Doperwtjes met munt

Doperwtjes met munt en couscous

Doperwtjes met munt en couscous

Nog zo’n geweldige zomergroente: doperwtjes! Verse doperwten zijn heerlijk, niet te vergelijken met erwtjes uit pot of diepvries (hoewel die laatste ook erg goed kunnen zijn). Het is wel wat meer werk, want je moet ze – het woord zegt het al een beetje – doppen. Doperwten bevatten veel suiker, die na het plukken verandert in zetmeel. Het is daarom belangrijk ze zo vers mogelijk te kopen. De peulen moeten nog mooi groen en strak zijn, en er niet rimpelig of droog uitzien.

Erwtjes met munt is een klassieke combinatie, vooral in Engeland zijn ze er gek op. En terecht, want de zoete erwtjes passen uitstekend bij de frisse munt, samen smaken ze super zomers.

Erwtjes zijn erg gezond: naast vitamines, vezels en suikers bevatten ze ook eiwitten en zetmeel, er zit eigenlijk alles in wat je nodig hebt. Het is dan ook niet echt nodig om er nog iets bij te maken: gepureerde doperwten zijn een ideaal babyhapje. Maar ik wil N ook eens een andere textuur laten proeven, tot nu toe komt bijna alles uit het hakmolentje. Een beetje couscous erbij daarom. Dat is fijn genoeg om zonder noemenswaardige tanden te kunnen eten, maar geeft toch een ander gevoel in haar mond dan de zachte pureetjes die ze tot nu toe kreeg.

Recept: Doperwtjes met munt en couscous

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

Verse doperwtjes met munt

Verse doperwtjes en munt

 • verse doperwten
 • verse munt
 • couscous

Zoals altijd is het recept eenvoudig (zie, het is helemaal niet moeilijk om zelf voor je baby te koken, potjes uit de supermarkt zijn nergens voor nodig!): dop de erwten en kook ze in een klein laagje water gaar in ongeveer 8 minuten. Pureer ze in het hakmolentje, samen met wat blaadjes munt (goed wassen!).

Een snelle, makkelijke manier om couscous te maken is per kop couscous een kop water dat net van de kook is, toevoegen. Roeren, een paar minuten laten staan tot het water is opgenomen door de couscous, en klaar. Dit gerecht is prima in te vriezen, dus maak maar een voorraadje zolang de verse doperwten nog verkrijgbaar zijn!

Doperwten zijn overigens niet alleen voor baby’s een traktatie. Mijn favoriete manier om ze te eten is met slaharten, spek en boter. Makkelijk, en om te smelten zo lekker. Zie bijvoorbeeld het recept van Janneke Vreugdenhil. Een fantastisch gerecht, hoeft helemaal niks bij. Nou ja, een lekker glas witte wijn misschien.

Geplaatst onder recepten, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

2 reacties op Doperwtjes met munt

 1. Aquilegia zegt:

  Twee keer geprobeerd te geven, maar dit gerechtje gaat er toch écht niet in bij mijn dochter (9,5 maanden oud). Doperwt lust ze wel, dus het zal aan de munt liggen. Of ik heb het misschien te grof gelaten, wie zal het zeggen…?

  • Niels zegt:

   Ik kan me best voorstellen dat niet iedereen munt lekker vindt. Probeer het over een tijdje nog eens, wie weet heeft ze er dan wel zin in!