Gort, boontjes en paprika

Gort met boontjes en paprika

Gort met boontjes en paprika

Voordat de aardappel naar Europa kwam, de rijst hier nog niet bekend was en de spaghetti nog niet was uitgevonden, at iedereen in deze streken gort. Gort is gepelde (en soms geslepen) gerst. En er wordt heel veel gerst verbouwd om bier van te maken, maar niemand eet het. Ik ook niet. Jammer, want het is best lekker. En het bevat weinig gluten. Daarom is het niet erg geschikt om brood van te bakken, maar wel erg geschikt voor Beginners in de Gastronomie. Babydarmen kunnen nog niet zo goed omgaan met gluten, vandaar.

Ik kocht bij de Natuurwinkel een pak voorgestoomde gort. Tovergort, zeg maar. Volgens mijn kookboeken kun je het bereiden zoals risotto, of gewoon koken of stomen. De risottomanier lijkt me wel wat: ik maak graag risotto (al doe ik dat altijd met rijst :-). Groenten erbij voor de smaak en de vitaminen, en klaar is ons gezonde experiment.

Recept: Gort met boontjes en paprika

Vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • 3 kopjes gort
 • een scheutje olie
 • een uitje
 • een stengel bleekselderij
 • een rode puntpaprika
 • een hand sperziebonen
Gort (gepelde gerst)

Gort

Dop de boontjes en snijd ze in kleine stukjes. Kook in 10 minuten beetgaar in een laagje water en giet af. In een zware pan met een dikke bodem giet je een scheutje olie. Laat warm worden. Snij ondertussen de ui, de paprika en de selderij in piepkleine stukjes. Fruit ze in de olie. Ze hoeven niet bruin te worden, laat ze gewoon zachtjes garen. Voeg na een paar minuten de gort erbij en roer om. Voeg een flinke plens kokend water toe, roer om en zet het vuur laag. Laat de gort gaar worden terwijl je af en toe roert. Als al het vocht is opgenomen voordat de gort gaar is, voeg je nog een scheut kokend water toe.

Na 12 minuten is de gort gaar (proef even voor de zekerheid). Voeg de boontjes toe en roer op het vuur nog een paar keer goed om. Klaar!

Dit was een leuk experiment, want zowel N als ik hadden nog nooit bewust gort gegeten. We vonden het allebei lekker. N vond het zelfs bijzonder lekker, ze zat druk te smakken en vrolijke geluidjes te maken. Het gerecht is prima in te vriezen, dus ze kan er nog vaker van genieten.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

2 reacties op Gort, boontjes en paprika

 1. hilde zegt:

  wat een leuk recept, mijn zoontje is nu 6 maanden en ik kook alles zelf, maar nu hij ook meer dan alleen groentepuree mag vind ik t best lastig recepten te vinden…. Top!!!

  • Niels zegt:

   Leuk! Er staan inmiddels al best veel recepten hier, ik hoop dat je er iets tussen vindt wat je lekker lijkt. Er zijn volop verse groenten te krijgen, de pompoenen bijvoorbeeld zijn nu in het seizoen. De pompoensoep met aardappel die ik laatst gemaakt heb is hier een groot succes, N wordt er helemaal druk van, zo lekker vindt ze die.