heerlijk gerecht!

  • Niels zegt:

   Hi Monique,
   Heel goed: zeker doen waar je je zelf goed bij voelt. Jouw kind, dus jouw gezonde verstand waar je naar moet luisteren. En zonder vermouth is dit ook een heerlijk recept. Geniet ervan!

 2. Esther zegt:

  Niels,
  Er staat…pompoen niet schillen….schep je het vlees eruit als je de zaden er uit haalt of heb je het met schil en al in de oven gedaan? Met soep laat ik de schil zitten die wordt zacht maar is dat met het in de oven doen ook zo?

  • Niels zegt:

   Hoi Esther,
   De schil kun je prima eten, hij wordt zacht in de oven. Ik vind pompoen altijd lekkerder met schil, en de oranje kleur ziet er prachtig uit. Lekker laten zitten dus!

 3. Cecile zegt:

  Hoi Niels,
  In bouillonblokjes zit toch veel zout?
  Gebruik je hiervoor zoutarme bouillonblokjes?

 4. Cecile zegt:

  Dan ga ik daar eens kijken. Dank voor je reactie

 5. Top recept! De ouders hebben gesmuld, morgen kijken of kleine het net zo lekker vindt! En nog complimenten voor de leuke site!