Abrikozentaart met amandelen

Abrikozentaart met amandelen

Abrikozentaart met amandelen

Wat is er toch heerlijk fruit deze zomer! Abrikozen zijn in Nederland meestal niet zo lekker, omdat ze onrijp geplukt moeten worden om het transport te overleven. Dus ik was zeer aangenaam verrast toen ik bij de Natuurwinkel heerlijk zoete, rijpe abrikozen ontdekte. Ik heb er een lekkere Franse klassieker mee gebakken: tarte aux abricots à la crème d’amandes. Een taart met een dunne korst met daarin een zachte crème van amandelen, daarin de abrikozen en het geheel feestelijk bekroond met gekaramelliseerd amandelschaafsel. Je wordt er niet slank van, maar het is wel erg lekker.

Recept: Abrikozentaart met amandelen

voor het deeg:

 • 200 gram bloem
 • 100 gram koude boter
 • 2 eetlepels suiker
 • een eidooier
 • een snuf zout

voor de vulling:

 • 100 gram gepelde amandelen, tot poeder gemalen
 • 100 gram suiker
 • 100 gram zachte boter
 • 2 eitjes
 • 50 gram zelfrijzend bakmeel
 • een flinke eetlepel volle kwark
 • een snuf zout

voor de rest:

 • 1 kilo rijpe abrikozen
 • een handje amandelschaafsel
 • wat poedersuiker
Abrikozentaart met amandelen

Abrikozentaart met amandelen

Aan de slag! Maak snel een deegje van bloem, blokjes koude boter, suiker en zout, en voeg daar de eidooier aan toe. Als het te droog is om een bal van te vormen een paar druppels water toevoegen. Maak er een bal van en leg die ingepakt in plasticfolie minimaal een uur in de koelkast.

Klop met de mixer de boter en suiker voor de vulling tot een zachte crème. Voeg de gemalen amandelen  en de twee eitjes toe en blijf kloppen. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de kwark en het snufje zout toe.

Was en droog de abrikozen, snijd ze in tweeën en haal de pit eruit. Schil ze als dat nodig is, of laat de schillen zitten als ze mooi zijn.

Verwarm de oven voor op 160ºC. Beboter een taartvorm en bestuif die met bloem. Haal het deeg uit de ijskast, en rol het met een deegroller tot een lap die net wat groter is dan de taartvorm. Bestuif de lap aan de bovenkant met bloem, rol om de deegroller, til op en rol af boven de taartvorm. Druk het deeg zachtjes aan in de vulling en snijd overhangende randjes weg. Giet de vulling erin, en schik daarop de halve abrikozen met de bolle kant naar boven, zo dat ze elkaar net overlappen – dakpansgewijs dus.

Bak de taart goudbruin in ongeveer 40 minuten. Strooi er dan het amandelschaafsel over, en bestuif met poedersuiker. Zet nog even terug in de oven, liefst onder de gril. De suiker karmelliseert dan, zodat de geschaafde amandeltjes mooi glimmend bruin worden. Maar pas op: ze verbranden snel!

Laat afkoelen en eet smakelijk!

O en net als de vorige taart is ook dit geen babyrecept, maar een recept voor grote mensen. Die daar gerust een klein glaasje dessertwijn bij mogen drinken :-)

Meer taart: klik!

Geplaatst onder recepten, taart, vanaf 2 jaar. Ingrediënten: , , , , , , . |

Comments are closed.