Macaroni met spinazie, erwtjes en gehakt

Macaroni met spinazie, erwtjes en gehakt

Macaroni met spinazie, erwtjes en gehakt

Tot nu toe vond ik het niet nodig om N vlees te geven, maar het is niet mijn bedoeling haar strikt vegetarisch op te voeden. Ik heb piepkleine gehaktballetjes voor haar gemaakt om te kijken wat ze ervan vindt, van vlees. En van spinazie. Ik kwam er achter dat ik die babyklassieker nog nooit voor haar gemaakt had. Dat verbaasde me zeer, want ik vind spinazie heerlijk.  Dat vond N ook: de hele maaltijd werd in rap tempo naar binnen gewerkt.

In plaats van de spaghetti die ik haar tot nu toe gaf heb ik maar eens macaroni gekocht. Die kleine elleboogjes zijn makkelijker naar binnen te werken als je een klein mondje hebt, vandaar. Elleboogmacaroni had ik al jaren niet gegeten, het is iets dat sterke jeugdherinneringen oproept. Vooral het geluid als je door een pan gekookte macaroni roert: macaroni heeft een heel eigen geluid. Een soort smikkelend geluid. Leuk.

Omdat spinazie altijd een beetje kledderig wordt, heb ik er gestampte tuinerwtjes bij gedaan, dat bindt de spinazie tot een mooi prakje en smaakt bovendien heerlijk. Bij dit recept heb ik het mezelf gemakkelijk gemaakt: spinazie en tuinerwtjes uit de vriezer.

Piepkleine gehaktballetjes

Piepkleine gehaktballetjes

Recept: Macaroni met spinazie, erwtjes en gehakt

Babyhapje met vlees vanaf 7 maanden

 • gehakt
 • een ei
 • paneermeel
 • een uitje
 • mosterd
 • spinazie uit de vriezer
 • tuinerwtjes uit de vriezer
 • macaroni

Laat de spinazie  ontdooien in een pan op zeer laag vuur, met een klein scheutje water erbij om te voorkomen dat het aanbrandt. Zet een pan water op voor de macaroni.

Snij het uitje superfijn en meng het samen met een beetje mosterd door het gehakt. Voeg een ei toe en paneermeel, genoeg om het een beetje stevig (maar niet te droog) te maken. Draai daar piepkleine gehaktballetjes van, met een afmeting die makkelijk in een babymond past. Braad de gehaktballetjes in een beetje olie op zacht vuur bruin.

Als de spinazie ontdooid is en het water voor de macaroni kookt, kiep je de doperwtjes in het kokende water en laat ze vijf minuten op hoog vuur blancheren. Vis ze uit het water en voeg bij de spinazie, maak er met de staafmixer een mooi prutje van. Kook in hetzelfde water de macaroni gaar.

Als alles klaar is: macaroni in een bordje, spinazie-erwtjessaus erover, piepkleine gehaktballetjes erbij en klaar! Als je wilt kun je er nog wat kaas over raspen. Ook zeer geschikt voor grote mensen, dit recept. Spinazie met erwtjes is een erg fijne combinatie!

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vlees. Ingrediënten: , , , , , , . |

10 reacties op Macaroni met spinazie, erwtjes en gehakt

 1. suzanne zegt:

  Deze gaan we vanavond met zijn alle proberen, lekker :)

 2. Berber zegt:

  Hallo Niels,
  Wat een leuke website!
  Ik kook ook vers (en zoveel mogelijk biologisch) voor mijn zoontje, die nu bijna 7 maanden is. Dit lijkt me een lekker recept. Ik geef tot nu toe bijna alleen groente/aardappel maaltjes, en wil ook wel eens iets anders geven zoals pasta of couscous. Laatst heb ik eens couscous gemalen en dat werd 1 grote kleffe hap… En hij vond het niet lekker. Hetzelfde geldt voor rijst. Ik zou dit recept graag eens maken, alleen is hij nog niet gewend aan grote ‘stukjes’. Ik ben benieuwd hoe jij bent begonnen met het geven van pasta, couscous, rijst. Heb je nog een goeie tip voor beginners? ;-)
  Alvast bedankt! Groetjes, Berber

  • Niels zegt:

   Hoi Berber,
   Volgens mij was de couscous een prima begin, maar malen lijkt me niet nodig. Je kunt heel fijne couscous kopen, fijn genoeg om gewoon zo aan een kleintje van 7 maanden te geven. Zal best even wennen zijn, maar dat komt heus wel goed!
   Rijst laat zich inderdaad niet goed malen, maar dat hoeft ook niet. Neem een lekkere risottorijst (carnaroli of arborio) en maak daar een lekker smeuïge risotto van, deze bijvoorbeeld, of een andere lekkere. (Ik zal binnenkort nog eens wat risotti op de site zetten want kindjes vinden dat heerlijk). Als je voldoende vocht toevoegt en lekker blijft roeren wordt de rijst lekker zacht, zodat het gerecht ook voor kindjes zonder tanden lekker te eten is.
   Eet smakelijk!

 3. Berber zegt:

  Hoi Niels,
  Bedankt voor je reactie. Ik heb bovenstaand recept gemaakt (nog even veg. dus zonder gehakt) maar het was een groot succes! Goeie tip om erwtjes en spinazie te combineren.
  En met de couscous gaat het nu ook goed ;-). Ik heb het nu gemengd met tomaat en courgette gegeven en dat vindt ie erg lekker!
  Die risotto ga ik ook eens proberen. Leuk hoor al die ideeen!

  Groetjes, Berber

 4. Pascalle zegt:

  Hoi Niels,
  Wilde je even laten weten dat mn zoontje vandaag de kip, tomaat & rijst op heeft en ALLES op heeft! Wouw! Ik zat vol trots te kijken natuurlijk!

  Maar nu op naar het volgende recept! Bovenstaande met spinazie uit de vriezer kan je zeker niet opnieuw invriezen, toch???

  Groetjes Pascalle

  • Niels zegt:

   Hoi Pascalle,
   Leuk! Ga zo door!
   Over het invriezen van spinazie zijn de meningen verdeeld, vanwege het nitraat dar erin zit. Een deel van het nitraat in groenten wordt tijdens het verwarmen omgezet in nitriet, dat een beetje giftig is. Door een nitraatrijke groente te koken, in te vriezen en daarna nog eens op te warmen, wordt twee keer nitraat omgezet in nitriet waardoor er meer nitriet in de maaltijd zit. Sommigen zeggen dat je die groenten daarom niet moet invriezen en opwarmen, anderen zeggen dat het helemaal geen kwaad kan. Ik eet spinazie altijd in een keer op, voor de zekerheid :-)

 5. Pascalle zegt:

  Natuurlijk, dat is ook zo met dat nitraat. Hmm, dan maar gelijk opeten ;-)

 6. Si-Ra zegt:

  Onze zoon van 7 maanden heeft gesmuld.Ik ga zeker meer proberen.

 7. Marijke zegt:

  Hallo Niels,

  Wat een leuke site om inspiratie op te doen!
  Een leuke variatie vindt mijn zoontje van net 7 maanden, pasta met bloemkool en geroosterde paprika ( wat je met restjes al niet kunt doen). Hij smult er altijd van.
  Hier gaat alles nog wel even in de keukenmachine, want zelf eten lukt nog niet, maar met deze gerechten gaat dat zeker komen!
  Groetjes,
  Marijke

  • Niels zegt:

   Heel goed! N kon trouwens prima elleboogjesmacaroni eten, ook toen ze nog nauwelijks tanden had. Gewoon lekker zacht koken. Ik denk dat het ook voor heel kleintjes leuk en lekker is om eens iets anders in hun mond te voelen dan fijngemalen eten, probeer maar eens! Mocht het geen succes zijn, dan kan het altijd alsnog in de keukenmachine!