Lasagne alla bolognese

Lasagne alla Bolognese

Klassieke Lasagne alla Bolognese (op babyformaat)

Als de dagen korter en kouder worden groeit de behoefte aan lekker warm comfort-food. Stoofpotjes, rijk gevulde maaltijdsoepen en ovenschotels met een lekker glas rode wijn bijvoorbeeld. Dat comfort moet N natuurlijk ook beleven. Maar dan zonder dat glas wijn :) Dus de oven opgestookt voor maar meteen de klassiekste der klassieke ovenschotels: Lasagne alla bolognese. Het is riskant om iets ‘Bolognese’ te noemen want de kookpuristen voeren graag fel strijd over de vraag wat nou precies echt Bolognese is. Toen ik zelf eens in Bologna was verbaasde het me dat nergens Bolognese op de kaart stond. Maar misschien is dat ook wel logisch: Spaghetti Bolognese heet in Bologna natuurlijk gewoon Spaghetti :-)

Van de ragù (Italiaanse vleessaus) die ze in Bologna graag eten, bestaat natuurlijk niet één enkel recept dat De Enige Waarheid is: iedereen heeft zo z’n eigen manier om de saus klaar te maken. Hij bevat meestal tomaten, spek, rundvlees en lever, maar ik maak hem, net als de meeste Nederlanders met tomaten en gehakt. Neem wel half-om-half gehakt; alleen rundergehakt is niet vet genoeg. En vet is nodig omdat daar de lekkere smaken van het gerecht zich in verstoppen. Omdat het seizoen van de echt lekkere verse tomaten voorbij is neem ik gepelde tomaten uit blik. Verder gaat er in de lasagne ook nog een tweede saus: de besciamella. Bechamelsaus is niks anders dan een dunne roux met een beetje nootmuskaat erdoor. Reuze eenvoudig te maken en op zich niet de spannendste saus die je kunt bedenken, maar wel een erg belangrijk onderdeel van echte lasagne.

Voor de lasagne zelf ben ik naar de AH gefietst, daar hebben ze best goede verse lasagnebladen in het koelvak liggen. Lekker, en makkelijk op maat te snijden voor kleine babylasagnetjes. Met gedroogde lasagne lukt dat niet: die breken in stukjes als je ze probeert bij te snijden.

Een recept in drie delen dus: Lasagane alle bolognese

Voor de ragù:

 • twee uien
 • knoflook
 • twee stengels selderij
 • een dikke wortel
 • olijfolie
 • een pond half om half gehakt
 • twee blikken gepelde tomaten
 • gedroogde oregano

Voor de besciamella

 • een klont boter
 • bloem
 • melk
 • nootmuskaat

Verder nog nodig:

 • lasagnevellen
 • mozarella
 • Parmezaanse kaas

Aan de slag: Pel de ui, was de wortel en selderij. Snijd alle drie in piepkleine stukjes. Fruit die op zacht vuur in olijfolie in een zware pan met een dikke bodem. Zo’n mooie van Creuset bijvoorbeeld. Als ze enigszins beginnen bruin te kleuren draai je het vuur hoog, vis je alle stukjes groente uit de pan, voeg je nog een scheut olie toe en bak je de helft van het gehakt al roerend bruin. Haal uit de pan en bak ook de andere helft bruin. Niet al het vlees in één keer in de pan want dan wordt de pan te vol en dus de temperatuur te laag, waardoor het vlees niet bakt maar smoort. Dan krijg je grijs gehakt in plaats van bruin, en dat is aanzienlijk minder lekker.

Zo. Al het vlees en de groenten zijn bruin. Vuur kan weer zacht, alles mag nu terug in de pan, voeg de tomaten toe en wat gedroogde oregano. Met een lepel de gepelde tomaten in stukjes hakken / duwen, goed roeren en op een klein pitje zonder deksel een tijd laten pruttelen. Af en toe kijken en roeren, het is de bedoeling dat de saus indikt doordat het vocht verdampt. Het moet een mooie dikke rode vleessaus worden.

Ondertussen de oven voorverwarmen op 180 graden. De melk alvast verwarmen in een pannetje of in de magnetron, en in een ander pannetje de boter smelten. Als hij klaar is met bruisen, maar voordat hij bruin gaat kleuren, twee eetlepels bloem toevoegen en met de garde goed roeren. Voeg nu voorzichtig een scheutje warme melk toe, heel hard roeren om er een glad papje van te maken, meer melk toevoegen, goed roeren en even zachtjes laten koken en weer melk toevoegen, net zolang tot je een papje hebt dat zo dik is als dunne yoghurt. Vers geraspte nootmuskaat erdoor en klaar is je bechamelsaus.

Als de sauzen klaar zijn neem je een ovenschaal, of meerdere kleine ovenschaaltjes (ik heb de lasagne voor N in babyporties gemaakt) vet die in met wat olie, en ga je de lasagne opbouwen: begin met een klein beetje rode saus op de bodem. Leg daarop een lasagneblad, weer een laag saus, en weer een laag lasagne. Dan een laag bechamel, een laag pasta, een laag rode saus, wat plakken mozzarella, een laag pasta, een laag bechamel, etc, totdat alles op is. Sluit af met een laag rode saus en rasp daarover wat Parmezaanse kaas. Schuif de oven in en laat daar een half uurtje in staan. Pas op als je de lasagne eruit haalt: heet! Goed blazen voordat je de lasagne in kleine hapjes aan je kleine schatje voert.

Als je meerdere kleine lasagnetjes hebt gemaakt kun je die prima invriezen. Wel eerst goed af laten koelen, folietje erover en in de vriezer.

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: , , , , , , , , , , , , , . |

7 reacties op Lasagne alla bolognese

 1. maman verte zegt:

  wel grappig Niels, dat er zo een verschil is tss Nederland en België mbt wat wel en niet mag voor een baby.
  Bij ons wordt melk en kaas pas toegestaan vanaf 12 maanden…. zo zie je maar hoe relatief alles is hé.
  Goed idee om die lasagna in zo’n kleine formaten te maken, ga ik de volgende keer ook doen! Mss maak ik zelfs m’n eigen lasagnevellen( wie weet heb ik er ooit nog eens tijd voor ;-)
  Veel groetjes
  en laat die ideetjes maar komen!
  Maman Verte

  • Niels zegt:

   Ja da’s inderdaad grappig! Ik zag ook al boeken die zeggen dat uien en knoflook pas vanaf anderhalf of zelfs vanaf 2 jaar mogen. Ik geloof niet zo in die vaste leeftijdsgrenzen.
   Ik geef melk en kaas af en toe, een klein beetje. N krijgt niet meteen een hele Edammer op haar bordje :-). Zoals bij alles wat ik haar te eten geef, gebruik ik mijn gezond verstand en let ik goed op hoe ze erop reageert. Al te heftige dingen geef ik haar nog niet. En als ze van een nieuw ingrediënt geen rare vlekken, buikpijn of overgeven krijgt, dan is het geschikt.
   Ik vertrouw liever op mijn eigen waarneming dan op boekjes die allemaal iets anders aanraden!
   Overigens zijn er wel een paar dingen die ze echt nog niet mag, die staan in Wat mag mijn baby eten?

 2. charlotte zegt:

  een tip voor wie toch de lasagnebladen uit een pakje wil gebruiken. Ik leg ze in een bak heet water uit de kraan, ongeveer 5 minuutjes. Let op dat je ze niet bovenop elkaar legt, dan plakken ze aan elkaar. Daarna zijn ze zacht en kun je ze makkelijk knippen, snijden, plakken rollen (canneloni) etc etc etc.

 3. Justine zegt:

  Hey Niels,

  wanneer moet de knoflook erin?

  Gr

 4. Justine zegt:

  Sorry, logischerwijs gewoon bij de groenten gedaan ;)
  Ik vond het heerlijk, kleine kabouter dacht er anders over, morgen weer proberen…

 5. Sanne zegt:

  Leuk, lekker! Ik pas het iets aan voor mijn dochter, die reageert nogal op uien, en ik geef haar liever nog geen koemelk, maar goed idee, ik heb zin om te gaan koken voor haar :)

 6. linda zegt:

  leuk en erg lekker… maar als ik het invries en daarna ontdooi hoe kan ik het dan het beste weer opwarmen zonder dat de lasagne ofzo droog word?
  groetjes