Rijst met avocado en omelet

Rijst met avocado en omelet

Rijst met avocado en omelet (shirashi zushi)

Ik moet niks hebben van potjes babyvoeding met kip teriyaki, boeuf stroganoff en andere commerciële onzin. Hoofdingrediënt van teriyaki is zoute sojasaus en in stroganoff hoort een fors glas vodka. Allebei dus niet geschikt voor baby’s, dus waarom zou je er in vredesnaam babyvoeding van maken? Er zit niet echt sojasaus en wodka in, stelt een woordvoerder op tv ons gerust. Maar dan is het helemaal suf om die potjes zo te noemen! Nee, geef mij maar gewoon normaal eten.

Het zal daarom misschien verbazen dat ik met zoiets fancy-schmancy als sushi aankom. Maar sushi komt erg dicht in de buurt van het pure eten. En dat vind ik nou juist wel erg geschikt voor kindjes. Vandaar.

Zelf sushi maken is leuk en lekker, en shirashi zushi is waarschijnlijk de makkelijkst te maken vorm van sushi. Het betekent zoiets als losse sushi. Alle ingrediënten (vis, groente, ei, etc) worden los geserveerd in een kom met rijst. Dat kan erg uitgebreid, maar voor N hou ik het vanavond simpel: sushirijst, lekker rijpe avocado, en reepjes flinterdunne omelet.

Recept: Rijst met avocado en omelet (shirashi sushi)

vegetarisch babyhapje vanaf 6 maanden

 • een handje (sushi)rijst
 • een piepklein scheutje azijn
 • een piepklein beetje suiker
 • een halve rijpe avocado
 • een ei

Was de rijst en kook hem gaar in water met een klein beetje suiker en azijn (twee kopjes water op een kopje rijst is een goede verhouding). Door de suiker en de azijn krijg je de typische licht zoete, licht zure smaak die sushirijst heeft.

Kluts het ei langdurig tot het helemaal los is, met een klein beetje water. Giet in een grote koekenpan met een beetje olie en spreid het ei uit over de hele bodem van de pan. Bak er zachtjes een heel dun omeletje van. Schil de avocado en snijd hem in kleine blokjes. Als de rijst gaar is roer je de zachte rijpe blokjes avocado door de warme rijst. Rol de omelet op en snijd er dunne reepjes van en geef die bij de rijst. Eet smakelijk!

Avocado is niet goed in te vriezen, daarom is het recept voor één enkele voeding.

Geplaatst onder recepten, vanaf 6 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

11 reacties op Rijst met avocado en omelet

 1. Doede zegt:

  Heb je het Parool van afgelopen zaterdag uitgespit? De Duitse Foodwatch is in Nederland neergestreken en oh warempel… het helemaal met je eens!

  • Niels zegt:

   Ja ik heb het gelezen. Ik was eerst niet zo gecharmeerd van hun plan voor een hygiëne-sticker op de deur van elk restaurant (de warenwet legt veel te veel nadruk op hygiëne. Ik vind het heus wel belangrijk dat er schoon gewerkt wordt in de keuken, maar het moet niet Het Allerbelangrijkst zijn), maar ik ben het met ze eens dat het raar is dat de keuringsrapporten van de voedsel- en warenautoriteit niet openbaar zijn.
   Dat ze het met mij eens zijn verbaast me niks :-)

 2. Noor zegt:

  mijn zoon van 8 maanden heeft er vanavond van gesmuld! Dank voor het recept

 3. Yvonne zegt:

  Hoi Niels,
  Mijn ervaringen met het invriezen van (aangesneden) avocado zijn juist positief. Strak verpakt in plastic, hup, in de vriezer. En na ontdooien fijnprakken (ik mengde het door couscous toen mijn zoon 7 maanden was, smullen!) en het zag er prima uit en werd met smaak gegeten. Wellicht dat de structuur niet meer OK was, maar daar heb je weinig last van als je toch gaat prakken. De smaak leek ook niet veranderd – ik proef alles voor ik het mijn zoon voorzet.
  groet,
  Yvonne

  • Niels zegt:

   Ha! Nou ja, prima. Ik heb het een keer geprobeerd was er niet zo over te spreken, maar misschien was ik te kritisch. Of ligt het aan de soort avocado.

   Maar eigenlijk hoef je een avocado toch nooit in te vriezen? Zo lekker dat ie altijd in een keer op gaat :-)

 4. Dag Niels,

  Inmiddels heb ik al je gerechten vanaf 6 maanden bijna allemaal afgewerkt. En met succes! Wij zijn ruim 3 jaar woonachtig in Bangkok en afgelopen april is onze zoon hier geboren. Bij dit gerecht moest ik echt even reageren. Fervente liefhebbers van sushi en we eten het minstens 2x per week. De kleine stokjes liggen al klaar voor ons mannetje! Nog even wachten helaas. Ontzettend leuke site. Bij ons komen er ook geen potjes in. Die zijn hier overigens bijna niet te krijgen dus dat scheelt!

 5. Valerie zegt:

  Dag Niels,

  Aan de hand van die foto waar het gerecht te zien is vroeg ik mij af of
  zo’n gerecht, rijst avocado en omelet nou ook wordt gepureerd?
  het staat er niet bij, maar ik neem aan van wel…

  Groetjes

  • Maaike zegt:

   Hmm, goede vraag! Helaas nog geen antwoord op gekregen van Niels… Zelf maak ik de hapjes van mijn kleine man (6mnd) niet al te glad, maar hele rijstkorrels lijken mij ook iets optimistisch. Kauwen wordt geoefend, maar tandjes ontbreken nog volledig.

   Trouwens super leuke site. Ik kreeg een tip van een vriendin!

   • Niels zegt:

    Hi,
    Sorry voor de late reactie, was een beetje druk.
    Voor heel kleine kindjes is het handig om echt te pureren. Maar de periode van superglad gepureerd eten duurt maar heel kort: je kunt al heel snel (na een paar weken) beginnen met iets minder glad eten. Als je de rijst iets langer kookt dan normaal, en de erwtjes zijn gaar, dan kun je met een vork de rijst, erwtjes en omelet een beetje prakken. Gaat ook prima als er nog niet echt tandjes zijn: gare rijst kun je prima kauwen tussen babykaken zonder kiezen :-)

 6. Eelke zegt:

  fijne site dit zeg! en pluspunten voor gebruik van de term “fancy-schmancy”.

 7. gerdy zegt:

  wat een leuke site! dit wordt nr. 1 om te proberen. heb al heel veel recepten zelf bedacht en uit de opperdepop van de appie. Maar ja als deze recepten worden gemaakt door Niels (mijn zoon heet ook Niels:)) is dat natuurlijk wel een pluspunt.

  even een vraagje aan de bezoekers: als ik nou in navolging van het thuisafgehaald.nl concept (je kunt voor een paar euro een prak halen bij iemand in de buurt die “teveel” kookt) babyvoeding ga maken, zou daar interesse in zijn? beetje suffe vraag voor hier mss, ik neem aan dat iedereen die hier komt kijken zelf kookt:)) maar mss heeft iemand een idee?

  Gerdy