Spaghetti met verse tomatensaus

Pasta: orecchiette, spaghettini, paccheri napoletani

Pasta, heerlijke pasta! Orecchiette, spaghettini en paccheri napoletani

Ik ben gek op pasta. Spaghetti, tagliatelle, lasagne, linguini, penne, orecchiette, er zijn zoveel verschillende soorten en er is zo enorm veel lekkers mee te maken! En je kunt het bovendien zo eenvoudig of ingewikkeld maken als je wilt. Alhoewel, ingewikkeld is eigenlijk nergens voor nodig. Als je goede ingrediënten hebt zijn de eenvoudigste gerechten vaak de lekkerste, vind ik. Om te beginnen: kies de beste pasta die je kunt vinden. Verse is lekker, maar gedroogde pasta is ook heerlijk. En bovendien makkelijk. Pasta moet gemaakt zijn van harde tarwe (durumtarwe), die meer gluten en eiwitten bevat dan de normale zachte tarwe waar in Nederland brood van wordt gemaakt. De lekkerste gedroogde pasta wordt gemaakt met een machine met koperen mallen. Pasta uit zo’n machine kun je herkennen aan het doffe, enigszins rulle oppervlak. Dat is ook precies waarom zulke pasta lekkerder is dan de goedkopere gladde fabriekspasta: door dat rulle oppervlak blijft de saus er beter aan hangen zodat je pasta met saus in je mond krijgt als je een hap neemt. Als je voor dit gerecht gladde fabrieksspaghetti gebruikt, krijg je vrijwel alleen spaghetti binnen en houd je een bordje saus over.

Als je goede pasta gevonden hebt, kijk je wat het seizoen voor lekkers te bieden heeft om een saus van te maken. In de zomer is dat zoveel dat kiezen moeilijk is, daarom begin ik N’s ontdekkingsreis van de pasta maar gewoon met de klassiekste pastasaus: zelfgemaakte verse tomatensaus. Koop mooie, gave, rode, heerlijk geurende, stevige rijpe tomaten. Vraag de groentenboer / boerin even welke het meeste geschikt zijn voor saus. De Italiaanse pruimvormige pomodori zijn echte saustomaten: ze zijn vlezig en vallen mooi uit elkaar als je ze kookt. Maar er zijn honderden soorten tomaten, elk heeft weer andere eigenschappen.

Recept: Spaghetti met verse tomatensaus

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • 6 tomaten
 • een klein uitje
 • een klein teentje knoflook
 • een stengel selderij
 • een worteltje
 • een scheutje olijfolie
 • spaghetti
Spaghetti met verse tomatensaus

Spaghetti met verse tomatensaus

Zet een pan op met veel water. Was alle groenten en snijd de selderij, wortel en ui zeer fijn. Zet een braadpan op het vuur met een scheutje olie. Fruit hierin de gesnipperde ui, selderij en wortel op zeer laag vuur. Hak de knoflook zeer fijn en voeg toe en laat 20 minuten heel zachtjes garen. Dit mengsel heet in de Italiaanse keuken soffritto en het vormt de basis van alle soepen en sausen. Soffritto geeft gerechten een hartige, pikante smaak.

Snijd de tomaten doormidden en verwijder het harde stukje waar het steeltje heeft gezeten. Snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de rest van de groenten. Laat op hoog vuur aan de kook komen en draai dan het vuur laag. Roer af en toe en laat zachtjes pruttelen totdat de groenten uit elkaar zijn gevallen.

Spaghetti is het lekkerst als hij al dente gekookt is, beetgaar dus. Maar bij gebrek aan voldoende dente kook ik de spaghetti voor N iets langer, totdat ie zacht is. De kooktijd die op de verpakking staat klopt vaak niet helemaal, dus je moet gewoon een paar keer proeven of de spaghetti al goed is. Als het zover is: afgieten, omhusselen met een klein beetje olie, op een snijplank storten en met een groot mes in kleine stukjes snijden, die je door de tomatensaus mengt.

Geplaatst onder pasta, recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , , . |

18 reacties op Spaghetti met verse tomatensaus

 1. Janne zegt:

  Ben het niet helemaal met je eens: ik denk dat je verse pasta niet kunt vergelijken met gedroogde pasta. Dat is in mijn beleving net zo iets als appels en peren.

  Verse pasta met een goede dikke tomatensaus en gehakt… ik weet het niet hoor. Ik denk dat het echt lekkerder is met gedroogde pasta. Dat geldt voor veel olieachtige en tomatensauzen, daarom is dat ruwe oppervlak ook zo fijn :) Verse past is weer heel fijn om te vullen en te gebruiken bij romige en boterachtige sauzen.

  • Niels zegt:

   Hi Janne,

   Vind ik ook: verse pasta is inderdaad heel anders dan gedroogde. Allebei heerlijk. In de praktijk gebruik ik veel vaker gedroogde dan verse, omdat ik dat altijd wel in huis heb en er altijd wel snel een maaltje mee op tafel kan zetten.

   Maar als ik tijd heb voor uitgebreid koken is niets zo lekker als verse pasta met citroen en ricotta, of paddestoelen en room, of garnaaltjes, of sardines met knoflookcroutons of met fontina en truffel, etc etc.

   Hm ik krijg er honger van! :-)

 2. Laura zegt:

  Wat een geweldig initiatief deze website! Krijg er veel inspiratie van. Ook ik wil mijn zoontje van kleins af aan het genieten van gezond, lekker en gezellig eten bijbrengen, en laten wennen aan wat meer smaak dan de olvarit-tattie, maar vond het lastig in te schatten waar hij al wel en niet kan hebben. Deze spaghetti was een weergaloos succes, echt leuk om hem zo te zien smullen. Mijn man en ik eten de saus straks ook, maar dan bij ons o.m. wat gesmolten ansjovisjes erdoorheen voor wat meer “bite”.

  Nog een vraag aan jou Niels: mijn zoontje is (vandaag precies) 7 maanden. Ik pureer zijn eten nu nog behoorlijk fijn, wanneer ging jij over op wat meer “harde stukjes”?

  • Niels zegt:

   Dank je wel, Laura!
   Over het pureren: ik probeer vanaf ongeveer 7 maanden steeds een beetje grotere stukjes. De eerste maand was alles echt zo zacht mogelijk, om te wennen. Maar het komt nog regelmatig voor dat N geen zin heeft in mijn grove hapjes en het net gekookte hapje weigert op te eten. Als ik het dan prak of even in het hakmolentje iets fijner maak, eet ze het met plezier op. Het blijft dus nog een tijdje wennen.
   Wat wel een groot succes is, is het eten in stukjes maken die ze zelf kan uitzoeken en oppakken. Het wordt dan wel een grote troep, maar ze vindt het duidelijk leuk om zelf te kiezen welk hapje ze eet.

 3. Alice zegt:

  Heel erg fijn, deze website. Ik ben niet zo’n keukenprinses, en mijn zoontje weigerde tot nu toe al mijn zelf gekookte hapjes. (Met huilbui erbij…). Dus tot nu toe alleen maar potjes – potjes – potjes…. Deze recepten zijn ook zo goed stap voor stap beschreven dat het haast niet mis kan gaan, geweldig!
  Eerst sputterde hij wat tegen (de moed zakte me alweer in de schoenen), maar wonder boven wonder heeft meneertje het hele bakje spagetthi leeggegeten!!!
  Vanavond de sperzieboontjes met tonijn proberen….
  Bedankt!!!

  • Niels zegt:

   Hoi Alice,

   Wat leuk om te horen! Ik ben benieuwd hoe de boontjes vanavond bevallen! Bedenk wel dat heel veel kindjes een nieuwe smaak in eerste instantie niet zo lekker vinden, vaak moeten ze iets een paar keer opnieuw proeven voordat ze het lekker gaan vinden.

   Dus laat de moed je niet in de schoenen zakken: ook gerechten die hij niet lust, gewoon een paar dagen later nog een keer aan hem geven. En als hij iets dan nog steeds echt niet lust: ook geen ramp. Er zijn zoveel lekkere dingen te eten dat het niet uitmaakt als er een paar wat minder favoriet zijn.

   De gerechten die bij mijn dochtertje het allerbest in de smaak vielen waren de pompoensoep, de macaroni met spinazie en gehakt, de verse tomatensoep en de ratatouille. Bij die gerechten bleef ze met wijd opengesperde mond naar haar bordje wijzen, zelfs toen alles al op was :-)

   Laat je horen hoe het verder gaat met jullie culinaire ontdekkingsreis? Ik ben benieuwd!

 4. Monique zegt:

  Hoi! Ik wil even kwijt dat ik echt heel erg blij word van deze leuke website!
  Ik heb een dochtertje van 1 jaar en bij ons zijn er nog nooit potjes in huis geweest.
  Ik kook altijd vers, maar soms vind ik het wel eens lastig als ik wéér uitkom bij zoete aardappel met wortel of pompoen en bloemkool met een appeltje! Door deze site krijg ik echt inspiratie en vind het superleuk als die kleine van ons zit te smullen! Dank je wel. Vanavond wordt het de spaghetti met tomatensauw. Ben benieuwd!

 5. Suuz zegt:

  Hoi Niels,

  Wat een leuke website! Ik kook graag en houd van lekker eten. Dus ik wil mijn zoon (7 maanden) ook graag lekker eten aanbieden. Macaroni met verse tomatensaus was in elk geval een succes. En ik ga zeker meer recepten van je website uitproberen. Ik haal elke week een zak met verrassingsgroente en fruit bij de groenteboer, dus snel een recept bij het ingrediënt zoeken is hartstikke handig!

 6. vera zegt:

  Hoi Niels,

  Ik ben al een tijdje fan van jouw website en beveel ook veel aan! Ik kijk regelmatig even voor nieuwe inspiratie en maak dan weer wat nieuws. Mijn dochter is nu 10 maanden, maar helaas moet ik alles nog heel fijn pureren anders gaat het er niet in.

  Wel een vraagje. Ik twijfel vaak of invriezen kan, omdat je natuurlijk altijd teveel maakt. Vries jij alles in, of zijn er gerechten waar het echt niet handig is omdat slecht is voor babies als je het 2x opwarmt? Alvast bedankt voor je reactie!

  • Niels zegt:

   Hoi Vera,
   Niet alles is even geschikt om in te vriezen. Groenten die heel veel vocht bevatten worden papperig door invriezen (andijvie en witlof bijvoorbeeld) en andere, nitraatrijke groenten zijn volgens sommige mensen niet gezond om twee keer te verwarmen. De meningen daarover verschillen nogal, ik weet ook niet precies hoe het zit. Voor een lijstje, zie Wat mag mijn baby eten?.

 7. Jeanine zegt:

  Hallo Niels,

  Een geweldige site, dat zoiezo. Een paar vraagjes:

  (heel dom misschien) bedoel je met een stengel selderij het kruid of bleekselderij? Is er ook verschil tussen selderij en selderie? (misschien is dat laatste gewoon dialect)
  In één van je recepten vanaf 7 maanden zit gorgonzola. Dat vind ik persoonlijk superlekker maar mag je dat al aan zo’n jong kindje geven? Het is toch een sterke schimmel.

  Groetjes Jeanine

  • Niels zegt:

   Hoi Jeanine,
   Ik bedoel de stengels (bleek)selderij. Het groene kruid is ook lekker, maar minder geschikt om te stoven tot soffritto. En dan heb je ook nog knolselderij, ook lekker, maar heel iets anders. Wel allemaal familie van elkaar. Selderij, selderie en sellerie zijn gewoon hetzelfde.
   Ik gaf N al vroeg gorgonzola, ze vond (en vindt) het heerlijk. Die blauwe schimmel smaakt heel sterk, maar dat was geen probleem. Ik heb haar het eerste jaar geen kazen van rauwe melk gegeven, daar moet je mee oppassen met kleintjes. (Al zal je die kaas bij het koken verhitten, en dan maakt het ook niet meer uit ) Maar kaas van gepasteuriseerde melk, ook blauwe, kan in ieder geval prima!
   Wel geldt, zoals bij alle ingrediënten, dat je goed moet opletten als je het de eerste keer geeft: kijk goed hoe je kindje reageert. Mochten er buikkrampjes, of rode vlekken of bultjes optreden, dan weet je dat je dat ingrediënt nog even moet laten staan. Probeer het dan gewoon een paar maanden later nog eens.

 8. jessica zegt:

  hoi

  ik heb een vraag, jullie hebben in heel veel gerechten over een klein ui, maar als ik dan op andere site’s en in t consultatieboekje leest, staat er dat je het beste pas met 1 jaar uien kan geven ivm gasvorming? maar kan ik dan gewoon met zeven maanden uien geven in een gerechten?

  alvast bedankt

  • Niels zegt:

   Hi Jessica,
   Ik heb N vanaf 7 maanden ui gegeven, zonder problemen. Gewoon proberen. De eerste keer dat je iets nieuws geeft moet je gewoon goed opletten wat er gebeurt. Als het nieuwe ingrediënt bevalt en er geen buikpijn of rode bulten optreden, dan is het prima!
   Ui maakt eten een stuk interessanter en lekkerder, dus snel proberen!

   Kijk ook even op wat mag mijn baby eten?.

 9. Saskia zegt:

  Hoi Niels,

  wat een ontzettend leuke website heb je!
  Hier word ik blij van! Ben zelf met 4 maanden al met verse fruit- en
  groentehapjes begonnen, die vielen (en vallen nog steeds) goed in de smaak.
  Nu ze bijna 7 maanden is, was ik op zoek naar een lijstje wat ze wel en niet mag, en kwam op jouw site! Hoe makkelijk naast het lijstje ook nog allemaal leuke en lekkere recepten gevonden!! Gaat het een beetje spannender worden als kip of rund met groente, aard en rijst :D Bedankt dus! Groetjes Saskia en Indira

 10. Anne zegt:

  Ik had even mijn twijfels met het niet ontvellen en ontpitten van de tomaten maar mijn zoontje vond het heerlijk! Ik heb de saus lichtelijk gepureerd maar ik denk dat het zonder pureren ook goed was gegaan. Een zeer geslaagd recept!