Voedingsschema’s voor baby’s

Avondeten in kleine blokjes om zelf uit te zoeken

Avondeten in kleine blokjes om zelf uit te zoeken

Het verbaast me hoe snel de eetgewoontes van N veranderen! Het is nog maar een paar maanden geleden dat ze niets anders kreeg dan alleen borstvoeding. Toen ze 6 maanden was, kreeg ze daar voor het eerst elke dag een fruithapje bij. Een paar weken later kreeg ze de eerste groentenhapjes, weer een paar weken later ging ze brood eten tussen de middag. Na 8 maanden stopten we met borstvoeding en gingen we over op opvolgmelk. En inmiddels lijkt de tijd van borstvoeding een eeuwigheid geleden en eet N vanalles. Ze krijgt nog steeds flesjes opvolgmelk, maar steeds minder: ze heeft liever vast eten, met een glaasje appelsap of water erbij. Alleen de ochtendmelk en de laatste fles voor het slapen wil ze nog niet missen. Er komen ook steeds meer tandjes dus het eten gaat steeds makkelijker. Ze kan lekker op soepstengels knagen, of op een stuk banaan. En sinds kort wil ze al haar eten voelen. Voordat ze een lepel in haar mond accepteert steekt ze eerst haar vinger uit en voelt ze heel voorzichtig aan het hapje. Ik weet niet wat ze dan precies denkt, maar ik vind het een prima idee om eerst eens even te onderzoeken wat je voorgeschoteld krijgt, voordat je zomaar alles naar binnen werkt. Vooral yoghurt vindt ze fijn, daar blijft ze aan voelen, elk hapje weer. Dat maakt het yoghurteten wat langdurig, maar het ziet er zo schattig uit dat ik daar geen moeite mee heb.

Hieronder onze voedingsschema’s, misschien heeft iemand er iets aan!

6 maanden

Eerste keer fruit.

7:00melk
10:30fruithapje
13:00melk met wat rijstmeel
17:00melk
20:00melk
23:00melk

6½ maand

Eerste warme avondmaaltijd.

7:00melk
10:30fruithapje
13:00melk met wat rijstmeel
16:00melk
18:00een heel klein beetje groenten
20:00melk
23:00melk

7 maanden

Brood tussen de middag. Beginnen met een half boterhammetje in piepkleine stukjes, met wat margarine erop. Bij het avondeten gebruik ik vanaf nu ook knoflook en ui.

7:00melk
10:30fruithapje
13:30brood met wat margarine + aangelengd appelsap
15:30melk
18:00warm eten
20:00melk
23:00melk

8 maanden

De broodmaaltijd wordt uitgebreider, ze eet nu pindakaas, zachte jonge kaas, amandelpasta of cashewpasta. De late flesvoeding verdwijnt. Het avondeten wordt interactiever: ze wil overal aan voelen en het eten zelf in haar mond stoppen.

7:00melk
10:30fruithapje
12:30brood met margarine en beleg + aangelengd appelsap
15:30melk
18:00warm eten
20:00melk

9 – 10 maanden

‘s Middags heeft ze steeds minder zin in melk. Ze drinkt liever aangelengd appelsap of diksap. Tussendoor wil ze vaak een soepstengel of rijstwafel. De avondmaaltijden gaan meer op echt grotemenseneten lijken en N eet steeds vaker hetzelfde als wij. Nog wel zonder zout en peper.

7:00melk
10:30fruithapje
12:30brood met margarine en beleg + aangelengd appelsap
15:30aangelengd appelsap
18:00warm eten
20:00melk

over eten. |

30 reacties op Voedingsschema’s voor baby’s

 1. Gees zegt:

  Geniet er maar van! Ik zou er zo een 3e voor willen, dan kan ik weer allemaal nieuwe en lekkere recepten uitproberen;-) Gelukkig nog wel wat “leen”baby’s in de buurt.
  Groetjes,
  Gees.

  • Niels zegt:

   Haha nog een baby speciaal om voor te kunnen koken, dat is wel erg die-hard :-) Maar ik geloof inderdaad dat je genoeg gelegenheid hebt om nieuwe en lekkere recepten te proberen. Probeer er eens een van mij op de workshop?

 2. Janne zegt:

  Ook lekker om te drinken: thee! Lynn drinkt graag in plaats van melk of sap heel graag groene thee. Vaak met een klein scheutje melk. Ooit aangeraden door het consultatiebureau omdat ze regelmatig verkouden was en melk zorgt ervoor dat je nog meer slijm aanmaakt.

  Ze vindt het heerlijk en het bijkomende voordeel vind ik dat ze niet zoveel sap (zoet) drinkt. Ik geef ook altijd een thermosflesje mee naar de creche en die meiden zijn verrast hoe lekker ze het vindt. Ze gaat er echt lekker voor op de bank zitten :)

  Grtz.

  Janne

  • Niels zegt:

   Melk is inderdaad nogal slijmbevorderend. Ik zal eens groene thee proberen! Ben er zelf geen fan van (veel liever zwarte thee). Groene thee bevat wel cafeïne, vind je dat geen bezwaar?

   • Janne zegt:

    Klopt en ik heb daar wel op gelet maar de geleerden zijn het er geloof ik niet over eens of cafeïne nou wel of niet schadelijk zou zijn.

    Ik lees in ieder geval verschillende verhalen over (groene) thee: de één beweert dat het een wonderdrank is en goed is voor van alles (vanwege o.a. de antioxidanten), de ander verwijst dat weer naar het rijk der fabelen. De waarheid zal wel ergens in het midden liggen.

    Ik geef Lynn ook geen liters maar zo’n twee keer per dag. Overigens geen sterke thee en meestal met een scheutje melk. Ze wordt er overigens niet actiever van. Ik geef het vaak voordat ze gaat slapen en dat is nooit een probleem :)

    Janne

    • Niels zegt:

     Heel goed om je oordeel te baseren op eigen waarneming dan op tegenstrijdige verhalen van anderen :)

 3. Ilse zegt:

  Hallo,
  Ik herkende jullie laatst in het Parool, onze zoon Midas zit bij N in de groep op de crèche. Mooie site, en goed idee. Wij hebben Midas à la de Rapley-methode, dus uit het vuistje, vast voedsel leren eten, dat sluit wel aan bij je laatste blogje. Dat maakt het wat moeilijker om zo subtiel te koken met allemaal lekkere kruiden zoals jij doet, maar biedt wel weer de mogelijkheid om je kind aparte smaken te leren herkennen (en waarderen) en inderdaad, eten te ‘onderzoeken’. Hier dus ook geen potjes, maar stukjes met eigen handjes naar binnen gewerkt. Hoef je als ouder ook niet te hele tijd iets naar binnen te lepelen, kan je zelf ook rustig eten, best handig! Succes, wij gaan hier ook eens wat van je mooie recepten proberen ter afwisseling.

  • Niels zegt:

   Hoi Ilse,
   Wat leuk dat de moeder van een klasgenootje meeleest :-)
   Goed dat Midas zelf eet. Ik moet bekennen dat mijn hapjes zich daar inderdaad vaak niet voor lenen. N is nu wel heel bewust alles aan het voelen, maar het meeste gaat toch gevoerd met een lepen naar binnen. Het is goed dat je erop wijst: hoog tijd dat ik N wat meer zelf ga laten eten!

   • Ilse V zegt:

    Nog een optie: wij doen vaak een combi. Stamppot met broccoli en dan ook 1 of 2 roosjes uit het vuistje. Zo kan onze dochter wel naar hart lust voelen en proberen, maar komt er ook nog een redelijke hoeveelheid binnen.

 4. José zegt:

  Ben blij deze site gevonden te hebben, wat een fijne recepten!!
  Jelmar is nu 5 maand en geniet dagelijks van mijn eigen gefabriceerde fruit&groentehapjes, ook mij staat die potjeprut tegen… alhoewel het vast uit gemakt tijdens een uitje wel eens voor zal komen, maar ga voor 99% lekker zelf aan de slag!!

  Wil straks wanneer Jelmar wat meer mag met 6 maanden hem eigenlijk zoveel mogelijk met de pot mee laten eten, en voor de dagen dat wij iets eten dat hij niet mag zal ik zeker deze site gaan raadplegen! zoals de bietjesstampot lijkt me een topper, en de zalm met prei… (die lust ik zelf ook wel :P)

  Groetjes, en vooral doorgaan! :)

  • Niels zegt:

   Hi José,
   Ja de zalm met prei vond ik zelf ook erg fijn :-)
   Het met de pot mee-eten doe ik nog niet omdat onze grotemensenpot te zout is voor kleintjes. Maar het eten dat ik voor N maak begint wel steeds meer op grotemenseneten te lijken, dus binnenkort zal ze inderdaad wel mee gaan eten.

 5. Helene zegt:

  Hoi Niels,

  fijne website heb je! Nog niet vaak gehoord, dat de vader voor het culinaire zorgt.
  Helemaal geweldig.
  Bij ons zijn we nu ook begonnen met vast voedsel. Onze dochter is 6,5 maanden.
  Ze wil nu nog vooral borstvoeding en is een beetje verbaasd, als ze dan andere smaken proeft. Ze eet nog niet echt veel en ook alleen maar mangopuree (wel zelfgemaakt). Ik heb al veel dingen uitgeprobeerd, maar het meeste komt zo weer naar buiten…
  Waarschijnlijk is ze er nog niet aan toe.
  Groetjes, Helene

  • Niels zegt:

   Hoi Helene,
   Dank! Schande, dat niet meer vaders voor het culinaire zorgen! :-)
   Toen wij met fruit begonnen kwam dat er ook allemaal zo weer uit (zie de foto bij echt eten). Gewoon blijven proberen; eten moet ze letterlijk leren: iets van een lepel happen en dan doorslikken is een heel andere techniek dan borstvoeding drinken. Komt vast snel goed!

 6. Suzanne zegt:

  Heej maar dit is een leuke site. Gelukkig zijn er meer ouders die niet van potjes houden. (in Belgie hebben ze dit overigens al beter begrepen en hebben ze zowaar lekkere soepjes voor baby’s)(daar doen ze overigens ook minder moeilijk over gebruik van ui-achtigen en kool bij baby’s) (maar dit terzijde)
  Wij koken er ook lustig op los en maken voor onze keine man allerlei culinaire hoogstandjes. Het oog wil immers ook wat!! En gelukkig eet onze man ook alles wat er voor zijn neus komt. Ik ben ook nog blij verrast om te zien dat dit een recente site is. Ik houd hem in de gaten. (papa kookt hier overigens net zo lustig als mama en de hoop is dat smurf dat vanaf jonge leeftijd over zal nemen)
  Ben ook erg benieuwd hoe oud N nu is. Gewoon ter vergelijking;onze smurf is nu 36 weken.

  • Niels zegt:

   Hoi Suzanne,
   Dank voor je bericht! Dit is zeker een recente site, ik probeer er elke week meerdere keren iets nieuws op te zetten. Lieve dochter N wordt over twee weken 1 jaar (dus ik ben al hard aan het denken wat voor taart ik voor haar zal bakken, die komt natuurlijk ook hier op de site te staan)
   Groetjes aan je smurf! :)

 7. Royke zegt:

  Welke hoeveelheden mogen ze bij de betreffende leeftijden?
  Mijn dochter is 7,5 maand en krijgt momenteel:
  8.00 fles melk met rijstebloem
  10.00 fruit (bijv halve appel + halve peer) met flesje sap of water
  11.30 fles melk
  15.30 beker melk
  17.00 groente +/- 175 gram met flesje sap of water
  19.00 fles melk
  Groetjes!!

  • Niels zegt:

   Hoi Royke,
   Wij gaven toen 200cc melk per voeding, ongeveer een appel / peer / banaan, en zoveel warm eten als N lustte. Dat varieerde nogal per dag. Nog steeds trouwens, geen idee waar dat precies aan ligt. Doet er ook niet zoveel toe, vind ik. Zolang ze gezond is (dus niet hangerig, koortsig etc) zit het wel goed, ze kan prima zelf aangeven of ze behoefte heeft aan veel of weinig eten.
   Inmiddels geef ik wel meer fruit, vaak een banaan met een halve appel erdoor. Of iets van gelijke grootte.

   • Caroline zegt:

    Beste Niels,
    Complimeneten voor je site. Ik vind de recepten geweldig maar ook je adviezen en het delen van je ervaring. Was blij met het lezen van de hoeveelheden. Onze dochter is ook na 6 maanden van borstvoeding langzaam (nou ja..) naar vastvoedsel gegaan. Ze vond het meteen erg lekker en interresant allemaal. Met als resultaat een flinke groeispurt en opmerking van het consulatie bureau… Ze was wel erg flink aan het groeien. Minder fruit geven was het advies. Maar als ik naar mijn dochter kijk zie ik een lekker meisje wat zich goed ontwikkeld en lekker in haar vel zit.
    Ze is nu 10 maanden en ik wil nu wat meer kruiden aan haar eten gaan toevoegen ben benieuwd wat ze daar van vindt. Ik blijf je recepten lezen. Groet Caroline

    • Niels zegt:

     Haha wat een bijzonder verhaal. Ik zou er apetrots op zijn als ze zo van fruit houdt dat ze enorm aan het groeien gaat :-)

     Leuk dat je het eten wat spannender maakt met kruiden. Ik zie aan N dat ze dat ook steeds lekkerder vindt. Als ik haar hapjes laat proeven met peper erin, of andere pittige smaken zie ik dat ze er even over moet nadenken, maar meestal weet ze zulke smaken wel te waarderen.

 8. Janine zegt:

  Dag Niels,

  Wat een leuke site. Zie het nu voor het eerst, ik ga het toevoegen bij mijn favorieten!
  Ik had een vraagje over hazelnoten: ik heb hazelnotenpasta van de reformwinkel gekocht (100% hazelnoten), mag mijn zoontje van 9 maanden dit hebben? En hoe vaak ongeveer denk je?

  Groetjes,

  Janine

  • Niels zegt:

   Hoi Janine,
   Ik ben geen voedingsdeskundige, maar gewoon een kookliefhebber. Ik weet het dus niet zeker, maar volgens mij is de beste tip dat je goed moet kijken wat er gebeurt. Sommige kindjes zijn allergisch voor noten. Je kunt zien of dat bij jouw zoontje zo is door hem een beetje te laten proeven en dan te kijken of hij het lekker vindt, en of hij er misschien uitslag of iets anders van krijgt. Als er niks gebeurt dan kun je hem volgens mij prima hazelnoten geven, noten zijn namelijk erg gezond. En erg lekker ook!
   Groeten,
   Niels

 9. Mariska zegt:

  Hi Niels,

  Bij toeval kom ik op jouw site terecht. Ik was aan het “googelen” of mijn zoontje van 6,5 maand al paprika mag eten. Wat een onwijs gave site. Aangezien onze kleine man een echte smulaap is, ga ik je recepten en ideeen meteen gebruiken. WAUW!!

  • Niels zegt:

   Hi Mariska,
   Dank voor je bericht! Ik ben benieuwd of m’n recepten in de smaak vallen. Doe er gerust paprika in (maar let even op of ie er tegen kan).

 10. Danielle zegt:

  Hoi Niels,

  Grappig om te zien dat voedingsschema’s echt cultuurgerelateerd zijn, hier in Frankrijk krijgen V&R tussen de middag warm eten en ‘s avonds ook weer. Brood is dan meer voor erbij of als een tussendoortje, maar geen maaltijd op zich. Wat voor broodbeleg geef je aan N?

  • Niels zegt:

   Hi Danielle,
   N krijgt op de crèche ook warm eten tussen de middag, maar de dagen dat ze thuis is krijgt ze brood. Favoriet broodbeleg: pindakaas, banaan of appelstroop.

   Hoe gaat het met de kleintjes, zijn ze nog lief? :-)
   Ciao
   Niels

   • Danielle zegt:

    Ja, superlief!!! Alhoewel… ze kunnen af en toe ook vreselijk zijn! De quinoa bv. ging er deze week echt niet in bij R! Gelukkig werk ik hard aan mijn ontbrekende eigenschap ‘geduld’ :-)

 11. Valerie zegt:

  Hi Niels,
  Ik heb maanden geleden je website in mijn favorieten gezet. Ik dacht, ALS ik dan over ga op vaste voeding dan wil ik ‘t doen zoals hij. Nu heb ik ontdekt dat het inderdaad makkelijk is om zelf een banaantje te pureren en daar een lepeltje of 6 van te geven (jaja, ik ben een beginneling, dit is al heel wat voor mij), maar ik zit zo met het tijdstip. Ook jullie hebben ‘s morgens om half 11 het fruithapje ingevoerd, op de kinderderopvang doen ze het ook en op andere websites zie ik ook niets anders. Mijn zoontje drinkt rond kwart voor 8 bij mij en ruim een half uur later zijn we pas klaar (met pauze zodat ik mijn yoghurt kan eten). Maar om half 10 ligt hij gewoon in dromenland tot vlak voor zijn volgende fles. Ik heb ‘m dus vandaag (hij is 6 maanden en 1 dag), maar wat banaan ná zijn lunchfles gegeven…tja, wanneer anders. Maakten jullie N. wakker voor het fruithapje? Ik zag dat jullie pas na 2 weken groenten gingen geven, opluchting. Moet al zo wennen aan dat fruit erbij. Ik ga me alvast inlezen in je groenteprakjes! Bedankt!!

  • Niels zegt:

   Hi Valerie,
   We hebben N nooit wakker gemaakt voor fruit, we gaven alleen eten als ze er zin in had. Probeer hem eens een half uurtje wakker te houden na de eerste voeding, en geef hem dan een fruithapje. Daarna even slapen en dan de tweede voeding.
   Die tijden moet je meer als richtlijn zien dan als strenge regels: je mag er gerust een beetje mee spelen. Al is het wel handig om het ritme thuis een beetje af te stemmen op het ritme dat ze op de kinderopvang hanteren.
   Het is even wennen voor hem, maar je zult zien dat hij heel snel doorheeft wat de bedoeling is. Over twee weken gaat het al bijna vanzelf :)

 12. Suus zegt:

  Hoi Niels,
  Geweldige site. Mijn dochter is nu 6 1/2 maand en ik was aan het kijken naar pasta recepten. Wij zijn zelf zo dol op pasta en willen dat onze spruit dat later ook heerlijk gaat vinden. Maar is er een reden dat de recepten met pasta pas vanaf 7 maanden zijn? Is het voor jongere kinderen niet goed? graag je advies.