Stamppotje van verse spinazie

Spinaziestamppotje

Stamppotje van verse spinazie

Nu de dagen korter worden en de verwarming weer aan gaat, neemt de keuze aan verse groenten een beetje af. Tuurlijk, je kunt het hele jaar door frambozen en witte asperges in de supermarkt krijgen, maar ik geniet erg van die seizoensspecialiteiten juist omdat het seizoensspecialiteiten zijn. En ik koop sowieso geen groenten in de supermarkt want AH en consorten snappen er niks van met hun keiharde tomaten en hun in plastic gesealde komkommers. Gelukkig zijn er bij de groenteboer genoeg lekkere groenten te vinden die ook in het najaar in het seizoen zijn. Spinazie bijvoorbeeld. Die heerlijke bladgroente – wereldberoemd lievelingseten van Popeye – is bijna het hele jaar door vers verkrijgbaar van de koude grond. Ik ben er dol op, zeker op de ‘wilde spinazie‘, die natuurlijk helemaal niet wild is maar gewoon gekweekt. Die zogenaamde wilde is dezelfde soort spinazie als die kleine zachte blaadjes die je normaal ziet, maar dan volwassen. Die kleine zachte spinazie wordt namelijk geoogst als de plantjes nog maar jonkies zijn. Best lekker, maar echt smaak krijgen ze pas als ze groot en dus ‘wild’ zijn. Een extra voordeel is dat die wilde spinazie ook veel minder slinkt in de pan: van jonge spinazie hou je maar drie happen over als je begint met een pan vol blaadjes maar van volwassen spinazie blijft meer over. Ik kocht een enorme zak vol bij André op de biologische markt, met wat nieuwe, kruimige aardappels erbij. Uitje erbij en een scheutje room, en je hebt een heerlijk stamppotje. Niet invriezen in verband met nitraat, maar maak gerust een grote pan vol want dit is lekker voor het hele gezin dus het komt wel op.

Recept: Stamppotje van verse spinazie

 • een grote zak vol volwassen spinazie
 • een paar flinke aardappels, kruimig kokend
 • een uitje
 • een teen knoflook
 • olie
 • een klont roomboter
 • een scheut slagroom

Schil de aardappels, snijd in stukken en kook ze in wat water. Was de spinazie in de gootsteen in ruim water, zeker drie keer want spinazie is berucht vanwege het zand dat het kan bevatten. Droog de spinazie in de slacentrifuge of in een theedoek en hak met een groot mes in kleine stukjes.

Schil de ui en knoflook en snijd in kleine stukjes. Zet een heel grote pan op groot vuur, met een laagje olie. Als de olie heet is mogen ui en knoflook erin, kort laten fruiten. Voeg dan, nog steeds op groot vuur, de spinazie toe en roer om. De spinazie zal snel slinken.

Giet ondertussen de aardappels af als die gaar zijn en stamp ze tot een grove puree met een klont boter en een scheutje room. Roer de puree door de spinazie en dien meteen op.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

4 reacties op Stamppotje van verse spinazie

 1. Marjolein zegt:

  Wij hadden geen room in huis en wel geitenkaas. Dus dit gerecht gemaakt zonder de room door de puree, maar mét de geitenkaas erover, samen met amandelen. Heerlijk! Dochterlief heeft ervan gesmuld samen met haar vader en moeder…

  • Niels zegt:

   Hoi Marjolein,
   Leuk om te horen. Met geitenkaas klinkt inderdaad ook erg lekker. Het is altijd een goed idee om wat zuivel door de spinazie te doen. Maar dat hoeft natuurlijk niet persé room te zijn!

 2. Marjolein zegt:

  Ik vond het verrassend om te zien dat mijn dochter geitenkaas lekker vond. Ze pikte de stukjes kaas met haar vingertjes eruit om ze vervolgens in haar mond te stoppen! Ze zat werkelijk ervan te smullen. Ik had wel geitenkaas met honing genomen, die is natuurlijk ook heerlijk.

 3. Jantina zegt:

  Wat een fijn recept. Ik heb i.p.v. room heb ik roomkaas met fijne kruiden gebruikt. Het smaakte prima! Mijn dochter, van bijna 11 maand, heeft het lekker opgegeten en ik ook.