Chioggia-bietjes met couscous

Chioggia-bietjes

Heb je ooit zo'n mooie bietjes gezien?

Dit weekend kwamen we tijdens een fietstochtje Heidi tegen, van Kwekerij de Kerf. We kregen een zak biologisch geteelde bietjes van haar mee (dank je wel, Heidi!), die ik vanavond voor N heb klaargemaakt. Dit zijn bijzondere bietjes: ze zijn van een oud Italiaans ras Tonda di Chioggia, oorspronkelijk afkomstig uit de buurt van Venetië. Ze zijn zoeter dan de meeste andere bietjes en, het meest bijzonder, ze zijn rood-wit gestreept van binnen. Zag je ooit zo’n mooi bietje?

Omdat ze veel rozer zijn dan onze Nederlandse rode bietjes, werd het een zuurstokkleurig babyhapje vanavond.

Recept: Chioggia-bietjes met couscous

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • Een grote chioggia-biet
 • een uitje
 • een teentje knoflook
 • een kopje couscous
 • wat olie
 • wat margarine

Borstel het bietje een beetje schoon onder de kraan en kook hem, zonder te schillen, een half uur in ruim water. Even prikken om te voelen of hij gaar is, dan afspoelen onder koud water. Onder water kun je het velletje er nu gemakkelijk afwrijven.

Doe een scheutje olie in een koekenpan en fruit daarin zachtjes de zeer fijn gesnipperde uit en knoflook. Snijd de biet in zeer kleine stukjes en voeg de helft bij de ui in de koekenpan. Laat op zacht vuur nog wat smoren. De andere helft van het bietje hak je fijn in het hakmolentje, tot puree. Voeg bij ui, knoflook en biet in de koekenpan. Zo wordt het een smeuïg bietenprutje waar toch wat stukjes in zitten, zodat N kan leren kauwen.

Doe een kop droge couscous in een schaaltje, voeg anderhalve kop kokend water toe en roer een paar keer om. Laat 8 minuten staan, roer er dan een klontje margarine door.

Chioggia-bietjes met couscous

Chioggia-bietjes met couscous: zuurstokroze!

De couscous is nu zacht, het bietenprutje ook. Klaar om op te eten dus! Je kunt dit gerechtje goed invriezen, maar geef het niet te vaak. Bietjes bevatten veel nitraat en nitraatrijke groenten kun je maar één à twee keer per week geven.

Tip voor de volwassen eters: chioggia-bieten zijn ook heerlijk om rauw te eten, heel dun geschaafd met wat goede azijn, notenolie, zout en peper erover. Lekker met gegrilde lamskoteletjes en een glas rosé bijvoorbeeld.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

2 reacties op Chioggia-bietjes met couscous

 1. Laura zegt:

  Wat een prachtige, inspirerende weblog. Ik hoop dat hij nog jaren online blijft staan, want ik heb voorlopig nog even geen kinderen, maar ik ben zeker geprikkeld om iets vergelijkbaars te gaan doen als ik ze wel heb.

  • Niels zegt:

   Wat leuk om te horen! Ik beloof dat ik nog wel even doorga met deze weblog. Het is namelijk enorm leuk om voor m’n kleine schatje te koken. En met erover schrijven heb ik ook veel plezier. Zit wel goed dus :-)