Ratatouille

Ratatouille

Ratatouille

Vorige week was Het Parool hier, om te horen waarom ik babyhapjes maak en om te kijken hoe ik dat doe. Het was erg gezellig, N gedroeg zich voorbeeldig tijdens het interview en toen het eten klaar was at ze alles op alsof ze al dagen niet gegeten had, onderwijl vrolijk nom-nom-nommend. Als de volgende hap niet snel genoeg kwam sloeg ze hard met een vlakke hand op tafel, tot grote hilariteit van journalist Nienke Denekamp.

De dag ervoor lagen op de markt heerlijk zonnige zomergroenten: patissons, courgettes, aubergines, rode puntparika’s en schitterende tomaten, dus een ratatouille lag voor de hand. Ratatouille is de Zuid-Frans versie van een gerecht dat overal langs de Middellandse Zee, in honderden variaties gegeten wordt. Het bestaat uit gestoofde groenten en kruiden, een beetje zoet, een beetje zuur en een beetje pittig, heerlijk met een glas rosé en een stuk goed boerenbrood. Het woord ratjetoe is ervan afgeleid en dat klopt ook wel: ratatouille is een rommelig gerecht dat supermakkelijk te maken is: alles in stukken snijden, in de pan gooien en wachten tot de groenten zacht zijn en de tomaten zijn veranderd in een heerlijke saus.

Ik kan me zo voorstellen dat het gerecht is ontstaan door zomers voor het eten een wandelingetje te maken door de groententuin en alles wat rijp is in een pan de te doen. In Italië heet het caponata, in Spanje heb je samfaina (Catalonië), piperrada (Baskenland) en pisto (La Mancha), in Griekenland briam (μπριάμ) en in Turkije imambayıldı (wat de imam viel flauw betekent) en allemaal hebben ze natuurlijk talrijke variaties, per streek, dorp of zelfs per familie: allemaal anders maar allemaal gebaseerd op hetzelfde thema van gestoofde zomergroenten. En allemaal heerlijk!

Voor N doe ik het brood er in stukjes doorheen, die zuigen zich alvast vol met de saus. Als je het gerecht voor volwassenen maakt kun je het brood beter apart geven :-)

Recept: Ratatouille (babyversie)

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een aubergine
 • een courgette
 • een halve patisson
 • een ui
 • een teentje knoflook
 • een rode puntpaprika
 • vijf tomaten
 • een flinke scheut olie
 • een scheutje azijn
 • twee bruine boterhammen
 • verse basilicum en peterselie en tijm
Ratatouille in de pan

Ratatouille in de pan

Snijd de aubergine, courgette, paprika, patisson en ui in kleine blokjes. Snij de knoflook heel fijn. Zet een zware braadpan op groot vuur met een flinke scheut olie. Als de olie heet is voeg je de blokjes groenten toe. Roer goed. Eerst bakken de groenten in de olie, maar al snel laten ze hun vocht los en verandert het bakken in stoven. Laat zachtjes sudderen terwijl je af en toe roert. Snij ondertussen de tomaten in kleine blokjes en voeg die na 15 minuten toe. Laat nog eens 15 minuten sudderen terwijl je af en toe roert. De tomaten veranderen nu in een heerlijke saus waarin de groenteblokjes verder garen. Voeg een scheutje azijn toe (om het wat pittiger te maken, citroensap mag ook) en snijd de boterhammen in kleine blokjes. Voeg ook boterhamblokjes aan de ratatouille toe, samen met de fijngesneden verse kruiden. Laat nog 1 minuut sudderen. Klaar!

Voor de grotemensenversie: boterhamblokjes weglaten en zout, peper, een beetje suiker en (gerookt) paprikapoeder toevoegen. Alles wat minder klein snijden, verder hetzelfde. Je kunt het warm of koud eten en als je een restje bewaart is het de volgende dag nog lekkerder.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , , , , , , . |

12 reacties op Ratatouille

 1. Hallo!

  Wat leuk om het artikel in het Parool te lezen. Mijn vriend en ik hebben ook een dochtertje van 9 maanden. Zelf houden we van lekker eten en bijzondere smaken. En we willen dat Emma ook een mooi leventje krijgt en geniet van de gezelligheid en smaaksensaties van goed eten. Bij ons zijn kant-en-klaar potjes dan ook niet welkom. Het ruikt ook een beetje naar kattenvoer … Dat wil je je kind toch niet geven? We laten haar van alles proberen. Gamba’s, Beberechos, Jamon Serrano, mosselen en Sobrasada (mijn vriend komt van Mallorca). Ook houmous, sugarsnaps, paling, avocado en geitenkaas gaan er goed in. Heel leuk om combinaties te maken en op smaak brengen met bijvoorbeeld pijnbommpitjes, tijm of rozemarijn. Als we dan die kirrende geluidjes van genot horen, zijn wij absoluut in de zevende hemel. En Emma zichtbaar ook. Ze kijkt werkelijk het eten van ons bord. Als we haar niet snel een hapje laten proeven, dan dwingt ze het wel af. Ze vindt echt alles lekker (en dat is wat we willen). Leuk om jouw recepten te lezen. Absoluut inspirerend en we gaan het zeker uitproberen. Fijn dat er meer mensen zijn die de moeite nemen om hun kinderen een goede culinaire opvoeding te geven. We blijven je blog zeker volgen. Groeten Marije, Sergio en kleine Emma.

 2. Alice zegt:

  Met wijd open mondje wachten op eten heb ik mijn zoontje nog nooit zien doen, maar…. gisteren de sperzieboontjes met tonijn gemaakt, en hij at weer het hele bakje leeg. Ondaks dat ik behoorlijk was uitgeschoten met de citroensap. Vandaag de ratatouille geprobeerd en die ging er ook goed in. De aubergine zuigt zoveel olie op, het was wel behoorlijk vettig uiteindelijk. Welke olie gebruik je meestal? Olijf of mais of zonnebloem olie? En hoera! ik had een portie over voor in de vriezer. Moet dat echt gaan doen, dat invriezen – aangezien koken niet mijn beste kant is…. Morgen de……. macaroni met gehaktballetjes denk ik (grote portie dus).
  Dankje voor deze site – ik heb er een goed gevoel over dat hij ‘echt’ eten eet en na al 3 verschillende gerechten krijg ik er wel een beetje vertrouwen in, en leer ik wellicht nog eens een beetje koken!
  Groetjes! alice

  • Niels zegt:

   Wow wat ontzettend leuk om te horen dat het zo goed gaat!

   Aubergine zuigt inderdaad de olie op, maar wat vet is prima: kleintjes hebben dat nodig. Als de rest van z’n voeding uit groenten en andere gezonde dingen bestaat mag er best wat olie in het eten zitten! Ik gebruik milde olijfolie om in te bakken, maar zonnebloemolie of lijnzaadolie of arachide (pinda)olie is ook prima.

  • Mariska zegt:

   Niels, waar vind ik het sperzieboontjes – met – tonijnrecept? Lucas (13 maanden) en ik zijn net als vele volgers ook al grote fans! Onze favorieten zijn de groene taart en de risotto rosso. Keep them coming!

   Groeten en bedankt,
   Mariska

 3. maaike zegt:

  hoi, ik wil vd week je ratatouille receptje maken, maar voor hoeveel porties is je recept ongeveer? (er even vanuitgaande dat de patisson er niet in komt..want die ga ik denk ik niet vinden)
  vast bedankt voor je antwoord,
  Maaike

  • Niels zegt:

   Hoi Maaike,
   Van dit recept hebben we met twee volwassenen en een baby gegeten, als je het alleen als babyhapje maakt kun je er denk ik wel 8 a 10 porties uithalen. Ligt eraan hoeveel je kind eet. Eerlijk gezegd maak ik nooit afgemeten porties, ik kook gewoon lekker, gebaseerd op de ingrediënten die ik heb gekocht. Soms is dat te veel en dan vries ik het in, en soms is alles meteen op en kan er dus niks in de vriezer. Dat raad ik jou ook aan: laat je leiden door wat je in huis hebt gehaald (als je geen patisson kunt vinden is dat geen enkel probleem), en zorg dat je wat lege diepvriesbakjes hebt. Dan zie je vanzelf wel hoeveel er in de vriezer belandt!
   Eet smakelijk!

 4. Angela zegt:

  Hoi Niels,

  Wij maken weleens ratatouille, maar ben erg benieuwd naar deze versie:-). Ga het vanavond maken. Wij hebben een dochtertje van 7.5 maand. Ze is al goed gewend aan vaste hapjes en deze maken we vers voor haar klaar. Maar ik heb meerdere malen gelezen dat je voor het 1e jaar beter geen paprika kunt geven ivm darmkrampjes. Vroeg me af wat jou ervaring is?

  Groetjes,
  Angela

  • Niels zegt:

   Hoi Angela,
   Ha ik had dit recept al weer een hele tijd niet gezien, ik verlang direct naar de zomer als ik het weer lees!
   Mijn ervaring met paprika is prima, N heeft nooit ergens last van gehad. Maar het klopt dat sommige mensen er gevoelig voor zijn. Dat geldt niet alleen voor baby’s. Mijn advies: gewoon een keer proberen en goed opletten. Als er buikpijn van komt dan weet je dat je daar voortaan voorzichtig mee moet zijn. En als het goed gaat is dat super, want paprika is heerlijk. Het is een van de favoriete smaken van N.

 5. hanneke zegt:

  Hallo Niels,
  Wat een fantastische site! Wij hebben een dochtertje van 8 maanden en zijn vol goede voornemens om haar op te laten groeien met vers en gevarieerd eten. Maar in de keuken ben ik niet zo’n held en ik ben ook nogal onzeker als het gaat om ‘wat ze allemaal mag’. Dus ik pruts maar wat aan met een voorzichtig aardappeltje, een handje flauwe bonen en een dobbelsteentje gekookte tartaar. Wat een verademing om jouw site tegen te komen! Eindelijk geen zuinige adviezen over wat allemaal niet mag. Ik ga vanavond deze ratatouille voor haar (en voor ons) maken. Ik ben heel benieuwd!

  • Niels zegt:

   Hi Hanneke,
   Wat leuk om te lezen! Ik hoop dat de ratatouille in de smaak viel! Laat je vooral niet beperken door wat er allemaal wel en niet ‘mag’; gezond verstand is vaak de beste raadgever. Lekker experimenteren dus!

   Veel plezier & Eet smakelijk!
   Niels

 6. Linda zegt:

  Hoi Niels,

  Gisteren heb ik de ratatouille voor mijn dochtertje gemaakt. Ze is nu 7,5 maanden. Ik heb in plaats van de patisson een beetje kleingesneden bleekselderij toegevoegd.
  Ik las in jouw stukje dat jouw dochter met haar handjes sloeg wanneer het volgende hapje niet snel genoeg kwam. Cato maakte naast trappelende voetjes ook met gromgeluidjes kenbaar dat de hapjes best wat sneller mochten komen :). Je snapt dus dat ze het heeeeeerlijk vond. En haar vader en ik genoten volop van haar reactie op deze heerlijke, gezonde en verse maaltijd!
  Echt super dat je (zoals hierboven ook al iemand schreef) niet zo voorzichtig bent met wat er wel en niet gegeven ‘mag’ worden aan groente. Ook het gebruik van kruiden maakt de gerechten heel spannend. Inderdaad gezond verstand en uitproberen!
  De verse tomatensoep heb ik vorige week gemaakt. Dit was ook al een succes, bij Cato en bij ons!
  We blijven recepten van je site proberen en we hopen alledrie dat er nog steeds lekkere recepten bij mogen blijven komen!

 7. Linda zegt:

  hoi niels
  vandaag je ratatouille gemaakt en hij is zeker in de smaak gevallen onze kleine meid bleef ervan eten morgen maar weer een lekker recept proberen
  groetjes linda