Champignonsoep

Champignonsoep

Champignonsoep

Wat een heerlijke dag vandaag! Het lijkt bijna weer zomer. Maar gisteren is dan toch echt de herfst officieel begonnen, dus ik maak nog eens een paddestoelenhapje. Champignonsoep dit keer. N was erg in haar nopjes met de spaghetti met eekhoorntjesbrood, en soep vindt ze sowieso erg lekker, dus dit zal ook wel in de smaak vallen.
Ik kook nog steeds zonder zout voor haar, dus om de bouillon voor de basis van deze soep wat kracht te geven beginnen we weer met ui en selderij. Dat is echt een gouden combinatie  voor soepen en sauzen, ook voor volwassen gerechten. Ik doe bovendien wat buin brood in kleine stukje door de soep, zodat het een echte maaltijdsoep wordt. Het wordt genoeg voor meerdere maaltijden, dus zet de diepvriesbakjes vast klaar!

Recept: champignonsoep

Selderij en ui

Selderij en ui: de basis voor alle soepen en sauzen

 • een ui
 • twee stengels selderij
 • olie
 • een bakje champignons
 • een teentje knoflook
 • een klont boter
 • twee eetlepels bloem
 • een scheut crème fraîche
 • verse peterselie
 • twee bruine boterhammen

Schil de ui en de knoflook, borstel de champignon schoon en was de selderij. Hak de ui en selderij in kleine snippers, en fruit ze in wat olie op middelhoog vuur in een grote pan, tot de ui iets begint te bruinen. Hak de knoflook fijn en snij de champignons in kleine stukjes en gooi in de pan. Laat nog even doorbakken en blus na een paar minuten af met een flinke scheut water.

In een steelpannetje maak je een roux: smelt de boter en roer er op laag vuur met een garde de bloem door. Als bloem en boter een papje vormen voeg je een scheut heet water toe. Goed roeren! De bloem verandert nu in een klont. Voeg nog meer heet water toe en blijf dapper doorroeren, tot de klont is opgelost. Voeg zoveel water toe dat het een dun papje wordt. Laat dat een paar minuten zachtjes doorkoken en voeg dan de crème fraîche toe. Voeg dan alles toe aan de champignonsoep.

Snijd de boterhammen in kleine blokjes en hak de peterselie fijn. Voeg toe aan de soep. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , . |

15 reacties op Champignonsoep

 1. Marjolein zegt:

  Nou, mijn eerste keer Championsoep zelf gemaakt! Heerlijk was het. Niet alleen heeft dochter C heerlijk ervan gesmuld, ook paps en mams vonden het fantastisch. Ik heb heel snel wat in diepvriesbakjes moeten doen, anders was alles op mijn man’s bord beland, terwijl ik toch echt ook wat voor C wilde invriezen. Bedankt voor het recept, kijk uit naar het volgende!

 2. Boukje zegt:

  Wat een leuke en lekkere site. Ga vooral door met ontdekken, mijn kinderen V en B ontdekken graag mee :)!
  En Marjolein, bedankt voor de tip!

 3. Jacqueline Dijkman zegt:

  He hoi!!
  Ook ik heb de soep gemaakt en Fleur (8 maand) vond het heerijk! Heb wel een beetje geblenderd, want echt grote stukken lukt nog niet echt. Hoeveel porties heb jij hier uit kunnen halen? Ik 3, dus 2 ingevroren ! Volgende keer maar iets meer maken, zodat we zelf ook mee kunnen eten…
  Ik vind het superhandig als wij ook lekker ervan mee kunnen eten!
  Kga nu ff kijken wat we vanavond gaan maken van je site ( k zie dat ie wat aangepast is..moet ook wel, komt steeds meer bij ! Hij blijft overzichtelijk hoor!!) of dat ik zelf iets inelkaar ga flanzen…

  Groetjes!!

  • Niels zegt:

   Hoi Jacqueline,
   Ja bij mij komen er ook ongeveer 3 porties uit. Mijn recepten zijn meestal niet erg precies, hangt af van wat ik in huis heb en wat er op de markt ligt, hele grote uien of juist kleintjes, bijvoorbeeld.
   Ik begin altijd gewoon met koken en zie wel hoeveel porties eruit komen. :)

 4. Marjolein zegt:

  Ik deed de hoeveelheden x 2, we hebben er zelf lekker van gegeten en voor m’n dochter heb ik er geloof ik drie porties uitgehaald.

  • Niels zegt:

   Ha heel goed! Champignonsoep is natuurlijk ook erg lekker voor volwassenen. Beetje zout en peper erbij misschien, verder prima geschikt!

 5. Suzan zegt:

  normaal reageer ik niet zo op sites maar nu moet ik het toch even kwijt wat een
  super lekker recept, het mondje van mijn dochter (8mnden) bleef open staan en dat gebeurd niet gauw
  Ik heb ook wel even de soep wat fijner gemaakt door de staafmixer (behalve het brood dan)
  erg leuke site!

 6. Pascalle zegt:

  Soep is in de maak maar ik vraag me ondertussen af, geef je dit als avond eten of tussendoor?

  Neem aan dat je het brood niet invriest?

  Hoop van je te horen!
  Groetjes Pascalle

  • Niels zegt:

   Als avondeten of als tussendoortje, of als lunch, het hangt er maar vanaf. N is soms vreselijk hongerig tussen de middag, en dan geef ik haar met plezier een berg eten. Soms eet ze ‘s avonds twee borden stamppot, soms heeft ze genoeg aan een bordje soep. Afhankelijk van haar bui, en of ze moe is, en of ze vreselijk druk gedaan heeft overdag.

   De soep kan met brood en al de vriezer in, geen probleem!

 7. Katja zegt:

  Hoi Niels,

  We zijn op vakantie geweest en ik heb verzaakt. Potjes waren het. Maar nu is X er klaar mee en gelijk heeft ‘ie. Uien zijn heerlijk. Maar ik ben nog een beetje huiverig voor uien. Heeft N ooit last gehad van uien toen ze het at? Of kan ik, net als knoflook, de ui heel laten en zijn smaak af laten geven?

  Groetjes, Katja.

  • Niels zegt:

   Hi Katja,
   Je zegt het alsof je iets heel ergs gedaan hebt :-)
   N vindt uien heerlijk, ze heeft er nooit last van gehad en ik heb er nooit zuinig mee gedaan. De allereerste maand kreeg ze nog geen ui, maar daarna wel gewoon. Maakt het eten een stuk spannender!
   Groeten,
   Niels

 8. Alise zegt:

  Wat een superleuke site vol met goede recepten en ideeën. Mijn zoontje is nu zes en halve maand en ik maak ook alles vers voor hem. Hij heeft nog nooit een potje gehad, met van die e- nr’s . Maar het ontbrak me nog weleens aan ideeën , maar hier kan ik mee vooruit.
  Bedankt en ga zo door, hier heb ik echt heel veel aan. :)

  Gr. Alise