Bittere uitdaging: witlof

Witlof met appel en aardappel

Witlof met appel en aardappel

Een kind dat alles lust, was het idee. Dat lukt natuurlijk heel aardig zolang ik haar zoete hapjes voer. En zuur, daar is N ook gek op. Maar de echte uitdaging zit ‘m natuurlijk in spannender smaken. Daarom de horrorgroente van menig kind: witlof.

Er lagen prachtige biologische witloofjes op de markt, wit met een fris groen randje. Ik kocht er wat aardappeltjes bij, en een appel. Er gaat een stuk appel bij om een beetje zoet toe te voegen, anders is dat bittere lof wel erg schrikken.

Recept: babyhapje van witlof met appel en aardappel

vegetarisch babyhapje vanaf 7 maanden

 • een stronkje witlof
 • twee aardappeltjes
 • een stukje appel

Schil de aardappels en de appel, snijd in even grote stukken en kook in 15 minuten gaar in wat water. Giet dan af en pureer. Liefst met een pureeknijper natuurlijk!

Snijd het witlof in zeer kleine stukjes (klein genoeg voor een baby om te kunnen eten) en smoor die in een koekenpan in een beetje olie tot ze zacht zijn. Roer door de puree, en klaar!

Maak niet teveel: dit babyhapje is niet geschikt om in te vriezen.

N zat enthousiast aan tafel te wachten tot haar bordje verscheen. De eerste happen nam ze gretig, maar daarna temperde het enthousiasme een beetje. Witlof is niet direct haar lievelingsgroente, dat is duidelijk. Maar toch: dapper geprobeerd! Doen we gewoon binnenkort nog een keer, zodat ze verder kan wennen aan de smaak.

Meer stamppotjes

Geplaatst onder recepten, stamppotje, vanaf 7 maanden, vegetarisch. Ingrediënten: , , . |

17 reacties op Bittere uitdaging: witlof

 1. Judith zegt:

  Hier is witlof zeker favoriet!! Witlof met appel of peer en een paar rozijntjes….Mmmm echt smullen. Misschien ook eens een paar rozijntjes erbij proberen?

 2. Niels zegt:

  Ha goed idee, Judith! Dank voor de tip. Rozijnen heeft ze nog nooit geprobeerd, maar ik heb zo’n vermoeden dat ze die wel lekker zal vinden!

 3. Laura zegt:

  Wij hebben eergister dit gegeten.. Ja, wij allemaal :P
  Natuurlijk voor mij en mijn man de aardappeltjes wel gekookt met een beetje zout, en voor ons zoontje uiteraard zonder zout.
  We hebben er met zijn drieën heerlijk van gesmuld. Manlief is doorgaans niet zo blij met vegetarische hap, maar in dit geval vond hij het beslist niet vervelend dat er niet een stukje vlees bij zat.
  Bedankt voor je leuke recepten. Ik ben benieuwd wat voor winterkost je gaat maken :D
  Ik ga zelf vanavond proberen om een stoofschoteltje te maken.. Lekker met een runderlapje! Khoop dat het lukt!

 4. Royke zegt:

  De witlof is hier not done….ook een appeltje erdoor gedaan (dat zelfde appeltje had ze ‘s ochtends met smaak gegeten), voor geproefd (ik proefde meer appel dan witlof) maar mevrouw liet zich niet voor de gek houden. Ze heeft het goedje nog geen 2 seconden in haar mond gehad en duwde het weer naar buiten. Na een paar keer proberen heeft ze toch iets ervan binnen gekregen, maar niet met smaak. Helaas…wij hebben graag witlof. Over een tijdje nog maar eens proberen!

  • Niels zegt:

   Hehehe nou ja, dat ze zich niet voor de gek laat houden is ook een goed teken toch? Een slim kind dus!
   Ik kan me best voorstellen dat ze aan de smaak van witlof een paar keer moet wennen, zo’n gemakkelijke smaak is het helemaal niet. Ik ken zelfs volwassenen die het niet lusten! (wijst naar lief) :-)

 5. Laura zegt:

  De stoofpot is heerlijk geworden. Zo lekker zelfs dat ik de helft in een aparte pan heb geschept en dat heb gemengd met een liter bouillon. Wat hadden wij een heerlijke, stevige soep!
  Ik had een grote braadpan vol stoofpotprutje, dus nog genoeg om voor J. zeker 6 keer van te eten.

 6. Caroline zegt:

  Oeps!! Ik wist niet dat ik het niet in mocht vriezen wat gebeurd er dan? Ze heeft het gister namelijk op en een wel heel erg onrustige nacht gehad….. Balen zeg waarschijnlijk daardoor.
  Groet

  • Niels zegt:

   Hoi Caroline,
   Er gebeurt volgens mij niets bijzonders. Er zijn twee redenen waarom je witlof niet kunt invriezen: witlof bevat nitraat, dat bij verwarming omgezet wordt in nitriet. Volgens sommigen is het daarom slecht om nitraatrijke groenten die al bereid zijn, in te vriezen omdat bij de tweede keer verwarmen nog meer nitraat vrijkomt. Maar daarover zijn de meningen verdeeld.
   De tweede reden is praktischer: witlof bevat veel water. Bij het invriezen scheuren de celwanden van de groente zodat bij het ontdooien veel vocht vrijkomt. Het gerechtje wordt dan een natte kliederboel :)

   Maar volgens mij kan het geen kwaad als je haar een keer witlof laat eten die ingevroren is geweest. Geen zorgen!

 7. M. zegt:

  Ik heb het gemaakt met aardappel, ham en banaan en eventueel een beetje melk erbij. Vond kleine M. heerlijke! Wist trouwens ook niet dat je het niet in mocht vriezen en opnieuw mocht verwarmen. Van een hoop groenten weet ik dat wel, maar wist niet dat witlof daar ook onder viel! Het was ook een beetje een vieze drap. Maar ze vond het wel nog steeds lekker…..

 8. Rianne zegt:

  Zojuist dit recept voor m’n zoontje (7 mnd) gemaakt en de tip van de rozijntjes (laten wellen en daarna fijn snijden) gebruikt. Hij vond het heerlijk!
  Bloemkool met zoete aardappel was ook al een succes, dus ga zo door Niels!

 9. Marlous zegt:

  Grappig om te lezen dat de reacties van kinderen zo verdeeld zijn. Onze dochter (ook N ;)) heeft het liefst elke dag witlof. Het was het tweede hapje dat ik zelf maakte en het mondje bleef maar open gaan. Favoriet is gewoon gekookt met een appeltje (drie stronken om 1 appel). Het invriezen zorgt voor meer vocht, maar dat is bij ons geen enkel probleem. N eet gewoon witlofsoep, en wordt boos als het bordje leeg is!

 10. irma zegt:

  Heb je dan altijd een ‘reserve’ maaltijd achter de hand voor het geval ze iets niet lust/eet?

 11. Irene zegt:

  Hoi, lekkere combi! NB: witlof is juist nitraat-arm volgens mij, net zoals wortels, broccoli, etc.?

 12. Irma zegt:

  Wat een geweldige site is dit! Mijn zoontje is gelukkig niet kieskeurig, maar potjes pruimt hij niet. Vind ik niet erg, want ik wij koken veelal zoutloos en hij eet dus min of meer met de pot mee. Ik vind zelf koken helemaal geen extra moeite, maar dit soort gerechten zien er allemaal super uit. Ik krijg er zelf ook trek van!

 13. Dagmar zegt:

  Dit hapje ga ik vanavond maar proberen! Hoop dat mijn zoon wel witlof lust. Blijft toch jammer dat je dit niet kan invriezen! Groetjes