Pasta met gedroogde tomaten en gepofte paprika

macaroni met paprika-tomaatsaus

Macaroni met saus van gepofte paprika en gedroogde tomaat

Op de markt lagen mooie, heerlijk ruikende tomaten. Ik dacht dat het seizoen voorbij was maar kennelijk had ik me vergist. Of het waren gewoon erg goede tomaten uit de verwarmde kas, dat kan ook. Hoe dan ook: ze roken nog naar zomer en ze waren niet duur, dus kocht ik een enorme zak vol. Veel meer dan we op konden eten. Ik laat me wel vaker meeslepen door m’n enthousiasme voor mooie groenten, ga me volledig te buiten op de markt om er thuis achter te komen dat ik snel vrienden / familie / buren moet uitnodigen omdat we alles anders nooit opgegeten krijgen.

Maar niet deze keer: deze tomaten heb ik gedroogd. Voor zongedroogde tomaten heeft Nederland net iets te weinig zon, zeker rond deze tijd van het jaar, maar gelukkig heb ik een fijne oven en daarin kan het net zo goed, dat drogen. Het duurt lang maar het is het wachten waard. Doordat de oven maar op 60°C staat, worden de tomaten niet gaar, maar ze verliezen wel hun vocht. En dat zorg ervoor dat hun smaak supergeconcentreerd wordt. Heerlijk. Maar eerst moet de oven hoog opgestookt worden, voor de paprika’s. Als je paprika’s poft in de oven veranderen ze van zoete en fris in nog veel zoeter, en zacht glibberig, intens smakend. Neem wel rode puntpaprika’s, die zijn lekkerder dan de gewone bolle paprika’s.

Recept: Pasta met gedroogde tomaten en gepofte paprika

 • een paar mooie rode puntpaprika’s
 • een grote zak rijpe tomaten
 • pasta, macaroni bijvoorbeeld
 • twee eieren
gedroogde tomaten

Gedroogde tomaten uit de oven

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de paprika’s en droog ze af, maar laat ze heel. Leg ze op het rooster in de hete oven en wacht 10 minuten of iets langer. Het velletje van de paprika’s krijgt blazen en kleurt bruin-zwart. Draai de oven terug naar 60 graden en haal de paprika’s eruit. Laat de paprika’s afkoelen.

Was de tomaten, droog ze, en snijd ze doormidden. Haal de zaadjes eruit met een lepel, zodat je alleen de lege tomaten overhoudt. Als de oven wat is afgekoeld leg je de tomaten naast elkaar op bakpapier op de bakplaat met de open kant omhoog. Oven dicht en nu uren wachten.

Als de paprika’s zijn afgekoeld kun je het velletje er zo aftrekken, zodat je het glibberige rode zachte paprikavlees overhoudt. Proef gerust maar pas op dat je niet alles in één keer opeet, want dit is Echt Heel Lekker.

Als de tomaten er rimpelig en gedroogd uitzien kunnen ze uit de oven en mogen ze afkoelen. Je hoeft niet te wachten tot ze keihard uitgedroogd zijn, goede gedroogde tomaten zijn stevig en rimpelig, maar toch nog zacht. Ongeveer zoals op de foto.

Tot nu toe was het alleen maar voorbereiding. Als etenstijd eraan komt kook je de eieren hard en kook je de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Draai van de paprika’s en gedroogde tomaten in de keukenmachine een mooie saus. Als de saus te dik is, kun je er een beetje kookvocht van de pasta aan toevoegen. Roer de saus door de pasta en versier met wat geprakt gekookt ei.

Omdat ik zoveel tomaten had, had ik een enorme hoeveelheid saus. Ik heb dus een hele hoop porties ingevroren zodat N er nog een tijdje van kan genieten. Eet smakelijk!

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

10 reacties op Pasta met gedroogde tomaten en gepofte paprika

 1. Boukje zegt:

  Goedemorgen Niels,
  Mijn dochter B van inmiddels al weer 11 maanden, wil tegenwoordig alles zelf eten. En aangezien dit natuurlijk het makkelijkst gaat met haar handen, ben ik op zoek naar gerechten die hiervoor geschikt zijn. Zelf blijf ik een beetje hangen in de voor de hand liggende gerechten en ik vroeg me af of je dit bij N ook al herkent (onze dochters schelen volgens mij niet zoveel) en wat jij dan voor haar maakt?
  Groetjes Boukje

  • Niels zegt:

   N is ook 11 maanden dus dat komt aardig overeen. Ze eet brood zelf, maar bij het avondeten vindt ze het nog steeds heerlijk om gevoerd te worden. Wel voelt ze met haar wijsvinger aan elk hapje voordat ze haar mond open doet :)

   Allerlei stevige stamppotjes kan B vast prima zelf eten met een lepel (misschien moet jij eerst een hapje op de lepel doen en haar dan zelf laten opeten), penne, gnocchi en fussili met wat saus zijn heel fijn met de handen te eten, en natuurlijk stukjes stevige groenten: wortel, aardappel, bietjes, courgette, boontjes etc. In blokjes / stukjes snijden en stomen, koken of bakken.

 2. Supergaaf he, die tomaten. En dat uit eigen keuken, jeuh!

  @Baukje, je kunt rijstballen met groenten maken bijvoorbeeld, dat is makkelijk. En pompoen uit de oven, die nog stevig genoeg is.
  Ei pakt ook leuk beet. Zelfgemaakte aardappelkroketjes, enz.

  • Niels zegt:

   Ah ja aardappelkroketjes zijn heerlijk. Wel voorzichtig zijn dat ze niet te heet van binnen zijn want kroketjes zijn erg geschikt om je mond aan te branden :(
   Rijstballetjes heb ik nog nooit gemaakt, maar is een heel goed idee! Ik vond de arancini op Sicilië erg lekker: een soort bitterballen, met smeuïge rijst erin, met groenten, mozzarella, of bijvoorbeeld champignons. Hmmm! ga ik binnenkort proberen zelf te maken.

 3. Petra zegt:

  Hallo Niels en andere lezers,

  wat een geweldig leuke en interessante site met allemaal lekkere recepten en nuttige weetjes. Onze zoon T. is pas 4 maanden, maar we zijn net begonnen met het experimenteren met de eerste fruithapjes. geweldig om te zien hoe hij toch hier al van kan smullen. Ook wij gaan liever voor de versie fruit en groentehapjes ipv de potjes, dus de keukenmachines gaan nu echt van pas komen. Laatst las ik al een tip om wat fruit dat nu nog bij de groenteboer te krijgen is al vast te pureren en in te vriezen. kortom de la van de vriezer is al behoorlijk vol. dat betekend dat onze vriezer nu meer wordt gebruikt voor het eten van T. dan voor onze evt kliekjes e.d, maar dat hebben we er graag voor over. ik heb al pruimen met banaan, gepureerde aardbeien, nectarines met fruitsap (dat dan wel helaas uit een fles, maar wel puur). wat zijn nog meer fruitsoorten die zich goed houden in de vriezer? dan heeft T. aankomende winter tenminste wat variatie in zijn fruithapje en dat vinden we ook wel erg belangrijk.
  ga zo door.

  groeten,
  Petra

  • Niels zegt:

   Hoi Petra,
   Goed idee, fruit in de vriezer! Helaas is het echte zomerfruit er al niet meer, maar er zijn nog lekkere pruimen en bij de Turkse groenteboer zag ik mooie perziken die nog steeds heerlijk naar zomer ruiken.
   Dit is het seizoen van de appels en peren, maar die hoeven niet in de vriezer: ze blijven de hele winter volop beschikbaar. Heerlijk om compote (moes) van te maken, bijvoorbeeld met wat gedroogde abrikozen erdoor.
   Bij de AH hebben ze trouwens frambozen en blauwe bessen in de vriezer, die kan ik van harte aanraden, N is er gek op.

 4. Marron zegt:

  Zouden de gedroogde tomaatjes ook zo in de diepvries kunnen of wordt het dan pap bij ontdooien?

  • Niels zegt:

   Dat kan prima! Dingen die veel vocht bevatten lopen kans in pap te veranderen bij het ontdooien. Dat komt doordat de celwanden tijdens het invriezen stuk gaan, waardoor het vocht er bij ontdooien allemaal uitloopt. Maar gedroogde tomaten bevatten weinig vocht, dus die hebben dat probleem niet.

 5. n zegt:

  Beste Niels,

  Heb nu al 3 uur de tomaatjes in de oven staan. De paprika’s zijn al gegrild en gepeld.
  Ik heb er ook nog uien bij gedroogd en ze na een 1tje uit gehaald. Ook lekker voor bij de pasta saus. De knoflookteentjes zitten nog in het oventje, maar die doe ik later ook bij de saus. Ben benieuwd wanneer de tomaten gedroogd zijn hoe de smaak zal zijn.

  Verder heb ik de champignonsoep al geprobeerd, en die was erg lekker!

 6. Mark Langohr zegt:

  Ik heb nu al diverse gerechten van deze site gebruikt voor mijn dochter van inmiddels 1 jaar oud en ze heeft van ze allemaal erg gesmuld, wij trouwens ook. Vooral deze pastasaus is een echte smaakmaker en komt inmiddels bijna wekelijks, in verschillende eigen variaties voorbij. Het is erg leuk om eens op een site te komen waar je veel verschillende eigengemaakte recepten vind. Tot op heden eet onze dochter geen potjes, onze keus en daar zijn we trots op. Zelf eten we heel zelden iets uit een pakje en proberen alles vers te eten, daar is dit een goede aanvulling op.

  Bedankt voor deze heerlijke recepten, wij zijn er met zijn drieën erg blij mee.