Patisson

Pattisson

Onterecht onbekend: de patisson

Eigenlijk is de hele komkommerfamilie (de cucurbitaceae) ideaal babyvoer. Komkommer, courgette, pompoen, en natuurlijk alle meloenen, allemaal zacht van smaak en meestal ook van structuur, N vindt ze heerlijk. De patisson is een van de leukste van de familie. Omdat ie (onterecht) onbekend is, er uitziet als een kruising tussen een vliegende schotel en een mutsje en omdat hij erg smakelijk is, ook voor grote mensen. Patissons vind je niet bij de supermarkt, daar koop ik sowieso nooit groenten, maar wel bij de Turkse groenteboer, bij de biologische winkel, op de markt en bij mensen met een volkstuintje. Want onder hobby-telers is de patisson geliefd, ik neem aan vanwege de leuke vorm.

Ik ga de patisson smoren met een uitje en, jawel, knoflook! N heeft het lang genoeg zonder knoflook moeten doen, hoog tijd dat ze die fantastische smaakmaker leert kennen. En ik voeg een beetje rode paprika toe, want anders wordt het een helemaal wit gerechtje en het (baby)oog wil ook wat.

Recept: Patisson met ui en paprika

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een patisson
 • een kleine ui
 • een teentje knoflook
 • een stukje rode paprika
 • een scheutje olie

Was de patisson en paprika en snijd ze in heel kleine stukjes. Snij ook de ui in snippers en hak het teentje knoflook zo fijn mogelijk. Zet een pan op het vuur met een laagje olie en gooi patisson, ui en knoflook daarin wanneer de olie heet is. De patisson zal niet bakken in de olie, maar smoren, omdat je in een keer een heleboel in de pan gooit, waardoor de temperatuur te laag wordt om bruin te bakken. Maar dat is in dit geval precies de bedoeling. Laat smoren terwijl je af en toe roert, en voeg na 10 minuten de paprikasnippers toe. Laat verder smoren tot alles lekker zacht is. Dat duurt nog vijf minuten. Het gerecht begint al na een paar minuten erg lekker te ruiken. Niet naar babyvoeding, maar naar echt eten!

Patisson met ui en paprika

Patisson met ui en paprika

Doe de helft in het hakmolentje en draai daar een lekker pureetje van, en voeg daar de rest van de groente aan toe. Zo krijg je een mooi verschil in textuur: zacht met hier en daar een stukje, zodat babylief kan leren kauwen.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , , . |

3 reacties op Patisson

 1. Janne zegt:

  Lekker gerechtje Niels! Mara heeft het vanavond met smaak op zitten eten.

  Vroeg me af of je misschien ook nog lekkere en gezonde toetjes weet voor kleine meisjes die kijken of ze een hap citroen krijgen als je ze yoghurt voorschotelt. Ik heb alle varianten van yoghurt al uitgeprobeerd. Zelfs van de Turkse gaat ze zuur kijken (en ik vermijd teveel suikers). Dus ik vrees dat yoghurt gewoon niet aan haar besteed is.

  • Niels zegt:

   Oe daar kan ik me helemaal niks bij voorstellen, N zou het liefst de hele dag niets dan yoghurt eten :-)
   Nu is het niet moeilijk om andere toetjes te bedenken, er is immers enorm veel heerlijk fruit. En probeer eens kwark, dat is minder zuur dan yoghurt, en anders van structuur. Mijn lievelingskwark is de magere kwark van de Weerribben, bij de Natuurwinkel. Die is compleet anders dan de magere kwark uit de gewone supermarkt. Heerlijk!

   • Janne zegt:

    Neem van mij aan: elk kind is weer compleet anders :) De oudste kun je nooit genoeg yoghurt geven en de jongste vindt het blijkbaar maar niks. Idem met fruit. Raar meisje. Maakt de uitdaging wel groter om lekkere dingen te maken want kieskeurig is ze wel.

    Maar dank! Aan kwark had ik nog niet gedacht. Vandaag de volle van demeter geprobeerd en die leek ze zowaar lekker te vinden (dan snap je toch niet dat ze Turkse yoghurt weer niets vindt…).