Lamsstoofpotje met appel en groenten

Lamsstoofpotje met appel en groenten

Lamsstoofpotje met appel en groenten

Ik had al een tijdje zin om weer eens een ouderwets stoofpotje te maken. Lekker zachtgesudderd vlees dat smelt op de tong, stevig gekruid zodat je er warm van wordt vanbinnen. Ik koos lamsvlees want dat combineert heerlijk met appel. Daar hebben we er nog een heleboel van op het balkon staan en ik had dus appelrecepten beloofd.

Lekker krachtig smakend stoofvlees krijg je door niet alleen heel goed vlees te kiezen (biologisch vlees, mooi dooraderd met vet) maar ook fijne groenten met uitgesproken smaken die stevig genoeg zijn om lang mee te stoven: venkel, knolselderij, meiknol, peen, peterseliewortel. En door goed te kruiden. Laurier, jenerverbessen, een kruidnageltje. En misschien nog wel het belangrijkst is de wijn. Zou je niet direct verwachten in een recept voor baby’s, maar wijn zorgt dat het vlees zacht wordt, het voegt veel smaak toe en over die alcohol hoef je je geen zorgen te maken: dit stoofpotje moet minstens drie uur stoven, de alcohol is er dan al lang uit verdampt. Rode en witte wijn is allebei lekker voor een stoofpotje. Voor deze stoverij met appel heb ik een lekkere witte wijn gekozen.

Recept: Lamsstoofpotje met appel en groenten

 • een flinke ui, gesnipperd
 • een stuk knolselderij, geschild en in kleine blokjes
 • een wortel, in kleine blokjes
 • een meiknol, gewassen en in kleine blokjes
 • olie
 • lamsbout of schouder, zonder bot, in kleine stukjes gesneden
 • een paar laurierbladeren
 • een paar jeneverbessen
 • een paar zwarte peperkorrels
 • een kruidnagel
 • een halve fles wijn
 • een stronkje venkel
 • twee appels
 • verse peterselie
Lamsvlees voor in het stoofpotje

Lamsvlees voor in het stoofpotje

Neem een grote zware pan met een dikke bodem. Liefst een gietijzeren braadpan. Laat daarin een flinke scheut olie goed heet worden en fruit de ui, knolselderij, wortel en meiknol. Als ze een beetje beginnen te bruinen haal je alles uit de pan. Laat de pan weer heel heet worden en voeg nog een scheut olie toe. Braad hierin de helft van het vlees tot het mooi bruin is. Haal uit de pan en herhaal met de rest van het vlees. Ik doe dat in twee delen zodat de pan niet te veel afkoelt. Als je al het vlees ineens in de pan gooit heb je grote kans dat het grijs wordt in plaats van bruin. Dat komt doordat de temperatuur in de pan te laag zakt door al dat koude vlees, waardoor het kookt in plaats van bakt.

Gooi nu al het vlees en alle groenten terug in de pan en voeg de wijn toe. Laat aan de kook komen en verplaats de pan dan naar het kleinste pitje op het fornuis, liefst ook nog met een sudderplaatje ertussen zodat de pan op een héél zacht vuurtje staat.

Doe de laurier, jeneverbessen, peperkorrels en kruidnagel in een thee-ei of een theezakje (ik heb daarvoor van die handige grote theezakjes die je zelf met losse thee kunt vullen, of met kruiden) en doe in de pan.

Schil de appel, was de venkel, snijd ze in kleine blokjes en voeg toe aan de rest van het stoofpotje. Laat een paar uur stoven met de deksel op een kiertje. Af en toe roeren en kijken of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg een scheut water toe als dat nodig is. Vlak voor het opdienen snij je een flinke bos peterselie fijn, roer door het stoofpotje.

Dit recept is genoeg voor een grote pan vol. Prima in te vriezen, of om gewoon meteen met de hele familie op te eten. Heerlijk met aardappelpuree.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , . |

6 reacties op Lamsstoofpotje met appel en groenten

 1. laura zegt:

  Ben dol op de herfst en de daarbij horende stoofjes en oh wat een heerlijkheid was dit gerecht! leuk met het hele gezin hetzelfde stoofje. Bedankt voor dit fijne recept!
  Voor de mensen die in Rotterdam wonen en zoals ik op een zondag bedenken dit te willen maken: bij de Turkse winkel op het Eudokia plein (Noord) verkopen ze alle knolletjes die je nodig hebt (met -heel aardig- uitleg over de verschillende smaken) en hebben ze heerlijk lamsvlees om te stoven.

  • Niels zegt:

   Hoi Laura,
   Dank voor je bericht, leuk om te horen! Lamsvlees met appel is een fijne combinatie he! Ook met al die knollen :) Die meiknollen (die wit-roze) zijn trouwens ook erg lekker rauw, als salade als je ze heel dun snijdt.

 2. Sjoukje zegt:

  Onze dochter heeft zo lekker gegeten van dit gerecht! Vandaag gaan we het nog een keer maken, dit maal voor vrienden. Dank voor de inspiratie en de heerlijke recepten. Inmiddels is onze dochter 10 maanden en ze heeft nog nooit eten uit een potje gehad. Ze lust alles en is kerngezond. Het is fijn en makkelijk om alles op één site te vinden :-)

 3. Femke zegt:

  Dit lijkt me heerlijk. Maar onze dochter (10 maanden) heeft nog geen tandjes. Is dit dan te eten voor haar?

 4. Jorn zegt:

  We hadden weer eens zin in een stoofpotje. Wel zo handig als het ook meteen voor de kleine te gebruiken is. Dit recept vandaag gebruikt en zeer tevreden. Biologisch rund i.p.v lam, maar verder het recept gehoorzaamd. We vonden het allemaal lekker (wij en dus ook onze zoon van 8 maanden). Het restant pureer ik met nog een beetje gekookte aardappel (knolgewassen hebben bijna geen koolhydraten). Ik ga er dan natuurlijk vanuit dat hij het morgen nog steeds lust ;-)

  Bedankt en groeten uit Groningen

 5. Simon van den Berg zegt:

  Lekker recept, goeie tip ook van die papieren theezakjes!
  Ik wil wel even een kanttekening plaatsen bij je opmerking dat alle alcohol in een stoofpotje verdampt. Dat klopt namelijk niet; er blijft altijd iets over, na 2,5 uur stoven met een flesje wijn ongeveer 5% van de oorspronkelijke hoeveelheid alcohol.
  As je dat vervolgens deelt door het aantal porties dan gaat het om hele kleine hoeveelheden per eter, maar voor ouders die hun kinderen helemaal geen alcohol willen laten binnenkrijgen is dat toch goed om te weten. (Die kunnen hun kroost dan overigens ook niet behandelen met Dentinox, daar zit ook een miniem beetje alcohol in.)
  Iets meer over alcohol in de kookpot in dit linkje: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GSA11BF0S