Worteltjes met sinaasappel en komijn

Worteltjes met sinaasappel

Worteltjes met sinaasappel en komijn

Een kind dat alles lust, was het idee. Alles laten proeven, dan leert ze vanzelf alles lekker vinden. Geen slecht idee, al zeg ik het zelf, want het gaat heel aardig. Natuurlijk, N vindt niet alles even lekker. Bij de ratatouille bleef het bekje maar wijd open gesperd om meer bedelen, zo lekker vond ze het. Bij de witlof niet. Maar dat hoeft ook niet: dat er kinderen bestaan die witlof niet lekker vinden weet ik ook wel. En bovendien: ze was misschien niet zo enthousiast, maar ze at het wel. 

Maar toen gebeurde er iets dramatisch. Met zorg en plezier had ik iets lekkers voor haar klaargemaakt: flinterdunne schijfjes bospeen, met wat olijfolie gesmoord in sinaasappelsap, met komijn en verse koriander. Het recept was geïnspireerd door Joël Robuchon nota bene! Het rook heerlijk tijdens het koken, en toen het klaar was smaakte het fantastisch. Ik wist het zeker, dit zou weer een hit worden, net als de ratatouille.

De eerste hap nam ze, zoals elke dag, met begerige ogen. Haar voetjes trappelend van ongeduld en plezier. Ik kijk altijd goed naar haar gezichtsuitdrukking bij die eerste hap: ik ben natuurlijk erg benieuwd hoe ze mijn babyhapjes waardeert. Maar deze had ik nog nooit gezien: dit kon niks anders zijn dan walging! Met tranen in haar ogen en onderwijl kokhalzende geluiden uitstotend kwam de hap resoluut weer naar buiten. Even dacht ik dat ik haar per ongeluk iets heel vies had gevoerd. Ik proefde snel zelf, maar het was echt lekker! Dat vond ik tenminste, N dacht er duidelijk anders over. Toen ik haar nog een hapje aanbood, voor de zekerheid, trok ze zo mogelijk een nog viezer gezicht. Ze sloeg de lepel uit m’n hand en een deuk in m’n ego.

Een totale verrassing is het niet, bij nader inzien: het zit in de familie. Vroeger bij ons thuis vond mijn broertje niets zo smerig als warme wortels. Hij haatte ze zo hartgrondig dat ze regelmatig door de huiskamer vlogen. Absolute weerzin had hij ertegen. O en tegen koriander trouwens ook. :-) Maar toch snap ik er eerlijk gezegd niks van: het is echt een lekker gerecht! Zoetig, een beetje pit erin, fris door de koriander. Een raadsel kortom. Nu is de vraag natuurlijk: ligt het aan mij of aan haar? Daarom geef ik toch maar het recept, ik hoop dat jullie het ook klaarmaken, en laten horen hoe jullie kleintjes erover denken.

Recept: worteltjes met sinaasappel en komijn

 • een bos worteltjes
 • een teentje knoflook
 • een stengel selderij
 • een eetlepel gemalen komijn
 • een scheut olijfolie
 • het sap van drie sinaasappels
 • verse koriander

Was de worteltjes goed en snij ze in flinterdunne plakjes. Dat gaat heel goed met een mandoline, als je die hebt. Een mandoline is een schaaf met een verstelbaar mesje zodat je de dikte kunt aanpassen. Heel handig, maar heel gevaarlijk voor je vingers.

Hak de knoflook en de selderij heel fijn en doe ze samen met de worteltjes in een kom. Roer de olijfolie en de komijn erdoor en meng goed zodat elk plakje wortel een laagje olie heeft.

Doe alles in een wijde pan (bijvoorbeeld een koekenpan) en giet er zoveel water bij dat het half onder water staat. Breng aan de kook en draai dan het vuur zacht, laat ongeveer 20 minuten zachtjes koken. Voeg dan het sinaasappelsap toe en laat weer zachtjes verder koken, terwijl je regelmatig roert. Ga door totdat bijna al het vocht verdampt is en de worteltjes een mooi glimmend laagje hebben gekregen.

Was de koriander goed, hak fijn en roer door de worteltjes. Eet smakelijk!

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

21 reacties op Worteltjes met sinaasappel en komijn

 1. Tanja zegt:

  Het is de koriander, wedden? ;)

  Koriander smaakt voor mij naar groene zeep en kan een gerecht daardoor echt verpesten. Net als een flinke scheut afwasmiddel. Hoe verser, hoe erger de smaak.

  Als een gerecht om koriander vraagt, dan gebruik ik (platte) peterselie.

  Ik zal, als het meezit, morgen eens wat sinaasappels halen, want de rest heb ik in huis en dit gerecht maakt me erg nieuwsgierig. Voor mezelf dan, hehe.

  Maar ik ga er dus wel peterselie door gooien ipv koriander ;)

  ps. Ik mis het stukje in het recept waar je van de sinaasappels sap moet maken.

  • Niels zegt:

   Ik ben benieuwd wat je ervan vindt. Ik heb inderdaad wel eens eerder gehoord dat koriander vies zou zijn maar kon me daar nooit zoveel bij voorstellen; ik ben er nogal gek op. Dank voor de beeldende omschrijving, van een scheut afwasmiddel kan ik me prima indenken dat het een gerecht grondig kan verpesten ;-)

   Ingrediëntenlijstje aangepast, zodat er nu sap in de pan kan in plaats van sinaasappels!

   • Niels zegt:

    O ik vergeet nog iets: koriander heeft ze al wel vaker gegeten en tot nu toe vond ze dat prima. Maar misschien is haar smaak aan het ontwikkelen en weet ze inmiddels dat ze geen afwasmiddel lust :-)

 2. pieternel zegt:

  Als kind griezelde ik, net als je broer, van warme, en vooral weeig zoete, zachte worteltjes. Nu ben ik er dol op, dat wil zeggen als je ze een beetje pit mee geeft. Met inderdaad knoflook, chili en of koriander! Het is een klassieke combi.
  Maarrre…kinderen mogen sommige dingen toch ook gewoon niet lekker vinden? Geeft haar karakter!
  Verder mijn complimenten voor je originele site, die er vooral ook zo ontzettend mooi uitziet – wie maakt de foto’s en waarmee?
  Heb zelf geen kind maar wel een neefje van anderhalf jaar oud, dat tot nu toe nog nooit iets uit een potje heeft gegeten. Hij smult van een soort vegetarische curry met rijst van z’n Afghaanse oppas en restjes rijsttafel of Thai stirfry van z’n ouders – weliswaar iets afgezwakt met kokosmelk als het erg scherp was. Gezellig zo’n goed etend kind. Dan is het leuk koken! Ga snel jouw wortels op hem uittesten,
  groet Pieternel

  • Niels zegt:

   Tuurlijk mag ze dingen niet lekker vinden. Ik moet er alleen even aan wennen :-)

   Dank voor je compliment! Ik maak de foto’s zelf, met een Canon EOS 550D, zonder flits, met m’n lievelingslens erop: de Sigma 30mm 1.4.

   Stirfry met kokosmelk klinkt als een heel goed idee, ga ik ook eens proberen. Ben benieuwd hoe je neefje de worteltjes vindt!

 3. pieternel zegt:

  Dank voor goeie foto tip! Ik fotografeer zelf ook veel (ook met Canon 5D) maar de 30 mm 1.4 lens zit nog niet in m’n assortiment…gauw gaan sparen – de foto’s zijn top! Maar, we dwalen af….;-)

 4. jolijn zegt:

  Ook ik dacht altijd dat mijn kind een goede eter zou worden als ik hem alles zou laten proeven. Maar juist dat proeven is zo moeilijk, bij alles wat mijn zoon wantrouwt houdt hij zijn mond namelijk stijf dicht. Hij bestudeert elk hapje grondig en verwijdert de groenten er zorgvuldig uit. Ook dingen die hij in zijn eerste jaar gewoon at of zelfs lekker vond (aardappel, wortel, courgette) wil hij niet eens meer proeven.
  Misschien heb ik bij de tweede meer succes of is de oudste over een aantal jaar wel overtuigd van mijn kookkunst. En anders kook ik al die lekkere dingen alleen voor mezelf, want mijn man weet het ook niet te waarderen (of kan ik echt niet koken?).

  • Niels zegt:

   Hoi Jolijn,
   Ik hoor (helaas) van meer mensen dat er een periode is dat kleintjes niks lusten. Ik hoop natuurlijk dat N die periode zal overslaan, maar het schijnt vaak voor te komen dus we zien wel. Ligt niet aan jou, gewoon lekker doorkoken! (en je man streng toespreken als hij het niet lekker vindt!)
   Groetjes
   Niels

 5. Krissy zegt:

  Ik vind gekookte wortels ook het meest smerige wat er bestaat! Alleen daarom al krijgt mijn popje van 11 maanden dit nooit.
  Ze eet het liefst zelluf dus ik kook alleen nog maar zachte stukjes(1 tand helpt nog nix bij het kauwen).
  Nu er alleen nog voor zorgen dat ze net zo dol wordt op uien en tomaten als ik! ;)

  • Niels zegt:

   Hi Krissy,
   Tja die wortels roepen felle reacties op! Ik vind ze zelf erg lekker, maar ja. Gelukkig is er zoveel heerlijks te eten in de wereld, dus een worteltje meer of minder maakt niet uit :)

 6. Pascalle zegt:

  het moest toch zeker de komijn zijn?
  Onze dochter is nu 7 maanden en eet nu al ruim een maand met heel veel smaak alles wat ik haar voorschotel, regelmatig ook een recept uit jouw brein ontsproten. Dus ik zal deze binnenkort ook zeker proberen, blij verrast te zien dat je ook al snel bent begonnen met knoflook en verse kruiden want ik stond al te popelen hiermee te beginnen, maar alle ‘officiële’ bronnen zeggen dat dat nog niet ‘mag’. Maar goed, onze dochter kauwt ook al als de beste op geprakt groffer eten terwijl alle bronnen nog steeds aankomen met de staafmixer.
  bedankt voor de hele fijne ideeën!

  • Niels zegt:

   Hoi Pascalle,
   Dank voor je leuke bericht! Heel goed dat je gewoon probeert en meer op je eigen verstand vertrouwt dan op die ‘officiele’ bronnen :-)
   Lekker eten!
   Niels

 7. Tja die worteltjes….. dochterlief (7 maanden) heeft veel tandjes en stopt het liefst alles in haar mond. Stukjes brood, soepstengels, sperziebonen, broccoli, vingers, schouders, sleutels etcetera. Ik dacht dus slim te zijn door haar gekookte peentjes aan te bieden.
  Ze heeft nog nooit zo vies naar iets gekeken. Ze pakte hem niet eens aan, en na een uitgelokte hap keek ze me met zo veel walging aan dat ik het niet meer durfde te geven. Gek genoeg is de volledig tot purree gedraaide hutspot wel een succes.
  Wordt vervolgd….

 8. Lotte zegt:

  Wat Jolijn beschrijft is bij B. net zo! Elke hap die ik aanbied wordt grondig geïnspecteerd. Nu moet ik toegeven dat ik er soms ook wel eens wat in verstop:-) Soms lukt het wel en soms ook niet. B. vindt worteltjes niet lekker. Ook niet als het ergens in is verwerkt. Maarja misschien lust hij het volgende week of maand wel:-)

  Ik hield vroeger ook niet van gekookte worteltjes. De combinatie wortels en doperwten vond ik ronduit verschrikkelijk! Het was voor mij een marteling om dat op te moeten eten. Ik gruwel er nu nog van. Inmiddels ben ik gek op erwten. Maar gekookte worteltjes vind ik nog steeds echt niet lekker! Alhoewel, wel in soep of in een saus (lasagne). Als er maar wel ‘al dente’ zijn!! En gegrilde wortels vind ik trouwens wel heerlijk. Raar. Dit recept ziet er lekker uit! Ik ga het eens proberen!

  groetjes,

  Lotte

 9. Catharina zegt:

  Als wortel het enige is wat ze laat staan, dan valt het nog wel mee. Blijkbaar kan die afkeer van wortel erfelijk zijn. Ik heb ook mijn ervaringen met zelfkoken voor mijn zonen in een blogje gezet,
  http://kaatjevliet.wordpress.com/2010/05/19/opvoeden-tot-smulpaapje/

  De zonen zijn nu 25, 22 en 14 en ik weet nu, je hebt als kokende ouder veel invloed, maar je krijgt echt niet alles erin…… en dat hoeft ook niet. Ze mogen van mij alles laten staan, ik beloof alleen niet dat ze ander eten krijgen :-)

 10. Roger zegt:

  Het is absoluut de warme wortel, zeg ik uit ervaring. Mijn oudste dochter was er gek op, vooral in combinatie met vis en boter-citroen-saus. Mijn middelste dochter houdt gewoon van alle groente, dus is geen meetpunt in deze. Maar mijn jongste dochter eet alles; behalve warme worteltjes, in welke vorm ik het ook klaar maak. Ze is inmiddels oud genoeg om dat geheel zelfstandig en definitief te benoemen. Een afkeer van warme worteltjes bestaat dus.
  Ik heb er zelf geen last van, maar sinds ik het van haar weet, ga ik toch anders proeven en moet het dus wel echt lekker klaar gemaakt worden om een warm worteltje te waarderen.

  • Niels zegt:

   Gek genoeg vindt N de warme worteltjes nu weer heerlijk. Als we groentensoep eten, vist ze de blokjes wortel er als eerste uit om op te eten. Smaak blijft in ontwikkeling dus!

 11. akkefietje zegt:

  Mooie site fijne recepten, ga snel aan de slag..Mijn zoon is 7mnd, en ik kook ook alles vers voor hem!maar ben een beetje door de recepten heen. En die van mij vindt wortels heerlijk,met appel of courgette. Hij smult er van. Ik prak en pureer het nog wel,hebben 2x verslikkings verschijnselen gehad met eten? tips om dat te voorkomen?
  mvg

 12. Femke zegt:

  Mijn kleine N vond de worteltjes een groot succes. Meteen maar een voorraadje ingevroren. En als het hapje niet op gaat lepel ik het bakje vrolijk leeg…lekker hoor;)

 13. Marijke Olzheim zegt:

  Het moet niet gekker worden, er wordt hier gesmuld alsof zijn leven er van af hangt. Mijn zoontje van 8 maanden heeft de afgelopen dagen deze worteltjes, de doperwten met munt, de patisson met paprika, de witlof met aardappel en appel en de bloemkool met bataat naar binnen GESCHROKT. Heerlijk om te zien. Nou wist ik al dat hij bijna alles lust, maar mijn fantasie wat betreft combinaties was een beetje op. Bovendien wil ik graag dat hij in ieder geval tot zijn eerste jaar vegetarisch eet. Dus dankjewel voor al deze inspiratie, mijn creativiteit is weer wakker geworden. En mijn zoon zijn smaakpapillen ook :-).