Wat mag mijn baby eten?

Tuinbonen met spekjes

Tuinbonen met spekjes: nog even niet

Wat mag mijn baby eten?” is de vraag op Google waarmee de meeste mensen naar mijn website klikken. Een terechte vraag, want eten is lekker en belangrijk, maar voor je van alles aan je kleintje voert wil je natuurlijk wel even weten wat belangrijk is om te weten. Dat is ook een van de redenen waarom ik mijn website begonnen ben. Er is veel te zeggen over eten. En het is leuk om erover te lezen. Misschien kunnen we nog wat van elkaar leren. Laat ik eerst nog even zeggen dat ik geen voedingsdeskundige ben. Maar ik heb wel gezond verstand, ben liefhebber van koken en eten, en ik lees er veel over.

Je kunt al vanaf 4 maanden voorzichtig beginnen met wat fruit en groente, maar wij hebben N de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding gegeven. Dat is gezond, ze vond het heerlijk en het ging prima, dus geen enkele reden om er eerder mee op te houden. Maar bij 6 maanden had mijn lief er genoeg van, van het kolven op haar werk, van de afhankelijkheid en van de tandjes die doorkwamen. En dat was mijn cue om het toneel te betreden, want ik stond al een tijd te popelen om N in te wijden in de wereld van de culinaire geneugten.

Als je begint met echt eten, zijn er maar een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Rustig beginnen, met zachte smaken is heel belangrijk. Na maanden alleen maar zoetige melk is het een te grote stap om meteen met ansjovis en olijven aan te komen. Laat het kleine schatje eerst maar eens beginnen met bloemkool, worteltjes of pompoen.

Een ding tegelijk is ook een goede tip. Het is niet nodig om meteen ingewikkelde gerechten te maken. Eén ingrediënt per keer, en dan liefst een paar dagen achter elkaar zodat de nieuwe smaak bekend wordt. Geef maar eens gewoon drie dagen aardappelpuree.

Pas op voor allergieën. Baby’s kunnen allergisch reageren op allerlei ingrediënten. Aardbeien en tomaten (en ander rood spul) bijvoorbeeld zijn berucht, veel mensen (ook volwassenen) krijgen daar rode uitslag van in en om hun mond. Onschuldig, maar let erop. Dat is een voordeel van één ingrediënt tegelijk geven: als er dan sprake is van een reactie dan weet je zeker waar het aan ligt. Telkens wanneer je een nieuw ingrediënt geeft, moet je even goed opletten.

Pas op met nitraatrijke groenten. Groenten zijn gezond en lekker, maar het is niet goed om meer dan een keer per week nitraatrijke groenten te geven. Nitraat zit in bladgroenten zoals spinazie, maar ook in venkel en bietjes. Die kun je gerust klaarmaken (ze zijn zelfs heel gezond), maar gewoon niet te vaak.

Over het invriezen van nitraatrijke groenten zijn de meningen verdeeld. Een deel van het nitraat in groenten wordt tijdens het verwarmen omgezet in nitriet, dat een beetje giftig is. Door een nitraatrijke groente te koken, in te vriezen en daarna nog eens op te warmen, wordt twee keer nitraat omgezet in nitriet waardoor er meer nitriet in de maaltijd zit. Sommigen zeggen dat je die groenten daarom niet moet invriezen en opwarmen, anderen zeggen dat het helemaal geen kwaad kan. Veel nitraatrijke groenten zijn sowieso niet geschikt om in te vriezen omdat ze veel vocht bevatten. Maar gerechten met bietjes en venkel vries ik gewoon in. Ik geef ze nooit vaker dan één keer per week.

Nitraatrijke groenten zijn: andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, paksoi, postelein, raapstelen, rode bieten, alle soorten sla, spinazie, spitskool, venkel.

Na een tijdje kun je het iets interessanter maken. Ik ben na een maand begonnen met eenvoudige stamppotjes, ui, knoflook en verse kruiden. Die maken het eten meteen een stuk spannender, want alleen aardappel is ook maar alleen aardappel.

Sommige ingrediënten zijn niet goed voor baby’s. Met gluten (in brood, koekjes, brinta en andere tarweproducten) kun je pas na 7 maanden voorzichtig beginnen. Daarom wordt eerst rijstmeel en rijstpap aangeraden, rijst bevat namelijk geen gluten. Peulvruchten zoals bonen en soja kunnen nogal een aanslag zijn op de darmen van baby’s, omdat die darmen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Ook die moet je met mate geven. Geen honing, daar kan een bacterie in zitten die slecht is voor baby’s. Honing mag je pas na de eerste verjaardag geven. Lever en leverworst de eerste 3 jaar maar één keer per week, omdat het veel vitamine A bevat, daarvan moet je niet teveel binnen krijgen. Zout is echt niet goed voor kleine kinderen, dus kook zonder zout. Door kruiden te gebruiken kun je het eten toch spannend en lekker maken.

En verder: voor je gaat koken alles goed wassen, goed opletten wat de reactie op het eten is, en veel samen genieten. Eten is een avontuur!

over eten. |

43 reacties op Wat mag mijn baby eten?

 1. Daphne zegt:

  Hallo Niels,
  Ik las toevallig in een boekje van het voedingscentrum dat geadviseerd wordt om kinderen onder het jaar geen opgewarmde nitraatrijke groenten te geven. Dat zou betekenen dat ik de porties onlangs ingevroren zomerse rodebietjesstamppot beter niet aan mijn dochtertje kan geven. Natuurlijk neem ik waar het haar betreft het zekere voor het onzekere. Geen punt, eten we het gewoon zelf op. Misschien een idee om bij het recept te zetten dat het beter niet kan worden ingevroren (en dus opgewarmd). Ik heb nog een bietje over, dus maak ik morgen gewoon een vers stamppotje voor haar. Ze vindt het vast heerlijk.
  groet,
  Daphne

  • Niels zegt:

   Hoi Daphne,
   Je hebt gelijk, maar de meningen zijn zeer verdeeld over het opnieuw opwarmen van nitraatrijke groenten. Het voedingscentrum adviseert het inderdaad niet te doen, maar er zijn talrijke voedingsdeskundigen die zeggen dat het helemaal geen kwaad kan om bijvoorbeeld bietjesstamppot in te vriezen en later op te warmen.
   Waar iedereen het wel over een is, is dat baby’s niet vaker dan één keer per week nitraatrijke groenten mogen. Ik vries bietjesstamppot dus wel in, maar geef maximaal eens per week een bietjesmaaltijd of andere nitraatrijke groente.
   Ik heb de tekst hierboven aangepast voor de volledigheid. Dank voor het attenderen!

 2. hilde zegt:

  wat een leuke fijne website!!
  ben volop aan het leren en experimenteren voor mijn mannetje van 6 maanden.
  gaf jij ook gelijk 200 gram fruit en 200 gram groenten per dag? en wat is een goede verdeling aardappel/groenten?

  • Niels zegt:

   Dank voor je berichten, leuk dat je wat aan mijn site hebt!

   Over de hoeveelheden: zoals je in mijn recepten kan zien gebruik ik nooit een weegschaal bij het koken. Ik geef N elke dag een flink fruithapje, dat meestal bestaat uit een banaan en nog wat ander fruit (een hand aardbeien, of een perzik, of twee pruimen, of een geraspt appeltje, of een peer, etc). Ik schat dat dat altijd wel meer is dan 200 gram. Soms eet ze het helemaal op, soms laat ze iets staan. Maakt niet uit: ze kan zelf prima aanvoelen wanneer ze genoeg heeft.

   Bij de groentehapjes gaat het bij mij ook zonder weegschaal. Ik maak altijd genoeg voor meerdere porties en die vries ik dan in. Een portie is bij mij een diepvriesbakje vol. Het gewicht van zo’n portie is erg afhankelijk van het gerecht: een bakje vol soep is veel zwaarder dan een bakje aardappelpuree. Ik heb net even gecheckt wat de porties wegen die ik nu in de vriezer heb liggen. Die zijn allemaal tussen de 120 en 170 gram. Soms heeft ze aan zo’n portie meer dan genoeg, soms heeft ze nog honger en geef ik haar een bakje yoghurt of wat fruit als toetje.

   Ik probeer de gerechtjes altijd zo te maken dat ze half koolhydraten (aardappel / pasta / rijst / couscous etc) zijn, en half groenten. En altijd wat vet erin: een scheutje olie, of boter om in te bakken. Maar het is bij mij allemaal geen exacte wetenschap. Ik kook op m’n gevoel: ik kook voor N eigenlijk precies zoals ik voor grote mensen kook, alleen zonder zout / pepers etc.

 3. Petra zegt:

  Hallo Niels,

  fijn dat je zo de tips en adviezen op een rijtje hebt gezet. het klinkt eigenlijk allemaal ook erg logisch. ik ben nu alvast wat recepten aan het verzamelen, zodat we wanneer T 6maanden is, echt kunnen gaan experimenteren. Vooralsnog zijn het nog wat kleine fruithapjes naast de volledige borstvoeding.
  met je tips kunnen we weer verder met verzamelen.
  hoe zit het met invriezen van bijv aardappel met wortels? dan kan ik bijv hiervan wat porties invriezen, zodat T inderdaad wat dagen achter elkaar hetzelfde kan eten.
  ben wel erg benieuwd naar lekkere stamprecepten.

  groeten

  • Niels zegt:

   Hoi Petra,
   Invriezen van aardappels en wortels gaat uitstekend! Alle vaste groenten zijn goed in te vriezen. Bladgroenten en andere zachte groenten niet: die worden snotterig als je ze weer ontdooit. Bovendien bevatten bladgroenten nitraat, sommige wetenschappers zeggen dat je het daarom niet een tweede keer mag opwarmen.
   Verder gaat invriezen prima. Soepen, stamppotjes, rijst, gaat allemaal goed. Ik heb m’n pastagerechten ook ingevroren en dat kan wel, maar die gerechtjes worden wel iets minder lekker. De pasta blijft vocht opnemen waardoor de pasta zacht wordt en de saus te droog. Prima op te lossen door wat extra vocht toe te voegen, maar vers blijft lekkerder.
   Over lekkere stamprecepten: N is gek op aardappels / puree, dus al die stamppotjes vindt ze heerlijk. Het stamppotje van verse spinazie was een grote hit, de preipuree ook. En binnenkort volgen meer stamppotrecepten.

 4. loulou zegt:

  Hee niels,

  Leuke site,zat toevallig te googlen naar babyrecepten en kwam hierop.Ik heb de boek opperepop van de AH maar er zitten zo saaie recepten in voor babys en vanaf 6maanden dingen als alleen wortelen ofzo .
  Mijn dochter geef ik al sinds 5 maanden ongv groenten en fruit en merk dat ze nu pas goed eet (6 maanden en 1 week is ze nu).
  Ze eet elke keer rond de 150 gram gepureerd eten (meestal wortelen,aardappelen,broccoli en olijfolie dus zeer saai daarom mijn zoektocht naar andere variaties) en ze vind het niet genoeg.
  Ik was van plan om vanaf morgen grotere porties te maken want is ook niet de bedoeling dat ze erna nog een fles melk krijg he.

  Maar ga zo verder ik ga zo eens kijken bij 7 maanden wat voor recepten er staan ahah

  • Niels zegt:

   Hoi Loulou,
   Er is inderdaad wel meer te eten dan alleen broccoli, wortels, en aardappel :) Ik hoop dat je wat hebt aan m’n recepten!

 5. Royke zegt:

  Mijn dochter (ook N…;) ) heeft waarschijnlijk koemelk-allergie en moet het eerste jaar de introductie van nieuwe producten via een schema opbouwen. In een aantal recepten heb je yoghurt of andere koemelkproducten verwerkt. Heb je een tip om dit te vervangen? Het klinkt allemaal super wat je maakt! Bij mij gaat van begin af aan alles vers en ik gebruik de baby-cook om te stomen en te pureren. N is nu 7,5 maand en heeft nog geen tandjes, ik maak daarom nog alles super glad. Als ik jouw recepten lees, vanaf die leeftijd, is dat dus niet nodig.
  Bedankt voor jouw mooie site!

  • Niels zegt:

   Hoi Royke,
   Dank je voor je bericht! Wat lastig, een koemelk-allergie. Ik heb daar geen ervaring mee dus ik kan je ook niet echt tips geven. Als ik jou was zou ik de huisarts of het consultatiebureau vragen welke alternatieven er zijn, want calcium en vitamines die in melkproducten zitten, zijn wel belangrijk.
   Over de tandjes: super glad is inderdaad niet nodig, ik ben begonnen met spaghetti / macaroni toen N ook nog geen tandjes had. En ook in de stamppotjes mogen best stukjes zitten. Dat maakt het eten ook interessanter voor je dochter! Je zult zien dat ze ook zonder tanden prima kauwbewegingen kan maken en zachte pasta en zachte stukjes aardappel goed kan fijnmalen.
   Succes ermee! Ik hoop dat ze snel over de allergie heengroeit!

   • Rianne Karssen zegt:

    Hoi Niels,

    ik las over de koemelk allergie en misschien is het een idee om de yoghurt of andere koemelkproducten te vervangen door een beetje opvolgmelk waar geen koemelk in zit of waar de koemelk is ‘verknipt’. Misschien een tip, want ik had deze vraag al vaker gezien op je site.

    Gr Rianne

   • Volgens mij kan je gewoon de melk vervangen door rijstemelk, amandelmelk of havermelk (tegenwoordig ook bij de plus en de AH te verkrijgen). Het smaakt wel wat zoeter maar dat is voor kleine kids niet zo erg. Later kan je soyamelk gebruiken. Maar soya schijnt voor jonge kindjes nog wat zwaar te zijn om te verteren.
    Misschien kan geitenyoghurt ook. maar dat weet ik niet zeker.

 6. Nancy zegt:

  Hoi Niels,

  Erg inspirerend, deze site! Ik raakte een beetje in de war van alle adviezen: consultatiebureau, antroposofisch kinderdagverblijf, kookboek vegetarisch koken voor kinderen (eet zelf vegetarisch), vriendinnen… Met de recepten op deze site kan ik verantwoord, maar ook lekker koken. Ik heb nog wel een vraagje: wat voor olie gebruik je in je babyhapjes?

  Groet, Nancy

  • Niels zegt:

   Hoi Nancy,
   Ja ik vind alle adviezen soms ook wat verwarrend. Daarom ga ik maar vooral af op m’n gezond verstand. Ik maak veel vegetarische gerechten, maar soms ook vlees. Daar zitten namelijk voedingsstoffen in waarvan ik denk dat N ze nodig heeft. Als je puur vegetarisch kookt moet je even in dat kookboek kijken hoe je die voedingsstoffen kan compenseren. (Sorry, weer een advies erbij :-)

   Ik gebruik altijd milde (niet extra vierge) olijfolie om mee te koken en bakken. Extra vierge is heerlijk, maar te overheersend in babyhapjes (en trouwens ook niet bedoeld om in te bakken)

 7. Claudia zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een geweldige site. Ik heb even een vraag. Ik maak veel eten zelf voor mijn kleine, maar moet ik ook olie toevoegen aan het eten? Ik vries veel in als het gekookt en gepureerd is, in een ijsblokjeshouder en doe het daarna in diepvrieszakjes. Vlees zoals kip en gehakt kook ik ook of moet ik dit bakken? Ons meisje vind het allemaal erg lekker, maar komt ze geen goede vetten te kort of deze manier?

  • Niels zegt:

   Hoi Claudia,
   Een beetje vet in het eten is nodig en lekker. Vetten bevatten smaak, vitamine en energie en dat is allemaal goed voor kleintjes. Ik voeg wat vet toe als de ingrediënten weinig of geen vet bevatten. Gepureerde worteltjes met kipfilet bijvoorbeeld, bevat nauwelijks vet. Dus daar zou ik wat olie aan toevoegen. Maar als je kippenpootjes gebruikt (met vel) dan zit daar al genoeg vet in van nature.
   Kindjes krijgen ook vaak nog melk (opvolgmelk of koeienmelk of andere melk) en daar zit ook vet in. Ze komen daardoor niet snel iets tekort, dus je hoeft je er niet heel veel zorgen over te maken. Volg gewoon je gevoel & verstand!
   Groeten
   Niels

 8. Linda zegt:

  Wat een ontzettend mooie site! Mijn complimenten!
  En wat heerlijk om zo meer recepten te leren kennen.
  Wij koken/stomen ook voor ons 9 maanden oude zoontje en kunnen nu nog meer variaties op doen.
  Overigens heb ik afgelopen maandag op Radar gezien dat er in potjes maar liefs 6 suikerklontjes zitten en ze dus zeker niet zo goed zijn als wat gezegt wordt. Naast dat eigen gemaakt eten lekkerder is en ze onze smaken al leren kennen is het dus ook nog een stuk gezonder!!
  Nog een vraagje; kunnen wij al kruiden gaan gebruiken en zo ja welke kruiden zijn dan verantwoord?

  Vriendelijke groet,

  Linda

  • Niels zegt:

   Hoi Linda,

   Dank voor je bericht! Ik zal die uitzending van Radar snel even bekijken op uitzendinggemist, ik ben benieuwd!

   Ik gebruik graag kruiden, liefst verse. Selderij gebruik ik veel omdat het gerechten pit geeft als je zonder zout kookt. En peterselie en bieslook zijn heerlijk, basilicum en oregano voor bij tomaten, en koriander, al is N daar niet zo dol op.

 9. Esther zegt:

  Hallo Niels,
  leuke site! zoals waarschijnlijk meer moeders, heb ik deze site ontdekt door ouders van nu van deze maand.
  vraagje: in alle “boekjes”/sites e.d. en natuurlijk ook het consultatie buro staat en zeggen ze dat je nog niet mag bakken tot dat je kindje een jaar is.. ik zie dat jij het wel doet (ik heb het zelf ook een keer gedaan) maar wat is de reden daarvan? en het mag/kan dus wel gewoon??
  ik zie ook dat je al met 6/7 maanden met ui en knoflook begonnen bent, reageert jouw dochtertje daar goed op. Dit is ook weer iets wat het cons. buro afraad, maar ik toch wel wil doen (mijn dochtertje wordt vh weekend 8mnd)
  groetjes Esther

  • Niels zegt:

   Hoi Esther,

   Volgens mij is het belangrijkst dat je je verstand gebruikt en goed oplet. Ik ben met 7 maanden begonnen met een beetje ui en knoflook om het eten wat spannender te maken. N vond het heerlijk en ze kreeg nergens last van, dus hoorde het vanaf dat moment zo’n beetje tot de standaardingrediënten.

   Waarom je niet zou mogen bakken zou ik echt niet weten, volgens mij is dat een fabeltje. Je moet natuurlijk geen zwartgeblakerde stukken vlees aan je kleintje serveren, maar dat is logisch (want dat is ook voor volwassenen niet gezond). Maar bakken geeft een heerlijke smaak, waar kindjes prima van kunnen genieten!

   Volg je hoofd en je hart: als het goed voelt probeer je het gewoon. En dan goed kijken of ze het lekker vindt, en hoe ze er verder op reageert. Kinderen krijgen soms vlekjes of bultjes van bepaalde etenswaren, van aardbeien bijvoorbeeld. Dat hoeft niks ernstigs te zijn, maar het betekent wel dat je even extra goed moet opletten, en het even aan de huisarts moet vragen als je het niet vertrouwt.

   Groeten,
   Niels

 10. Sandra zegt:

  Hallo
  Ik zag de link staan in ouders van nu . :) .. en dacht ga is kijken .. kei leuke website ik hou graag van koken en zat als steeds te denken wat moet ik straks voor mijn baby klaar maken … ben dan nu hoog zwanger en nu al bezig daar mee maar deze website is geschikt … :) ik ga hem bij favorieten toevoegen … vind alleen jammer dat er geen fruithapjes tussen staan vanaf 4 maand …

  maar hier staan echt geweldige recepten ga zo door .. dan word je een beroemde kok ;) … die een boek uit geeft .. babyfood :) .

  Groetjes
  Sandra

  • Niels zegt:

   Hoi Sandra,

   Dank je!
   Ik heb pas hapjes vanaf 6 maanden omdat N voor die tijd alleen maar borstvoeding kreeg, nog geen fruit. Dus voor 6 maanden heb ik geen ervaring! :-)

   Groeten
   Niels

 11. Bianca zegt:

  Hoi Niels,

  Sinds we jouw website hebben ontdekt zijn we over op helemaal zelf koken voor J. En ze vindt het allemaal heerlijk. Meestal eet ze gewoon hetzelfde als ons, maar dan gestoomd. Ik heb nog niet heel veel kruiden geprobeerd bij J, maar ze vindt alles wel lekker.

  Zeker toen we net begonnen hebben we veel recepten van je website geprobeerd, en nu is bijna een jaar en ga ik toch even kijken bij taartjes en dat soort dingetjes. Wil graag wat speciaals voor de kids die dan komen. Zal al een citroentaart staan.. hmm.

  Dacht altijd; zelf koken, gaat zo’n tijd in zitten, maar dat valt ontzettend mee (je bent toch ook bezig voor jezelf) Zelfs wij eten nu gezonder, omdat J ook gezond moet eten!! Super leuk!!

  Groetjes
  Bianca

 12. petra zegt:

  Hallo,

  Mijn vraag is eigenlijk heel simpel; moet je fruit, voor een fruithapje, van tevoren koken of niet. Ik denk zelf alles in de blender en klaar is het. En hoe en wanneer doe je er een liga door

  Gr Petra

  • Niels zegt:

   Hoi Petra,
   Koken is inderdaad niet nodig: gewoon in de blender en klaar! Een liga (of rijstwafel) erdoor blenderen geeft het fruithapje wat meer koolhydraten, zodat het beter vult. Gewoon een keer proberen en kijken hoe het bevalt!

 13. elze zegt:

  eindelijk eens een richtlijn..fijn!
  Mijn dochter is al bijna 19 mnd maar heeft ernstige voedingsproblemen en ik wil ZO graag van die stomme 6mnd potjes af. Ze heeft daarbij ook allergieën, maar ga zeker eens van de combi’s proberen. Ze kan helaas bijna geen stukjes eten en pureren was niet fijn genoeg, zoals in potjes. Nu heeft ze de eerste operatie gehad en nu kunnen we soms al wat zelf doen, maar ja na al die tijd…beetje het ‘spoor nog zoeken’, ik ga zeker het een en ander uitproberen!

  • Niels zegt:

   Hoi Elze,
   O wat naar, voedingsproblemen en allergieën. Ik hoop dat het nu beter gaat en dat jullie inderdaad snel van de potjes afkunnen, je dochtertje zal na al die potjes ook wel eens zin hebben in iets anders! :-)
   Veel succes met experimenteren!

 14. lindy zegt:

  Hoi hoi.wat fijn dat k op je,site terrecht ben gekomen k bwn n beginnende
  Mamma met heel veel vraagtekens.mn kleine man ia nu 4 mnd
  Hij krijgt normaal nestle 200cchypoallergeen.
  Maar va vorige week wordt mnr vaak s nachrs
  Met honger wakker.k geef nu n lepel rijstebloem
  In de melk maar ben ook bezig met stamppotjes.
  Nu eet hij dat niet echt helemaal omdat hij nog moet wennen denk ik
  Maar nu vroeg k mij af hoevaak moet k die rijstebliem februiken?
  En moet k dat ook na zn stamppotje doen??

 15. Eva zegt:

  Hello Niels

  I am so happy with this wonderfull site,thank you so much,you always want to give the best and healthy food to your child,and thank´s to you now I know that i can make my child´s manu so interesting and colourfull…
  Could you please tell me what is the best food for darmen,couse some time i have t o use Lactulose syrop,,thank you in addvance and a tip,would it be possible to translate your site into english that i am sure you will one of the best mama´s help ever
  Thank you and all ther succsess with your child

  Eva

  • Niels zegt:

   Thanks Eva! And sorry for my very late reply.
   I’m really no professional food expert, so I can’t really advise on lactulose syrup and things like that. It’s best to ask a dietist or your doctor for advise.

 16. dj zegt:

  hoi,
  ik vroeg me af of of baby’s wel uien mogen hebben door hun eten??
  je schrijf dit en aantal keer in je recepten, maar krijgen ze hier geen last van??
  en vanaf welke leeftijd mag je hiermee beginnen??

  dj

  • Niels zegt:

   Hi dj,
   Er zijn vrijwel geen regels voor wat wel en niet mag, de truc is om dingen gewoon te proberen, en goed te kijken wat de reactie is. De eerste keer dat je uien geeft (of aardbeien, of wat dan ook), geef je een klein beetje en kijk je hoe het kleintje reageert. Als er rode bulten, buikkrampen of andere nare dingen gebeuren dan weet je waar het aan ligt, en laat je het betreffende ingrediënt nog even een maandje achterwege. Daarna gewoon nog eens proberen.

   Zo heb ik het bij N gedaan, en zij heeft nooit moeite gehad met uien en knoflook. Ik denk dat het baby-eten er een stuk lekkerder van wordt, want aardappelen zonder zout, daar is niet veel aan. Maar aardappelpuree met knoflook zonder zout, dat is behoorlijk lekker!

 17. Sanne zegt:

  Super site! Ben al een tijdje op zoek naar informatie over ananas.
  Heb jij misschien enig idee of je van ananas een fruithap kan maken en die kan invriezen?

  • MJ zegt:

   Wat mijn baby erg leeker vindt: Ananas Lychee. Ong. 300 gram goed schoongemaakte rijpe ananas, 200 verse of diepvries lychees zonder bast en pitten. In een pan, half onder water, ongeveer 20 minuten koken. Giet af, maar bewaar een beetje kookvocht. Pureer en voeg evt. een beetje kookvocht toe.
   Smakelijk!

 18. MJ zegt:

  Tip voor pasta-eters: Mijn baby eet erg graag pasta. Ik maak meestal schelpjes macaroni. Lekker klein. Pastasaus vries ik in, en de pasta zelf kook ik iedere keer opnieuw. Daarna meng ik dit door de ontdooide saus en warm het even door. Zo wordt je pasta niet zompig en blijft de saus op smaak.

 19. A.N. zegt:

  Hallo Niels,

  Bedankt voor je mooie recepten :)
  Als nieuwbakken moeder wordt je stapelgek gemaakt door consultatiebureau, voedingscentrum en noem het allemaal maar; dit mag niet, dat moet je niet doen, enz. Ik ben zo blij dat jij zegt wat ik al jaren denk: Ga op je gevoel af, gebruik je verstand en houd je kleintje in de gaten! :) Natuurlijk mogen babies tot een jaar niet ALLES hebben en is het heel verstandig je aan bepaalde richtlijnen te houden :) maar jij laat zien dat je voor je kleintje wel degelijk een lekkere, gezonde maaltijd op tafel kunt krijgen, zonder teveel ‘gedoe’ maar MET een hoop smaak …. Thanks! :) Vanavond bij ons andijvie stamppot op het menu… Iets anders dan jouw recept, maar mijn N. (bijna 11 mnd) kennende gaat ze dit heel lekker vinden… Keep up the good work!

 20. Jolanda zegt:

  Wat een leuke site is dit zeg!
  Mijn dochter is 7 maanden mag ik pasta maken voor haar?
  Wat doe je er door heen?
  En wat voor saus mag ze hebben?
  Het is echt een alles eeter heerlijk!
  Gr. Jolanda

 21. Isabella zegt:

  Deze site is een echte inspiratiebron; we gaan deze week een paar recepten uitproberen. Ik probeer ook zoveel mogelijk zelf te koken en dan invriezen; is zo makkelijk.
  Maarrrr: mijn groentehapjes courgette/aardappel en witlof/aardappel veranderen van textuur als ze ontdooid zijn. Het gaat als een smeuïge puree de diepvries in maar na het ontdooien (in de koelkast; soms ook in magnetron) is het heel waterig en zijn het allemaal kleine brokjes (en dat blijft zo na het opwarmen). Wat doe ik verkeerd?

 22. Fastidious response in return of this issue with real arguments and explaining all concerning that.

 23. Maartje zegt:

  Ik heb je site inmiddels aangeraden aan nog zwangere vriendinnen. Dan kunnen ze alvast inspiratie op doen. Ik heb een tijdje geleden kip gebakken voor mijn mannetje van 6,5 maanden en vervolgens gepureerd. Echter het werd nogal een plakkerige massa die hij niet wegkrijgt. Heb je tips om dit wat dunner te maken, zodat het makkelijker wegglijdt. Zo ook met gekookte pasta (gisteren geprobeerd met spaghetti en gepureerd).

  Alvast bedankt.

  Groetjes Maartje

  • Eef zegt:

   Ik zou het niet pureren. Gewoon in hele kleine stukjes aanbieden, dat gaat prima! Als het op een babylepeltje past, kan jouw kindje het echt wel eten. Zo wennen ze ook aan de structuur van eten ipv gladgepureerd voedsel.

 24. Floor zegt:

  Mijn dochter is bijna 7 maanden en ik ben al begonnen met rode bonen en kikkererwten (gedroogd : even een nachtje weken en de volgende dag koken, dan weet je precies wat er in zit in tegenstelling tot bonen in blik). Denken jullie dat dat te vroeg is? Ik ben benieuwd naar jullie reactie want ik vind bonen echt een goede vleesvervanger, makkelijk te bereiden en niet duur! Voor mijn oudste maakte ik ook altijd (witte en rode) bonen met tomatensaus, ze wond het heerlijk en spannend om de bonen met haar handen te eten! Maar ze was toen al wel wat ouder, ik pureerde ze toen al niet meer.
  Groetjes, Floor

 25. Nathalie van de Pol zegt:

  Eindelijk kan ik gebruik gaan maken van de recepten op je site! Ik lees al een hele tijd mee op je site (sinds mijn drang naar moeder worden erg sterk werd, al een jaar of twee geleden!). Ik ben nu gezegend met een prachtige zoon, die alweer 4,5 maand jong is. We zijn een week of twee geleden begonnen met groente en fruit, omdat meneer er toch wel echt aan toe was. Hij begon het eten al van onze borden af te kijken en te smakken als wij aan het eten waren! Nu kan ik eindelijk voor hem gaan koken, bedankt voor je recepten en je informatie!! Groetjes Nathalie