Verse tomatensoep

Tomaten op La Boquería in Barcelona

Tomaten op de markt La Boquería in Barcelona

Tomaten zijn geweldige vruchten (of groenten, daarover hieronder meer). Ik eet ze bijna iedere dag, in een of andere vorm zit er meestal wel wat tomaat door de maaltijd. In mijn favoriete keuken, die van Italië, is dat natuurlijk helemaal zo. Daarom is het opmerkelijk, te bedenken dat tomaten pas aan het eind van de Middeleeuwen door de Spanjaarden uit Mexico werden meegenomen en zich rond 1600 rond de Middellandse Zee verspreiden. Tot die tijd was er dus een heel andere Italiaanse keuken (nou ja, Italië bestond toen ook nog niet dus zo gek is het nou ook weer niet :-))

Hoe dan ook: nadat de tomaat was ontdekt in Mexico en werd geïntroduceerd in het tomaatloze Europa is hij uitgegroeid tot wereldhit: overal ter wereld worden tomaten verbouwd en gegeten. Dat is trouwens nog helemaal niet zo vanzelfsprekend: de tomatenplant is dodelijk giftig. Ook de tomaat zelf bevat een giftige stof, die pas tijdens het rijpen verdwijnt. Dus geen zorgen: een rijpe tomaat kan geen kwaad. In tegendeel: tomaten zijn erg gezond. Ze bevatten vitaminen en anti-oxidanten, die onder andere goed voor je hersenen zijn. Koop wel biologische tomaten, want gewone supermarkttomaten worden nogal eens heftig met bestrijdingsmiddelen besproeid.

Over de vraag of tomaten groente of fruit zijn, is nog een grappig verhaal te vertellen: Culinair gezien zijn tomaten meer een groente dan fruit. Je eet tomaten eerder in een salade dan als toetje, immers. Maar het is natuurlijk duidelijk dat tomaten vruchten zijn. Het zijn eigenlijk een soort grote bessen.  In Amerika zijn tomaten officieel een groente. Dat is zo bepaald door het Hooggerechtshof in 1893. Wat een onzin dat het hoogste gerechtshof van het land zich over zoiets moest buigen, zou je zeggen. Maar omdat toen verschillende belastingtarieven bestonden voor groenten en fruit, was het voor de boeren die tomaten verbouwden, van het grootste belang. Op groente werd belasting geheven, op fruit niet. De boeren verloren uiteindelijk: het Hof vond dat tomaten bereid worden als groente, en daarom niet als fruit gezien kunnen worden. In Europa is het andersom: de Europese Raad heeft in 2001 bepaald dat tomaten vruchten zijn, (in een richtlijn over jams, jellies, marmelade en zoete kastanjepuree voor menselijke consumptie).

Geinig, dat juridisch gesteggel over tomaten. Maar wat werkelijk belangrijk is, is natuurlijk of een tomaat lekker is of niet. Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar eigenlijk zijn ze alleen in de zomer lekker. Met winterse kastomaten maak je mij niet blij: dan neem ik veel liever een blik gepeelde Italiaanse tomaten voor de tomatensaus. Maar nu zijn ze heerlijk. Je ruikt ze al op afstand als je de markt oploopt. (Eigenlijk zijn het de takjes die je ruikt. Tomaten ruiken nauwelijks naar tomaat, de takjes ruiken naar tomaat! En dat is ook meteen de reden waarom trostomaten populair zijn: die ruiken lekkerder).

Met m’n heerlijk zomerse tomaten maak ik een vers tomatensoepje voor N, die nog steeds niet lekker kan kauwen met haar doorkomende boventanden.

Recept: Verse tomatensoep

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een kilo rijpe tomaten, de lekkerste die je kunt vinden
 • een ui
 • twee tenen knoflook
 • twee stengels selderij
 • een scheut olie
 • een beetje balsamicoazijn
Verse tomatensoep

Verse tomatensoep

Baby’s mogen geen zout, en omdat soep zonder zout snel saai wordt, voegen we selderij toe. Dat geeft een lekker pittige smaak. Was de selderij goed, en snij in piepkleine stukjes. Snipper de ui en fruit ui en selderij zachtjes in een beetje olie in een soeppan, zodat ze zacht worden, maar niet bruin. Voeg de gesnipperde knoflook toe, snij de tomaten in kleine blokjes en voeg ook die toe, samen met een scheutje balsamino. Gebruik de tomaten met schil en al. Laat een half uur op zacht vuur pruttelen, zodat de tomaat gaar wordt en er wat vocht verdampt. Zet de staafmixer erin en mix er een mooi soepje van. Niet al te fijn, het hoeft niet op soep uit blik te lijken. Ook lekker voor grote mensen!

Geplaatst onder recepten, soep, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , , . |

3 reacties op Verse tomatensoep

 1. Tanja zegt:

  Klinkt goed. Mijn monsterplant hangt vol met vruchten inmiddels en dit lijkt me een uitstekend recept.

  Ik denk wel dat ik er wat thaise basilicum bijgooi, die ruikt namelijk ook enorm lekker. :)

  • Niels zegt:

   Je monsterplant heb ik nog niet gezien! Foto?

   Tomaat & basilicum is natuurlijk een classic combo. Als je Thaise basilicum neem zou ik er ook een rood pepertje doorheen doen. Vind ik sowieso lekker bij tomaat, maar N waarschijnlijk niet. Nog niet geprobeerd :-)

 2. ineke zegt:

  geef je soep gewoon als avondeten of met nog wat erbij??