Rijstepap met rozijnen en amandelen

Kardemom

Kardemom: peulen en zaadjes

Lief heeft vandaag een roeiwedstrijd dus heb ik rijstepap voor haar gemaakt. Ultieme bron van energie voor het sporten: suikers voor instant energie en veel koolhydraten die tijdens de race in energie worden omgezet. Bij het ontbijt liet N merken dat ze het ook erg lekker vond ruiken, dus hebben we haar laten proeven. Rijstepap blijkt ook een groot succes als babyontbijt :-)
Niet vreemd, want met vanille, kardemom, gember en kaneel heeft deze rijstepap inderdaad een geur om van te watertanden! 

Gebruik voor rijstepap rijst met een ronde korrel: risottorijst, sushirijst of dessertrijst. Die bevatten namelijk veel zetmeel, waardoor het een heerlijk romige rijstepap wordt. Langkorrelige rijst is minder geschikt voor dit gerecht.

 

Recept: Rijstepap met rozijnen en amandelen

 • 4 kopjes rondkorrelige rijst
 • een halve liter volle melk
 • een vanillepeul
 • 10 kardemom-peulen
 • een theelepel kaneel
 • een theelepel gemberpoeder
 • boter
 • een hand amandelen
 • een hand rozijnen
 • suiker
 • een schep crème fraîche
Rijst

Rijst

Begin de avond van tevoren al: snijd de vanillepeul in de lengte in tweeën en snijd de kardemom-peulen doormidden. Breng de melk aan de kook en doe daar de vanille, kardemom, gember en kaneel in. Zet het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat de melk zo een nacht staan op een koele plek. De specerijen zullen hun heerlijke geuren en smaken zo afgeven aan de melk.

De volgende dag neem je een zware pan met een dikke bodem, bijvoorbeeld een gietijzeren braadpan. Kook water in de fluitketel. Smelt de boter op laag vuur en voeg de rijst toe. Roer zodat alle rijstkorrels en laagje vet hebben. Hak de rozijnen grof met een mes en roer ze door de rijst, voeg na een paar minuten een scheut kokend water toe en roer goed. Het water zal snel door de rijst worden opgenomen en je ziet dat het zetmeel dat aan de rijst zat, ervoor zorgt dat het er al meteen als een papje uit gaat zien. Dat is precies wat we willen!

Blijf constant roeren en heet water toevoegen, tot je in totaal iets meer dan een halve liter water bij de rijst hebt gegoten. Het ziet er al best goed uit, maar als je proeft merk je dat de rijst nog lang niet zacht is. Verwarm nu de melk met de specerijen, maar pas op dat die niet gaat koken. Dan gaat namelijk veel van de lekkere geur verloren. Voeg de warme melk in delen toe aan de rijst, op zeer laag vuur, terwijl je goed roert. Ook nu geldt dat het niet mag gaan koken. Hak ondertussen de amandelen in stukjes en roer die door de rijst.

Blijf roeren, houd het vuur zeer laag, en proef regelmatig of de rijst al zacht wordt. De rijst mag een beetje bite houden, hij hoeft niet helemaal superzacht te worden. Als alle melk door de rijst is opgenomen, is de rijst als het goed is, klaar. Als je hem nog iets te hard vindt kun je nog heet water toevoegen (blijf roeren!). Is de rijst precies goed, voeg dan suiker toe naar smaak, en maak de rijstepap af met een schep crème fraîche.

Heerlijk, maar niet voor elke dag. Tenzij je topsporter bent, of houthakker of zoiets :-)

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

10 reacties op Rijstepap met rozijnen en amandelen

 1. Rasa zegt:

  Ik heb het gisteren voor de wedstrijd geproefd, superheerlijk! Vroeger voor de hardloopwedstrijden had ik vaak boekweitpap gegeten, heb je misschien een uitgewerkte recept daarvoor (ook goed voor ontbijt :)?

  • Niels zegt:

   Dank je! Boekweitpap heb ik nog nooit gemaakt, ik maak wel graag Bretonse galettes (hartige pannenkoeken) van boekweitmeel. Ik zal binnenkort eens wat gaan experimenteren.

 2. Kim van Rijn zegt:

  Lijkt me lekker. Kan niet wachten tot Kaate mag gaan eten…. De fles is ze wel zat.

 3. Bob zegt:

  Hi Niels,
  Dankzij die overheerlijke rijstepap van jou hebben wij (de RIC 1) de RIC 2 met 5 seconden verslagen! 1000 maal dank en ik ga het zeker thuis uitproberen.
  Gr.
  Bob

 4. Chantal zegt:

  Hallo Niels,

  Hoe kun je dit het beste bewaren? Kan dit in de vriezer?

  Groeten, Chantal

  • Niels zegt:

   Hi Chantal,
   Rijstepap is op zich prima in te vriezen, maar het wordt er niet erg lekker van. Net als risotto: die vries ik wel eens in, maar ik ben altijd een beetje teleurgesteld als het weer opgewarmd wordt. De smeuïgheid die het nou juist zo lekker maakt, gaat door het invriezen verloren. Dus dit is meer een gerecht om vers te maken.

 5. Chiara zegt:

  Het klinkt allemaal zo heerlijk! Zoals vele recepten op de website.
  Helaas is mijn baby (nu 7 maanden) allergisch voor koemelk.. Er valt dus een hoop af!
  Heeft u misschien tips hoe ik bijvoorbeeld dit recept alsnog kan maken maar dan zonder de koemelk producten?
  Ik wil mijn baby dit niet ontzeggen ;-)

  • Niels zegt:

   Hi Chiara,
   lastig, een koemelkallergie. Ik ben geen voedingsdeskundige, dus ik vind het moeilijk om tips te geven hierover. Ik raad je aan bij de huisarts of een diëtist te vragen of je bijvoorbeeld soyamelk zou kunnen gebruiken.