Groene pompoen met amandelen en koriander

Pompoen met amandelen en koriander

Pompoen met amandelen en koriander

Het is dan nog lang geen Halloween, maar opeens liggen er overal pompoenen op de markt. Ze zijn er in allerlei soorten, kleuren en maten. Volgens André van de Landwinkel (op de biologische markt op de Nieuwmarkt) zijn de groene het lekkerst: wat pittiger dan de oranje. Pompoenen kunnen soms wat weeïg zoet zijn, dus pittig vond ik wel aantrekkelijk klinken. En dus kocht ik een mooie groene pompoen. Vriend Maarten vertelde dat hij voor zijn kinderen amandelpasta door de pompoen deed. Ook dat klinkt als een prima idee! En om er een fris, lekker hapje van te maken voeg ik nog wat koriander toe.

Wel even opletten met amandelen en andere noten: sommige kindertjes zijn daar allergisch voor (sommige grote mensen ook trouwens). N had nog nooit noten gegeten, dus we hebben haar kleine hapjes laten proeven, terwijl we goed opletten wat er gebeurde. Er gebeurde niks, gelukkig. Geen rode vlekken, kriebel of bulten, wel een tevreden baby. Terecht, want dit is een heerlijk babyhapje!

Recept: Groene pompoen met amandelen en koriander

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een halve groene pompoen
 • een handje witte amandelen
 • een half bosje verse koriander
 • het sap van een halve citroen
 • een scheutje olijfolie
Pompoen met amandelen en koriander

Pompoen met amandelen en koriander

Was de pompoen goed en snijd in stukken. Schillen is niet nodig. Zet op het vuur in een pan met een bodempje water. Laat koken tot de pompoen zacht is (15 minuten) en giet af, maar bewaar wat van het kookvocht. Hak in het hakmolentje (of in een vijzel) de amandelen fijn, samen met het citroensap, de olijfolie, de helft van de gare pompoenblokjes en een beetje kookvocht. Laat draaien tot een fijne pasta. Hak de koriander in fijne snippers en voeg samen met de amandelpasta bij de rest van de pompoen. Roer driftig, zodat de stukjes pompoen een beetje fijn worden, maar niet te fijn, er moeten wat stukjes in blijven zodat het gerechtje een interessante structuur heeft.

Toen ik dit nog eens proefde toen het afgekoeld was, bedacht ik dat dit een erg lekker borrelhapje zou zijn op een stukje brood. Misschien nog twee tenen knoflook mee laten koken met de pompoen, in dat geval. Proberen we een volgende keer.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

3 reacties op Groene pompoen met amandelen en koriander

 1. Jiska zegt:

  Een topper! jammer dat ik het smakelijke geluidjes van Oliv niet kan laten horen tijdens het eten van dit pompoengerecht, met amandelpasta. Heerlijk! En wij hebben er zelf soep van gemaakt met nog meer koriander en water natuurlijk! Maar als smeerseltje lijkt het mij ook heerlijk. Vooral de citroen (wij gebruiken graag limoen) maakt het fris maar het blijft toch zoet.

  • Niels zegt:

   Dank je. Ik vond het zelf ook erg lekker, fijne combinatie met de amandelen (dank je wel, Maarten!). Ik denk dat het nog lekkerder wordt als je de pompoen in de oven gaart in plaats van in water, dat ga ik de volgende keer doen.

 2. Suus zegt:

  Zou het ook met sesampasta kunnen?