Aardappelsoep met saffraan

Aardappelsoep met saffraan

Aardappelsoep met saffraan

Op Patatatoe hadden we al gemerkt dat N wel van aardappelsoep houdt. Het festival wordt elk jaar bij ons in de buurt gehouden ter herdenking aan het aardappeloproer, je kunt er van lokale muzikanten genieten, en van  allerlei gerechten met aardappels erin. Het was lekker weer, er werd gezongen en gedanst en N at het hele bakje leeg, dus ik nam me voor thuis ook eens aardappelsoep voor haar te maken. En nu is het dan zover! Voor het eerst doe ik een beetje zout door haar eten want helemaal zoutloos is bij deze soep niet lekker. En ze is al bijna 11 maanden, dus dat moet nu wel kunnen. Voor een keertje.

Nog een speciale toevoeging: saffraan. Omdat ik daar zo gek op ben. En N ook, bleek tijdens het eten. Saffraan is een rare specerij: vreselijk duur en het ruikt in eerste instantie een beetje muffig. Maar als je het ondanks die eerste hobbels een kans gunt, gaat er een wereld van heerlijkheid voor je open! Als je saffraan laat meetrekken (niet meekoken) in de soep kleurt die na een uurtje prachtig oranje-geel en geeft de saffraan een heerlijke geur af die ik tot mijn frustratie niet kan omschrijven. (Ik zit het nu al een tijdje achter m’n toetsenbord te proberen, maar het lukt niet goed: aardsig, diep, een beetje medisch, houtachtig, warm. Krijg je al een idee?) Dat saffraan zo duur is, verbaast trouwens niet meer als je weet hoe het geoogst wordt: het zijn de meeldraden van een speciaal soort krokus. Elk bloempje heeft drie van die draden, die er met de hand, met een pincet, uitgetrokken worden. Daarna worden ze heel voorzichtig gedroogd in de zon, en dan gaan ze in piepkleine zakjes, doosjes of glazen ampullen. Duur dus, maar het geld waard vanwege de fantastische kleur en geur.

Aardappelsoep met saffraan

 • een paar grote kruimige aardappels
 • een ui
 • een halve rode paprika
 • een scheutje olie
 • een snuf zout
 • een lepel crème fraîche
 • vier draadjes saffraan

Schil de ui en snijd hem fijn, evenals de paprika. Fruit ze in een soeppan in een scheut olie tot de licht beginnen te bruinen. Schil ondertussen de aardappels en snijd ze in blokjes. Doe ze bij de ui en paprika in de pan, laat ze even meebakken en giet er dan zoveel water bij dat alles ruim onder staat. Voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Laat 15 minuten zachtjes koken, totdat de aardappelblokjes gaar zijn. Voeg de crème fraîche toe en pureer de soep met de staafmixer. Voeg de saffraan toe en laat op zeer laag vuur nog een uurtje trekken. Niet meer laten koken, alleen maar warm houden. Het duurt een tijd voordat de saffraan haar geur en kleur prijsgeeft. Geduld dus, het is het wachten waard!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 1 jaar, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

9 reacties op Aardappelsoep met saffraan

 1. Marthe zegt:

  Allereerst mijn complimenten voor deze leuke site!
  Ik heb twee kinderen van bijna 8 maanden en ik betrap mezelf er vaak op om in herhaling te vallen met saai babyvoer. Hier doe ik gelukkig veel inspiratie op voor variatie!
  Ik heb mijn kinderen nog nooit soep gegeven, dus dat is een leuk nieuw idee. Maar hoe geef ik de soep het handigst? Lepeltje voor lepeltje, of laten drinken uit een bekertje? Of is jouw dochter al zover dat ze zelf eet? (stukjes brood e.d. gaan hier wel zelf met een beetje hulp, maar soep gaat nog niet lukken!)
  groeten Marthe

  • Niels zegt:

   Dank je wel, Marthe! Soep geef ik lepeltje voor lepeltje, zelf eten wordt een grote troep :-) Ik maak wel graag soep die een beetje dik is, dat lepelt makkelijker.

   N vindt het overigens heerlijk om gevoerd te worden en ik vind het ook erg gezellig, dus we vinden soep allebei een fijn gerecht!

 2. Anke zegt:

  Gisteren de aardappelsoep geprobeerd. Erg lekker! Helaas is B geen echte soepfan. Het is een echt Rapley kind, alles zelf doen en dat is nog erg lastig met soep ;)

  • Niels zegt:

   Haha ja soep zelf eten is een kunst waar lang op geoefend moet worden :)
   N is dol op soep, en laat zich graag voeren als het op het menu staat.

 3. Ozer zegt:

  Hoi Niels,
  Mooi geschreven over het romantische kruid, Saffraan. Haar geur is inderdaad een beetje medisch, het hoort in een apotheek verkocht te worden. Zo goed voor onze gezondheid is het.

  Voor de beste culinaire ervaring, enig idee hoe U de kwaliteit ervan kunt bepalen? Kijk op http://www.saffraanrecepten.nl/index.php?icerik=7

  Culinarie gr,
  Ozer

  • Niels zegt:

   Hi Ozer,
   Ik ben dol op saffraan, maar dat het een romantisch kruid is, daar had ik nog niet bij stilgestaan. Ben benieuwd naar je saffraan uit Iran, ik heb altijd Spaanse in huis. Als m’n voorraadje op is zal ik eens bestellen. En als je babyhapjes weet met saffraan, laat maar horen!

   • Ozer zegt:

    Perzische Saffraan, mmmm lekker :)

    Ondanks wat overal incompleet geschreven en verteld wordt, Iran is de grootste Saffraan producent van de wereld met meer dan 95% van de wereldproductie. Spanje produceert minder dan 1,000kg per jaar, terwijl Iran rond 220,000kg per jaar produceert. Grappig genoeg, Spanje (naast Ver. Arabische Emiraten) is de grootste importeur van Perzische Saffraan, dus de grootste experteur ervan (zonder aanwijzing naar het land van herkomst). Daarom denken wij dat Spaanse saffraan hun eigen productie is, en uit La Mancha komt.

    Ook de beste kwaliteit Saffraan komt uit Iran, Saffraan met een kleursterkte van 230 tot 300!, terwijl ISO 3632 standaard van Grade I Saffraan 190 is. La Mancha kwaliteit Saffraan volgens de eigen standarden van de Spanjaarden wijzt aan een kleursterkte van 180 tot 190, wel de hoogste kleursterkte volgens ISO 3632, maar zeker niet het hoogste er is. Kleursterkte betekent niet kleur alleen, maar ook smaak en aroma. Dus, vraag altijd naar de kleursterkte van de Saffraan voordat u haar gaat kopen. Niet bekend? Niet kopen!

    gr,
    Ozer

    • ishak zegt:

     hoi Ozer
     je hebt gelijk Iranse saffraan best maar als draad is
     niet poeder lekkere geur en kleur

     • Beste Ishak,
      Als wij weten zeker dat de poeder 100% van puur Saffraan komt (en geen kleurstof of van een andere bloem afkomstig is), dan is poeder eigenlijk beter. Wij hebben dan minder hoeveelheid voor elk gerecht nodig omdat het al heel goed gemalen is.
      gr,
      Ozer