Gegratineerde pompoen met kaas

Spaghettipompoen

Spaghettipompoen (of eigenlijk meer vermicellipompoen)

Op de markt vond ik een spaghettipompoen, die ik natuurlijk meteen gekocht heb vanwege de naam. Ik had er nog nooit van gehoord, bij thuiskomst vertelden de kookboeken me dat hij zo heet omdat je het vruchtvlees in spaghetti-achtige slierten uit de pompoen kunt trekken als hij gaar is. Ik was reuze benieuwd! Omdat het bepaald geen zomerse dag was heb ik er een ovenschotel van gemaakt. Lekker warm, met kaas en krokant korstje voor extra comfort. De pompoen leek bij mij trouwens niet echt op spaghetti, meer op vermicelli. Maar dat druk de pret verder niet :-)

Recept: Gegratineerde pompoen met kaas

Vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een stuk (spaghetti)pompoen
 • een uitje
 • verse bieslook en peterselie
 • een flinke schep ricotta
 • een ei
 • een stukje jonge kaas
 • een witte boterham
Gegratineerde pompoen met kaas

Gegratineerde pompoen met kaas

Snij de pompoen in tweeën, schep de zaden eruit met een lepel, en leg de helften met de open kant naar boven in een voorverwarmde oven van 180 graden. De pompoen wordt zo lekker zacht. Prik er af en toe in met een vork om te kijken of het al opschiet.

Als hij zacht is, haal je hem uit de oven en laat hem even afkoelen. Trek het vruchtvlees met een vork als slierten uit de helften, als het tenminste een spaghettipompoen is. Normale pompoenen kun je (met schil en al) in kleine stukjes snijden.

Snij het uitje fijn en fruit het in een pan met een beetje olie. Voeg de stukjes pompoen toe en neem van het vuur. Roer het ei door de ricotta, en voeg dat mengsel toe aan de pompoen. Roer ook de de jonge kaas erdoor, die je in kleine blokjes hebt gesneden. Hak de kruiden fijn en roer ook die erdoor. Stort in een ovenschaal.

Snij de korsten van de boterham en hak het witte brood in de keukenmachine tot kruimels. Strooi die over de ovenschotel en zet in de oven tot hij goudbruin is.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , . |

6 reacties op Gegratineerde pompoen met kaas

 1. JMJ zegt:

  Jeetje, te gek recept! Ik heb het vanavond gekookt voor ons driejtes (onze kleine M is 9 maanden) overigens met ‘gewone’ pompoen. Wij moesten onszelf inhouden om niet haar bordje ook nog leeg te eten, haha. Echt fantastisch.

  • Niels zegt:

   Heheh dank je wel! Leuk dat je het zo lekker vindt, ik ben ook gek op pompoen! Maareh het bordje van je kleintje leegpikken is natuurlijk niet de bedoeling :-))

 2. Elisabeth zegt:

  Hallo Niels,

  Wat een geweldige site, met heerlijke recepten! En fijn dat er ook genoeg recepten zijn met ‘vergeten groenten’ die ik vaak bij de natuurvoedingswinkel of op de markt wel kan krijgen maar waar ik tot nu toe nog niet zo goed mee wist te koken.
  Volgens het consultatiebureau zijn er zoveel dingen die een baby nog niet mag eten en jou site moedigt me vooral aan lekker mijn eigen plan te trekken en vooral eens iets anders te proberen. Onze dochter van 8,5 maand is juist dol op eten wat bestaan uit meer dan een aardappel en groente. (…En doordat we alles biologisch eten, zit er vaak al veel meer smaak aan.)

  Dank voor het delen van je kennis, wij genieten er alle 3 van!!

 3. Fanny zegt:

  Hey Niels,

  Ik ben al een tijd op zoek naar de spaghettipompoen, omdat het echte spaghetti ook kan vervangen en zo een veel gezondere maaltijd oplevert! Vroeg mij alleen af op welke markt je de pompoen bent tegengekomen, aangezien ik ze nauwelijks tegenkom. Af en toe alleen bij een biologische supermarkt.

  Bij voorbaat dank,

  Fanny

  • Niels zegt:

   Hoi Fanny,
   Ik kom ze ook niet vaak tegen. Ik had de mijne op de biologische boerenmarkt op de Nieuwmarkt in Amsterdam gevonden (die is elke zaterdag) en ze liggen soms bij de Ecoplaza en de Natuurwinkel.