Stamppotje van schorseneren en rucola

Stamppotje van schorseneren en rucola

Stamppotje van schorseneren en rucola

Schorseneren zijn eigenlijk een wintergroente, maar ze lagen laatst al bij de groenteboer. Ik kreeg er meteen zin in! Deze harige bruine wortels zijn niet erg bekend meer, vroeger werden ze veel vaker gegeten. Dat snap ik wel want ze zijn wat lastig: bij het schillen komt een plakkerig melkachtig sap vrij dat zwarte vlekken op je handen maakt. Maar dat is erg eenvoudig te voorkomen door ze onder water te schillen. Gewoon de gootsteen vol laten lopen, schorseneren erin en schillen maar. Dan zie je dat ze van binnen prachtig wit zijn. Maar niet voor lang, want als ze in aanraking komen met de lucht dat worden ze snel bruin. Dus na het schillen nog even onder water laten, en dan snel verwerken.

Schorseneren zijn heerlijk om puree van te maken. Een stamppotje daarom. Met rucola, omdat dat lekker pittig is en veel vitamine C bevat. Rucola bevat trouwens ook veel nitraat, dus je moet er niet te veel van eten.

Stamppotje van schorseneren en rucola

 • een paar schorseneren
 • wat azijn
 • twee tenen knoflook
 • een zakje rucola
 • boter
 • Parmezaanse kaas
Schorseneren

Schorseneren zien er niet erg aantrekkelijk uit

Schil de schorseneren onder water, snijd ze in stukjes en zet ze op het vuur in een pan water met een klein scheutje azijn. Schil de knoflook en kook de tenen mee met de schorseneren. Na 15 minuten koken zijn de schorseneren zacht en gaar. Giet ze af, voeg een klont boter toe en maak er een mooie puree van, met de (staaf)mixer. Voeg de rucola toe en roer die met een lepel door de schorsenerenpuree. Strooi er wat Parmezaanse kaas over.

Belangrijke kaastip: ik zorg altijd dat ik een brok Parmezaanse kaas in huis heb. En een goede kaasrasp natuurlijk. Geraspte kaas koop ik nooit, want die droogt heel snel uit en verliest gauw z’n smaak. Dat komt doordat geraspte kaas een enorm oppervlakte heeft waaruit alle lekkere smaken eenvoudig kunnen verdampen. Als de kaas één brok is, heeft hij een veel kleiner oppervlakte en gebeurt dat veel minder snel. Belangrijke kaastip nummer twee: koop liever vaak een klein stukje dan af en toe een groot stuk. Veel lekkerder. En lekker vaak naar de kaasboer is geen straf :-)

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

8 reacties op Stamppotje van schorseneren en rucola

 1. Janne zegt:

  Hoi Niels!

  Ik heb geleerd dat je schorseneren alleen even schoon schrobt onder de kraan en ze dan in de schil kookt. Blijft de smaak beter is mij verteld. Na het koken pel je dan de schil eraf. Er kan alleen wel een vies zwart randje in je pan ontstaan maar die heb je zo weer schoon met (ik dacht) een beetje wasbenzine.

  Janne

  • Niels zegt:

   Hi Janne,
   Had ik nog nooit gehoord, ik zal het eens proberen. Al staat het idee van wasbenzine in mijn pannen me nogal tegen. Maar wie weet is dat niet nodig.

   • Janne zegt:

    Hoihoi!

    Tsja, het is zo’n Klazien trucje om de aanslag makkelijk van je pan te krijgen (en van je handen trouwens). Daarna uiteraard wel goed afwassen :)

    Janne

 2. pieternel zegt:

  Schorseneren vond ik als kind helemaal niet lekker, vooral ook omdat ik door de vorm aspergesmaak verwachte en dan was de echte smaak een klap in m’n gezicht. Dit recept klinkt heerlijk, dus ik ga (ookal ben ik geen baby) in de herkansing!
  Verder moet ik nog even kwijt dat ik erachter kwam dat jij een neef bent van Marnix, met wie ik heel gezellig danste op het huwelijk van mijn broer afgelopen zaterdag. Het is toch een kleine wereld!

 3. OomGijs zegt:

  Kocht schorseneren bij de groentenman en kreeg er latex handschoentjes bij.
  Mijn toen nieuwe vriendin bleef eten, na zovele relaties en geen vruchtbare huwelijken.
  Gebeurde het voor mij onmogelijke, ik bereidde schorseneren (zij schilde de groenten) in een melk, water kooksel en met een boter, ei saus en goede ham werd ze verliefd op mijn schorseneren, nu vele kinderen later word ik iedere keer gelukkig als ik schorseneren zie en eet.

  Groetjes,

  Oom Gijs