Spaghetti met romige paddestoelen

Spaghetti met paddestoelen

Spaghetti met paddestoelen

Het valt niet langer te ontkennen: de herfst komt eraan. Ik heb er altijd een beetje moeite mee, met afscheid nemen van de zomer. Maar als ik dan denk aan de heerlijkheden die de herfst brengt, en dan is het leven toch wel weer erg mooi. Want in september komen de nieuwe appels en peren, er zijn volop pruimen en bramen, en het einde van de zomer zorgt natuurlijk voor heerlijke paddestoelen.

Op de Nieuwmarkt staat op zaterdag een prachtige paddestoelenkraam. Ik kocht er kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood voor N en voor mezelf. Geen echt brood, maar dikke bruine bospaddestoelen. In Italië zijn ze bekend als porcini, of misschien ken je ze als cèpes, in het Frans) . Ik ben gek op de bosachtige aardse geur en smaak van paddestoelen, een heerlijk soort oer-aroma dat ik als stadbewoner zelden ruik, tenzij ik naar de Nieuwmarkt fiets op zaterdag.

Als het zo’n regenachtig weer is als deze week, smaken de paddestoelen heerlijk met room. Als troost voor alle regen. Wat knoflook en een sjalotje voor de pit, en verse peterselie als frisse toon.

Recept: Spaghetti met romige paddestoelen

Vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • spaghetti
 • een paar eekhoorntjesbroodjes
 • een paar kastanjechampignons
 • een sjalotje
 • een teentje knoflook
 • een flinke scheut slagroom
 • een bosje verse peterselie
 • wat olie
Eekhoorntjesbrood, porcini, cepes

Eekhoorntjesbrood

Zet een pan water op voor de pasta. Borstel de paddestoelen schoon. Liever niet met water schoonmaken, want dat absorberen ze en dan worden de zompig. Snijd ze in heel kleine stukjes of hak ze grof in hakmolentje of keukenmachine. Pel sjalotje en knoflook en snij superfijn. Bak in een hete koekenpan met een beetje olie het sjalotje, en de paddestoelen. Voeg een paar minuten later ook de knoflook toe. Als alles lekker gebakken heeft, voeg je een scheut room toe en laat die inkoken tot een saus. Dat is niet moeilijk: gewoon zachtjes laten koken, blijven roeren en de saus zal vanzelf wat dikker worden.

Kook ondertussen de spaghetti gaar, snij ze in kleine babystukjes. Hak wat verse peterselie fijn en roer spaghetti en peterselie door de saus. Eet smakelijk!

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , . |

10 reacties op Spaghetti met romige paddestoelen

 1. Oef ja, de zomer, miew.

  Er zijn nu ook weer vijgen! Ik plaats er zo een blogje over op eetfestijn.

  Is er ook al weer eekhoorntjesbrood? De catharellen en trompettes de la mort (http://babyeetfestijn.wordpress.com/2010/08/29/cantharellen/) zijn alweer bijna voorbij.

  Heb je de spaghetti trouwens uit de plinten moeten schrapen?

 2. Niels zegt:

  Haha nee hoor, de spaghetti is allemaal keurig opgegeten, N is veel te veel een smulpaap om zoiets lekkers aan de plinten te schenken :-)

  De vijgenboom in onze tuin heeft inderdaad een paar rijpe vijgen, en een heleboel onrijpe. Als het weer nog een paar dagen lekker blijft, zullen er nog wel meer rijpen. Lekker!

  Kom je wel eens op de Noordermarkt in Amsterdam op zaterdag? De paddestoelenkraam daar is erg fijn. Volop eekhoorntjesbrood, en inderdaad ook nog veel cantharellen (gele en bruine) en trompettes. N heeft ze nog niet geproefd, dit was pas de tweede keer dat ze paddestoelen at. Maar ze vindt het lekker, dus ik ga er nog meer proberen!

 3. Annejet zegt:

  Zoon (9 maanden) vond de spaghetti – afgaand op het gretige open mondje en de snelheid waarmee hij het naar binnen werkte – zalig!

  • Niels zegt:

   Goed zo!
   Paddestoelen zijn natuurlijk ook gewoon zalig! Ik verheug me op de markt morgen: op de biologische markt op de Nieuwmarkt (zaterdag in Amsterdam) staat altijd een erg fijne paddestoelenkraam. En dit herfstige weer is erg geschikt om paddestoelen te eten!

 4. tom zegt:

  vandaag gemaakt met creme fraiche, trompetkantarellen en grote witte paddestoelen (blek taggsvamp) die we hier in Zweden gelukkig zelf in het bos kunnen zoeken.. wat een genot. En lekker dat kleine J het vond!

 5. vera zegt:

  Ik wil dit recept volgende week gaan maken, ben benieuwd! Ik maak van bijna alle gerechten meer zodat ik het kan invriezen. Is dat met een gerecht met slagroom ook mogelijk?

  • Niels zegt:

   Hi Vera,
   Gerechten met slagroom kun je prima invriezen. Maar pasta met saus wordt wel wat droog als je het invriest: tijdens het opwarmen neemt de pasta het vocht uit de saus op, waardoor de pasta wat slapper wordt en de saus droger. Vers is dus lekkerder in dit geval, maar het kan prima als je een paar druppels extra water (of room of melk) toevoegt.
   Niels

 6. vera zegt:

  Hoi Niels,

  Bedankt voor je reactie! Goed te weten dat je slagroom kunt invriezen. Ik heb laatst de spaghetti met verse tomatensaus ook ingevroren en dat vond ze ook prima, tot de laatste hap opgegeten!

 7. Mascha zegt:

  jammie, dit gerecht viel bij ons alledrie in de smaak (met wat zout en peper erbij voor papa en mama). Nu eens kijken wat voor lekkers ik voor morgen op je site kan vinden!

 8. Debby zegt:

  De pasta was een groot succes, ook voor mijn 3 jarige dochter. Je recepten zijn geweldig en inspirerend….mijn dochter heeft van kleins af aan ook altijd mogen proeven van jou lekkere recepten en eet nu werkelijk alles! Ze eet liever een lekkere pasta, olijven of een Thaise curry dan een pannenkoek of friet….hopelijk wordt mijn zoon ook een alleseter! Het lijkt er in ieder geval op, laat hem vanalles proeven. Bedankt! Groetjes Debby