Gebakken aubergines met aardappelraita

Gebakken aubergine met aardappelraita

Gebakken aubergine met aardappelraita

Het is herfst, maar toch liggen er nog prachtige zomergroenten op de markt. Courgettes en andere pompoenachtigen worden nog steeds geoogst (je ziet zelfs nog af en toe courgettebloemen) en ook aubergines zijn nog aanwezig. En omdat het weer lang niet gek is, maak ik nog maar wat zomerse gerechten voordat de herfst echt losbarst. Met een Indiase touch dit keer: raita is een yoghurtsalade uit India. Er zijn duizenden verschillende recepten van, vaak met komkommer en munt (een soort tzatziki), maar ook met pompoen, uien, fruit of aardappels. De aubergines op de markt waren zo mooi dat ik ze wel móest kopen: kogelrond, dieppaars maar wit onder het kroontje. Ik doe er niks ingewikkelds mee: gewoon paneren en bakken. Zo worden ze heerlijk zacht van binnen en knapperig aan de buitenkant: heerlijk! Als babyhapje maar ook voor grote mensen. Zeker met de fris-pittige aardappelraita erbij.

Recept: gebakken aubergines met aardappelraita

 • aubergines
 • een ei
 • (paneer)meel
 • olie
 • vastkokende nieuwe aardappels
 • een paar tenen knoflook
 • verse peterselie
 • verse munt
 • gemalen komijn
 • dikke (Turkse) yoghurt
 • zout
Aubergines

Prachtige ronde aubergines

Eerst de aardappels: borstel ze schoon of schil ze, wat je het lekkerst vindt. Schil de knoflook  en snijd de aardappels in kleine blokjes. Kook aardappelblokjes en de hele knoflooktenen samen  in 10 minuten gaar. Giet af en laat uitstomen. Vis de knoflooktenen eruit en doe ze in de keukenmachine, samen met een flinke bos peterselie, wat blaadjes munt, een schepje gemalen komijn en een piepklein beetje zout. Voeg de yoghurt toe en maal samen in de keukenmachine tot een mooie lichtgroene yoghurtsaus. Gooi die over de aardappelblokjes, roer goed door en laat een tijd trekken. Geeft niet dat hij afkoelt, de raita wordt lauw  gegeten.

Was de aubergines en snijd ze (in de breedte) in plakken van 1 cm dik. Klop het ei los met een piepklein beetje water en doe dat in een diep bord. In een ander diep bord leg je een laag meel om te paneren. Dat kan met paneermeel, maar ook met gewone bloem. Ik gebruik er meel van harde tarwe voor.  Normaal zou ik de plakken aubergine eerst met zout insmeren en een uurtje laten liggen, zodat het vocht eruit komt. Maar daar worden ze te zout van voor baby’s, dus die stap slaan we over.

Verhit een flinke laag olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Dep de schijven aubergine droog met keukenpapier en wentel ze door het losgeklopte ei en daarna door het meel. Belangrijk als je gaat paneren: gebruik één hand voor het paneren en houd je andere hand schoon. Als je met twee handen paneert heb je binnen de kortste keren twee griezelige deegklauwen en kun je niks meer aanraken zonder alles vies te maken. :-)

Als een aubergineschijf aan alle kanten een mooi laagje meel heeft, laat je hem voorzichtig in de hele olie glijden. Glijden, niet erin gooien want dan spat de olie alle kanten op en dat is gevaarlijk. Doe niet te veel schijven tegelijk in de pan want dan koelt de olie te veel af. Twee tegelijk is prima. Laat lekker een paar minuten in de olie pruttelen tot ze een mooi lichtbruin korstje hebben en draai om. Als beide kanten lekker bruin zijn kunnen ze uit de pan. Laat even uitlekken tussen twee keukenpapiertjes om wat olie kwijt te raken. Als alle schijven gebakken zijn kunnen ze worden opgediend en -gegeten. Als je de schijven niet de dik hebt gemaakt en het vuur niet te hoog, dan zijn ze van buiten krokant en van binnen heerlijk zacht. Een flinke schep raita erbij en klaar is je feestmaal. N heeft ervan gesmuld!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , . |

5 reacties op Gebakken aubergines met aardappelraita

 1. Anke zegt:

  De aubergine was heerlijk :)

 2. Anke zegt:

  Jazeker! B vond het heerlijk. Papa en mama iets minder, maar dat was ook m’n eigen schuld. Had niet de allerbeste beste aardappelen, restjes opgemaakt….

 3. Marie Jetta zegt:

  Ik had het niet verwacht, maar Maximonster heeft 2 stukken aubergine zitten oppeuzelen. De saus van de raita vond hij minder, maar wij hadden koriander ipv peterselie (was ook erg lekker).

 4. Karen Chandler zegt:

  Na uren zoeken voor en recept met aubergine was ik bijna opgegeven. Toen heb ik deze gevonden. Je heb mij hele dag goed gemaakt. Bedankt.